Končia sa zlaté časy? USA pripravujú protimonopolné vyšetrovanie spoločnosti Google
01 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Spoločnosť Google riskuje, že sa bude musieť opäť podrobiť kontrole Ministerstva spravodlivosti Spojených štátov (US Department of Justice - DOJ), ktorá sa zameria na vyšetrovanie reklám a pravidiel vyhľadávania.


Ministerstvo uvažuje nad zahájením protimonopolného vyšetrovania spoločnosti Google, napísal v piatok Wall Street Journal. Správa bola následne potvrdená niekoľkými ďalšími médiami.


Chcete víza? Váš Facebook prosím! Spojené štáty chcú lustrovať aktivity na sociálnych sieťach
Americké ministerstvo zahraničných vecí začalo požadovať od žiadateľov o víza, aby predložili päťročnú históriu svojich účtov na sociálnych médiách. Ich nedodaním alebo zatajením sa žiadatelia môžu vystaviť „vážnym dôsledkom v procese... Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Ministerstvo sa údajne rozhodlo, že prijme niekoľko sťažností, s ktorými sa obráti na IT giganta. Iniciátorom bola podľa správ Federálna obchodná komisia.


Doteraz nie je jasné, v akom štádiu sa nachádzajú pripravované kroky vlády. Niektoré zdroje uvádzajú, že ministerstvo podniká v súčasnosti „počiatočné kroky“ pre začatie vyšetrovania. Iné zdroje informovali novinárov, že zatiaľ sa iba „skúmala“ opodstatnenosť sťažností.


Zatiaľ nebolo ešte ani špecifikované zameranie možného vyšetrovania. Bolo však spomenuté, že vládna pracovná skupina skúmala reklamné a vyhľadávacie postupy spoločnosti Google. Samotná spoločnosť a ministerstvo odmietli tieto otázky komentovať.


Rusko je presvedčené o "zákonnosti" invázie do Československa, píše sa v novej ruskej legislatíve
Rusi považujú obsadenie Československa armádami Varšavskej zmluvy v roku 1968 za zákonnú akciu. Tento názor sa stane oficiálnym výkladom, ktorý bude podložený čerstvým zákonom Ruskej federácie. Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Zuzana Vargová

Informácie sa opierajú o rastúce obavy nad prílišným vplyvom technologických gigantov, akým je aj Google, ktoré môžu predstavovať monopolné riziko na globálnom trhu. V marci Európska komisia udelila spoločnosti Google pokutu vo výške 1,5 mld. EUR za „nekalé praktiky v online reklame“.


Rovnaké tvrdenia sa ozývajú aj naprieč politickým spektrom v Spojených štátoch, kde už niektorí nádejní kandidáti Demokratov vyzvali na „rozdelenie“ spoločností Google a ďalších IT gigantov, akými sú napríklad Facebook či Amazon.


Spoločnosť Google bola v posledných rokoch podrobená vyšetrovaniu ohľadom obvinení z politickej zaujatosti a spôsobu, akým rieši „fake news“. Šéf spoločnosti Sundar Pichai bol v decembri minulého roku “grilovaný” Kongresom USA.


Počas vypočúvania politikmi na Capitol Hill musel napríklad obhajovať skutočnosť, prečo sa obrázky prezidenta Donalda Trumpa objavujú vo vyhľadávaní Google na prvých miestach po zadaní slova „idiot“.


Spojené štáty "varujú" Indiu. Dôvodom je nákup ruských systémov S-400
Washington opäť upozornil Indiu na možné následky pokračovania s nákupom ruského protiraketového obranného systému S-400. Aj napriek varovaniu ostáva postoj Indie k zachovaniu dohody pevný. Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič