Odmietame všetky pokusy oslabovať ochranu Schengenského priestoru pred nelegálnou migráciou, prehlásil Paška
17 | 08 | 2019 I TASR

Slovenská národná strana je vážne znepokojená vyhlásením končiacej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá bez vytvorenia fungujúcich zberných táborov na africkej pôde a doriešenia otázky ich financovania, nezodpovedne požaduje opätovné zavedenie „tzv. EURÓPSKEJ misie“ na záchranu utečencov v Stredozemnom mori.


Od roku 2015, keď kancelárka Merkelová na stanici v Nemecku s veľkou slávou privítala prvých nelegálnych migrantov (čím spustila doposiaľ nevídanú a neudržateľnú vlnu nelegálnej migráciu do Európy) sa Európska únia s dôsledkami jej vtedajších protiprávnych krokov dodnes nedokázala vyrovnať.

V rámci jedného z vtedajších improvizovaných opatrení tzv. európskej „záchrannej“ misie Sophia boli od roku 2015 v Stredozemnom mori z nafukovacích člnov (vyslaných na more pašerákmi ľudí) pozbierané a do Európy pozvážané desiatky tisíc nelegálnych migrantov.

Operácia Sophia bola po čase vyhodnotená, ako nevydarený projekt, pretože viedla k masívnemu, nekontrolovateľnému rozširovaniu biznisu prevádzačských gangov a mafie na severe Afriky, pri neudržateľne narastajúcom ohrození a riziku prevádzaných osôb.

Opätovný návrat k zavádzaniu Slovenskou republikou (ako aj mnohými ďalšími štátmi EÚ) už odmietnutých mechanizmov „európskej“ migračnej politiky, ako sú napr. otvorená schengenská hranica, Bruselom organizované zvážanie „stroskotaných“ migrantov do európskych prístavov a ich následné prideľovanie, či prerozdeľovanie členským štátom sú pre Slovenskú národnú stranu absolútne neprijateľnými riešeniami.

Preto SNS žiada Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí, aby dôsledne hájilo prijaté politické pozície Slovenskej republiky k opatreniam v oblasti migrácie a VEREJNE, DÔRAZNE odmietlo všetky pokusy, tak kancelárky Merkelovej, ako aj odchádzajúcich, či nových členov Európskej komisie oslabovať ochranu Schengenského priestoru pred nelegálnou migráciou.

Súčasne žiada MZV a EZ, aby prostredníctvom svojho zastúpenia pri EÚ požiadalo končiaceho predsedu Európskej komisie J. C. Junckera a končiacu Vysokú predstaviteľku Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku F. Mogherini o vypracovanie a zverejnenie odpočtu výsledku ich päťročnej práce na vyriešení jednoduchej úlohy: Zabezpečiť, aby stroskotanci zachránení pri afrických brehoch mohli byť vylodení na tú pevninu, z ktorej vyplávali.

DRUCKER: Fico ma explicitne požiadal, aby som Gašpara neodvolával
Bývalý minister zdravotníctva a vnútra Tomáš Drucker odišiel z politického života na jar minulého roka, keď podľa vlastných slov nedokázal odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara Čítať ďalej
17 | 08 | 2019 | Roman Suchý/SITA