Veľká kríza za dverami? Trump si z nej ťažkú hlavu nerobí a naďalej ignoruje varovania
29 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Trumpová administratíva sa chystá oslabiť systém včasného varovania pred finančnou krízou, a to napriek radám bývalých amerických ministrov financií a predsedov americkej centrálnej banky FED, napísal Washington Post.


Vplyvný denník vysvetľuje, že kľúčovým prvkom tzv. Dodd-Frankovho regulačného zákona z roku 2010 bolo poskytnúť americkej vláde možnosť predvídať a kontrolovať hrozby pre bankový systém. Za takúto hrozbu sa dá považovať aj prehriatie hypotekárneho trhu pred krízou v roku 2008.

Jedným z týchto nástrojov je označenie dôležitých finančných inštitúcií, či už ide o banky alebo poisťovne, ktoré sú natoľko veľké, že ich pád dokáže otriasť celým systémom. Návrh Trumpovej administratívy predpokladá úpravu Dodd-Frankovho zákona do takej miery, ktorá by z neho v praxi vylúčila nebankové inštitúcie.

To vyvolalo ostrú reakciu bývalých amerických vládnych predstaviteľov, vrátane tých, ktorí dostali lekciu v roku 2008, kedy sa im nepodarilo predvídať blížiacu sa krízu, píše Washington Post.

Pripomínajú, že 13. mája varovali bývalí ministri financií Timothy F. Geithner a Jack Lew spolu s bývalými predsedami FED Benom S. Bernankom a Janet L. Yellenovou súčasného predsedu FED Jerome H. Powella a ministra financií Stevena Mnuchina, že plánované úpravy znamenajú "zásadné oslabenie post-krízových reforiem."

Varovanie prišlo v čase, keď masívne rastú vysoko rizikové korporátne zadĺženia, tiež známe ako úvery s pákovým efektom, uvádza editoriál. Napríklad guvernér Bank of England Mark Carney tieto pôžičky prirovnáva k hypotékam pre klientov s nízkym kreditom.

Janet Yellenová dokonca vyjadrila obavy, že práve úvery s pákovým efektom môžu prehĺbiť budúcu recesiu. Dopĺňa, že výška týchto úverov dosahuje dokopy 1,1 bilióna dolárov. V roku 2018 vzrástol ich objem o viac ako 20%, teda takmer dvojnásobnou rýchlosťou, než požičiavajú banky.

"Navyše, podľa mnohých ukazovateľov táto expanzia prebieha medzi najrizikovejšími zákazníkmi," varuje Washington Post. Má ísť čiastočne o reakciu na skoršie deregulačné opatrenia Trumpovej administratívy, pričom kľúčovým zdrojom týchto úverov je práve nebankový sektor, nad ktorým má byť teraz ešte voľnejší dohľad.

Mexiko: Muž pašujúci takmer 250 balíkov kokaínu v črevách zomrel v lietadle
Na palube komerčnej leteckej linky smerujúcej z Bogoty do Tokia zomrel Japonec. Pitva odhalila nečakanú príčinu smrti - 246 balíkov kokaínu, ktoré muž pred letom prehltol. Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | tasr


Vplyvný denník kladie otázku, či sa tento systém môže zrútiť a stiahnuť so sebou celý americký finančný sektor a americkú ekonomiku. Odkazuje na prejav predsedu FED z 20. mája, v ktorom Powell naznačuje, že sa tak pravdepodobne nestane.

Predseda FEDu odkázal na štatistiky, ktoré ukazujú, že napriek poslednej expanzii nie sú úvery s pákovým efektom disproporčné voči celkovému rastu ekonomiky a stále rastú iba tretinovým tempom v porovnaní s najväčším predkrízovým boomom rizikových hypoték.

Veľké americké banky sú teraz oveľa lepšie kapitalizované než v roku 2008. Vďaka tomu sú viac odolné voči prípadnému kolapsu úverov s pákovým efektom.

"Powell musí mať istú guráž, keď toto tvrdí, s ohľadom na cenu, ktorú zaplatí, ak sa jeho zarytá dôvera nepotvrdí," konštatuje denník. Powellovi síce dáva za pravdu kapitalizáciu bánk, ale varuje, že napriek najrôznejším ochranným mechanizmom Dodd-Frankovho zákona z roku 2010 pre predvídanie krízy majú peniaze tendenciu pretekať aj tými najužšími štrbinkami pevne regulovaného systému.

Kapitál bánk má byť tá posledná poistka. Aj preto by si mala Trumpová administratíva položiť otázku, či je lepšie mať silný systém včasnej výstrahy zaisťujúci bezpečnosť nebankových inštitúcií, alebo ho oslabiť. "Istota je istota," uzatvára Washington Post.