Pojem "súkromie" Google definitívne zmazal
27 | 08 | 2019 I René Psota

Týmto pojem "súkromie" zanikol. Google vás už dávno pozná, vie kam chodíte, čo nakupujete dokonca vie s kým ste sa pohádali.


O tom, že sociálnym mediám poskytujeme množstvo informácii dobrovoľne, vie asi každý. Vďaka mobilným telefónom dokážu média ako sú Facebook či Google sledovať každý tvoj krok. Ukladajú a vytvárajú si presný profil o tom kto si podľa toho čo vyhľadávaš, kam chodíš a s kým si píšeš.

Asi nikoho neprekvapí, že pojem "súkromie" trochu začal strácať význam, keď vyšlo na povrch, že všetky naše osobné údaje sú predávané tretím stranám. Vtedy musela zakročiť Federálna Komisia obchodu v USA.

Končia sa zlaté časy? USA pripravujú protimonopolné vyšetrovanie spoločnosti Google
Spoločnosť Google riskuje, že sa bude musieť opäť podrobiť kontrole Ministerstva spravodlivosti Spojených štátov (US Department of Justice - DOJ), ktorá sa zameria na vyšetrovanie reklám a pravidiel vyhľadávania. Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


"Stratili sme kontrolu nad našimi súkromnými informáciami. Všetky informácie, ktoré zadávame na stránkach do prehliadačov, mená, adresy, číslo občianskeho preukazu, číslo kreditnej karty, všetky správy sú zhromažďované na serveroch v "zložkách" s našim menom," vraví Julie Brill, hovorkyňa FKO, v rozhovore pre CNN.

Tvoj poloha je sledovaná už od prvého otvorenia aplikácie Google Maps, samozrejme iba ak to povolíš. Dokonca sa sám môžeš pozrieť kde si bol a koľko ti trvala cesta.



Google však dokáže ešte oveľa viac. Sleduje aké aplikácie používaš, ako často a kedy. Youtube, ktorý patrí práve tomu IT gigantovi, sa stal hotovým špiónom miliárd ľudí po celom svete.

Máš však možnosť vidieť všetky dáta, ktoré o tebe doposiaľ nazbieral. Nájdeš tam mená svojich kamarátov či príbuzných, emaily, fotografie, ktoré si vyfotografoval a v zápätí vymazal, ale aj kam rád chodíš na kávu.

USA: Facebook dostal rekordnú pokutu 5 miliárd dolárov
13 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR


Facebook je v tomto veľmi podobný, ponúka ti jedno stiahnutie všetkého. Nájdeš tam celú svoju históriu. Od správ ktoré si odoslal alebo prijal, cez fotografie, videá až po prehľad kedy si sa prihlásil alebo odhlásil aj s polohou. Môžeš tam nájsť aj telefónne čísla ak si si aplikáciu messenger spároval so svojim telefónom. Ale, aby toho nebolo málo, dokáže sledovať aj tvoje ostatné sociálne média ak ich máš navzájom prepojené.

Možno práve po prečítaní tohto článku si si uvedomil, že niečo ako "súkromie" zaniklo v 21. storočí, aspoň ak používaš Google, Facebook, Twitter či Instagram.