Pavol Jesenský: Ekonomická kríza sa už dotkla aj Slovenska
14 | 08 | 2019 I Pavol Jesenský
Na možnosť spomalenie ekonomiky a nástup možnej krízy upozorňujú ekonómovia už niekoľko mesiacov. Podľa aktuálnych údajov ekonomický rast na Slovensku v druhom štvrťroku takmer skolaboval. Išlo o najpomalší medziročný rast ekonomiky od tretieho kvartálu 2013. Rýchly odhad Štatistického úradu SR hovorí, že ekonomický rast na Slovensku sa tak spomalil z 3,7 % už len na 1,9 %, čo výrazne zaostáva za predpoveďami analytikov.

Zlé správy prichádzajú aj zo sveta. Najnovšie údaje hovoria, že dôvera investorov v nemeckú ekonomiku v auguste opäť klesla a dostala sa tak na najnižšiu úroveň od konca roku 2011. Hospodárske vyhliadky Nemecka pritom podkopáva eskalácia obchodného konfliktu medzi Spojenými štátmi a Čínou, ako aj rastúca pravdepodobnosť odchodu Británie z Európskej únie bez dohody. 

FINANČNÁ KRÍZA: Deutsche Bank je predzvesťou globálnej finančnej krízy, tvrdí Rogers
Keď sa tak tradičné a stabilné inštitúcie, akou je nepochybne aj nemecká Deutsche Bank, ocitnú v problémoch, je to signál, že svetový finančný systém bude čeliť veľkým problémom, povedal legendárny investor Jim Rogers. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Riziko recesie rastie aj v USA, čo negatívne vplýva primárne na akciové indexy hlavných búrz. Výrazne klesol aj Index globálnej ekonomickej dôvery, pričom dôvera v ekonomiku sa zhoršila vo všetkých regiónoch. Bolo preto len otázkou času, kedy sa tento negatívny vývoj dotkne aj Slovenska.

Časť členov Klubu 500 v pondelok oznámila, že slovenské firmy zaznamenali prepad objednávok a niektorí z nich nebudú prijímať ďalších zamestnancov. Klub 500 pritom spája najväčších slovenských vlastníkov spoločností, ktoré zamestnávajú viac ako 500 zamestnancov a jeho členovia výrazne prispievajú k rastu slovenskej ekonomiky. Dominový efekt spomalenia priemyselnej výroby sa preto môže prejaviť postupne aj v menších firmách, ktoré sú na fungovanie veľkých podnikov naviazané.

Veľká kríza za dverami? Trump si z nej ťažkú hlavu nerobí a naďalej ignoruje varovania
Trumpová administratíva sa chystá oslabiť systém včasného varovania pred finančnou krízou, a to napriek radám bývalých amerických ministrov financií a predsedov americkej centrálnej banky FED, napísal Washington Post. Čítať ďalej
29 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Pripomeňme si preto, ako sa s krízou, ktorá svet zasiahla po páde Lehman Brothers, popasovala naša vláda. V roku 2009 zaviedla napríklad šrotovné na staré automobily a stimulovala tak kúpu nových áut. Zároveň zaviedla viacero príspevkov na podporu zamestnanosti a dočasne znížila odvodovú povinnosť pre samostatne zárobkovo činné osoby, a to znížením sadzby na platbu poistného do rezervného fondu solidarity. Viaceré podniky začali uplatňovať pri zamestnávaní aj tzv. flexikonto.

Medzi opatreniami na zmiernenie krízy sa však objavili aj také zvrhlosti, ako riešenie nezamestnanosti pomocou podpory zamestnávania v sociálnych podnikoch, pričom tento projekt bol totálnym fiaskom  Ficovej vlády. Mnoho opatrení bolo navyše navrhnutých tak, aby sa platili z eurofondov. Vieme však, ako ich čerpanie prebiehalo a darilo sa tak len vtedy, ak na nich boli nasosnutí „naši ľudia“.

Pavol Jesenský: Ekonomike chce škodiť koalícia aj opozícia
09 | 08 | 2019 | Pavol Jesenský


Ekonómovia sa už dlhšie zhodujú na tom, že ďalšia kríza je na
Ekonomická kríza klope na dvere: Ľudia prídu o prácu, najhoršia situácia od roku 2009
Kvôli firemným bankrotom zaniklo v Spojených štátoch za prvých sedem mesiacov tohto roka 42.937 pracovných miest, čo je najviac od recesie v roku 2009, keď za sedem mesiacov zaniklo kvôli bankrotom 50.258 pracovných miest. Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | Ján Prokop
. Ako hlboko však zasiahne ekonomiku tento krát, však ešte veľmi ťažko predpovedať. Ak by sa však u nás prevalila niekde ku koncu tohto roka, treba sa pripraviť na veľkú znôšku okamžitých a zaručených riešení. Všetky však budú mať spoločného menovateľa a tým bude zvyšovanie výdavkov štátneho rozpočtu a míňanie peňazí z našich daní. Súčasná vládna reprezentácia určite dokáže navrhnúť také populistické bludy, že ekonómom sa budú len oči pretáčať. 


Vláda totiž ekonomike škodí už teraz. Pritom čelí už niekoľko mesiacov výstražným varovaniam a výstrahám pred blížiacou sa krízou. To by však znamenalo šetriť a prestať rozhadzovať výdavky štátu pre svoju populistickú sebaprezentáciu. Stačí si spomenúť na zavedenie rekreačných poukazov alebo ďalšie plánované zvyšovanie minimálnej mzdy.

Imrich Kovačič: Trump hrá poker ako "gambler", zatiaľ čo Čína hrá šach s vopred premyslenými ťahmi
Trumpova administratíva stavia USA do nebezpečnej pozície tým, že neposudzuje dlhodobé riziká v prebiehajúcej obchodnej vojne dvoch najväčších ekonomík sveta. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Je potrebné vziať do úvahy, že pred voľbami populizmus vždy exponenciálne narastie a v rámci potencionálneho „riešenia krízy“ budú schválené ešte väčšie a ešte ohavnejšie hlúposti, na ktoré môžeme doplatiť ešte viac, ako len na krízu samotnú. Obavy z krízy sú teda opodstatenené. Je totiž viac ako pravdepodobné, že globálna hospodárska kríza nebude ani zďaleka tak devastačná, ako politické riešenia na jej zmiernenie a naša ekonomika "zahučí" aj keby nás kríza iba tak lízla.