MADEJ: Prípad zadržaných telefónov sudcov a štátnej tajomníčky sleduje poslanec so záujmom
26 | 08 | 2019 I SITA

Predseda ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Róbert Madej (Smer-SD) sleduje prípad zadržaných mobilných telefónov sudcov a štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti so záujmom. Podľa jeho slov ale vie verejnosť o prípade stále veľmi málo faktov.


Uviedol to dnes na otázky novinárov, pričom nechcel posielať komukoľvek odkazy cez médiá. Madej rešpektuje postup polície, ako právnik však nechcel situáciu bližšie komentovať. „Pozerám sa na to s veľkým záujmom a som zvedavý, ako sa to celé bude vyvíjať. Ja som právnik, tak možno odo mňa nedostanete unáhlené závery ako od niekoho iného.

Nevieme dostatok informácií a nevieme ani, v akom štádiu je celý proces. Vieme iba o jednom úkone, takže počkáme si na ďalšie konanie," povedal Madej. Štátnej tajomníčke Monike Jankovskej ešte vo štvrtok 22. augusta podvečer zadržali policajti mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom K. pomocou aplikácie Threema.

Nominácie na ústavných sudcov sú uzatvorené. Do piatej voľby sa prihlásilo 16 kandidátov
Kandidátka na post ústavných sudcov je uzatvorená, do piatej voľby sa prihlásilo 16 kandidátov. Informoval o tom predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru a poslanec Národnej rady SR Róbert Madej (Smer-SD). Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | SITA


Na otázku, čo by urobil na mieste Moniky Jankovskej, odpovedal tak, že nebude nikomu nič odkazovať cez médiá. „Môžem len zopakovať, že nebudem posielať odkazy. Čas ukáže a verím, že sa skoro dozvieme nové informácie. Vnímam, že pani Jankovská podala trestné oznámenie, ale je to stále málo informácií, ktoré máme a z môjho pohľadu nie sú overené," dodal.

Madeja sa novinári pýtali aj na to, či si pamätá obdobný zásah polície voči štátnemu tajomníkovi. "Je to nová situácia, aj voči sudcom a justícii. Vítam konanie polície, pokiaľ vie, čo robí a koná v rámci zákona, budem to plne rešpektovať," uzavrel.

Jankovská je na plánovanej dovolenku a zatiaľ nereagovala na otázky agentúry SITA, či odíde zo svojho postu. Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom.

Denník N priniesol informáciu, že ide o prokurátora Bystríka Paloviča, sudkyne Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú, ako aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra. Na odchod z funkcie Jankovskú dnes vyzvala aj prezidentka Zuzana Čaputová. K situácii sa o 15:00 vyjadrí aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).