Nominácie na ústavných sudcov sú uzatvorené. Do piatej voľby sa prihlásilo 16 kandidátov
26 | 08 | 2019 I SITA

Kandidátka na post ústavných sudcov je uzatvorená, do piatej voľby sa prihlásilo 16 kandidátov. Informoval o tom predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru a poslanec Národnej rady SR Róbert Madej (Smer-SD).


Nominovaní sú Robert Šorl, Michal Matulník, Libor Duľa, Zuzana Pitoňáková, Ladislav Duditš, Peter Straka, Michal Ďuriš, Štefan Kseňák, Anton Dulak, Boris Gerbery, Peter Melicher a Martina Jánošíková, ktorí sa uchádzali aj v predošlých voľbách. Nováčikom bude Slavomír Trnkócy, ktorého na post navrhla Právnická fakulta Trnavskej univerzity, Peter Kohút, ktorého navrhla Slovenská komora exekútorov, Ladislav Juszkó, ktorého nominoval Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied a Robert Štefánik, ktorého nominovala Slovenská advokátska komora.

Verejné vypočutie kandidátov je na programe 16. septembra. O štyri nominácie tak zabojujú právnici, akademici, sudcovia, advokáti, notári či exekútori.

Úrad vlády vytvoril v rámci boja proti korupcii národný protikorupčný program
Úrad vlády SR vytvoril národný protikorupčný program, ktorý má byť v čo najskoršom termíne zaradený na rokovanie vlády. Obsahuje viaceré úlohy, ktorých súčasťou je identifikovať a vyhodnocovať korupčné riziká a prijať merateľné opatrenia. Úrad... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | TASR


Poslanci Národnej rady SR budú hľadať zvyšné štyri mená na septembrovej schôdzi Národnej rady SR, pričom väčšina strán presadzuje verejnú voľbu. Proti nej je iba vládny Smer-SD, aj napriek tomu strana avizuje, že poslanci budú hlasovať.

Doteraz zvolili poslanci 14 uchádzačov s tým, že na pôvodne voľných deväť miest bolo potrebných až 18. Na kompletný zoznam všetkých kandidátov plánuje čakať aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Záujem kandidátov o miesto na Ústavnom súde SR klesá. Kým v prvej voľbe sa na nich zúčastnilo až 40, v druhej 30, v tretej 25, v štvrtej 16 a rovnako tak v piatej. O najcennejší talár na košickom ústavnom súde sa uchádzali aj bývalí či súčasní politici.

Najviac pozornosti pútal ešte v prvej voľbe na začiatku kalendárneho roka expremiér a v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD). Vo voľbe sa objavili aj obe štátne tajomníčky rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner aj Monika Jankovská. O dôveru poslancov sa uchádzal aj ich kolega Peter Kresák, či exšéf strany Sieť Radoslav Procházka.

Prechod voličov SaS k PS je dôvodom, prečo sulíkovcom klesajú preferencie, hovorí politológ
Prechod voličov od opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) k mimoparlamentnému Progresívnemu Slovensku (PS) je dôvodom, prečo strane Richarda Sulíka (SaS) klesajú v prieskumoch volebné preferencie. Uviedol to pre agentúru SITA politológ z... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | SITA