V Turecku odsúdili opozičnú političku na takmer 10 rokov odňatia slobody
06 | 09 | 2019 I TASR

Na deväť rokov a osem mesiacov odňatia slobody odsúdil v piatok turecký súd političku opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Canan Kaftancioglovú. Šéfka istanbulského oddelenia CHP sa previnila správami na sociálnych sieťach vrátane "urážok" na adresu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. S odvolaním sa na vyhlásenie CHP o tom informovala agentúra AFP.


Kaftancioglovú, ktorá proces označila ako politicky motivovaný, odsúdili okrem iného aj za šírenie "teroristickej propagandy".

Politička bola taktiež odsúdená na 20 mesiacov "za ponižovanie" štátu, 18 mesiacov "za urážku verejného činiteľa", 28 mesiacov "za urážku prezidenta" a 32 mesiacov "za navádzanie verejnosti na nenávisť".

Odsúdenie "za propagovanie terorizmu", za ktoré súd političke vymeral trest odňatia slobody vo výške 18 mesiacov, spočívalo v tom, že Kaftancioglová citovala člena v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Londýnsky súd zamietol sťažnosť voči prerušeniu schôdze parlamentu
Londýnsky súd v piatok odmietol sťažnosť voči rozhodnutiu britského premiéra Borisa Johnsona o prerušení schôdze britského parlamentu. Informovala o tom televízia Sky News. Čítať ďalej
06 | 09 | 2019 | TASR


Medzi tweetmi, ktoré Kaftancioglová zdieľala, bola napríklad kritika smrti 14-ročného chlapca, ktorý zahynul počas protestov v roku 2013 po tom, ako ho do hlavy zasiahla konzerva zo slzotvorným plynom.

Odsúdená politička zohrávala podľa AFP kľúčovú úlohu pri tohtoročnom šokujúcom víťazstve Ekrema Imamogla z CHP vo voľbách starostu Istanbulu. Erdoganova strana prišla následkom týchto volieb po prvý raz za posledných 25 rokov o moc nad najväčším mestom v krajine.

CHP v súvislosti s Kaftancioglovou uviedlo, že predtým, než politička nastúpi na výkon trestu, bude musieť ešte rozsudok potvrdiť odvolací súd.