Smrtiaca ebola porazená? Dva testované lieky majú vysokú účinnosť!
13 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Predbežné testy dvoch liekov na krvácajúcu horúčku ebolu preukázali veľkú účinnosť a podľa vedcov by mohli zachrániť množstvo životov. S odvolaním sa na americký Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID), ktorý sa na testoch podieľal, o tom informovala agentúra Reuters.


Epidémia eboly sužuje Kongo, kde chorobe podľahlo za rok cez 1800 ľudí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je vysoko nákazlivý vírus smrteľný v polovici prípadov.

V Kongu boli testované štyri lieky a dva z nich sa ukázali ako vysoko účinné. NIAID považuje výsledky za veľmi dobré. Prípravky budú teraz podané v Kongu všetkým nakazeným ľudom.



Účinné lieky označené ako Regnat-EB3 a mAb114 v testoch preukázali, že sú schopné neutralizovať vplyv vírusu na telesné bunky. "Sú to prvé lieky, ktoré vo vedeckej štúdii preukázali významný vplyv na zníženie úmrtnosti" u pacientov s ebolou, "povedal riaditeľ NIAID Anthony Fauci.

Čaká nás nová epidémia? Ebola zabíja v už aj v Ugande, niekde platí zákaz zhromažďovania
Ebola v Ugande si už pri najnovšom prepuknutí nákazy vyžiadala druhú obeť. Zomrela babička päťročného chlapca, ktorý chorobe podľahol v utorok. Do Ugandy prišli obaja z Konga.V Ugande sú to nateraz prvé obete eboly mimo Konga, kde je... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Obe prípravky boli vyvinuté s pomocou protilátok odobratých od ľudí, ktorí ebolu prežili. Zvyšné dva testované lieky boli z výskumu vyradené, pretože sa ukázali ako neúčinné.

Vedecké skúšky začali pod vedením WHO vlani v novembri. Od tej doby dostalo experimentálny liek 700 pacientov a výsledky sú zatiaľ pri 499 z nich. Zo skupiny, ktorá dostala prípravok REGNO-EB3, zomrelo 29 percent pacientov, v skupine liečenej látkou mAb114 34 percent. Pri dvoch vyradených látkach bola úmrtnosť 49 a 53 percent.

Percento prežitia u pacientov s nízkymi hodnotami vírusu v krvi bolo pri použití lieku Regnat-EB3 až 94 percent, pri mAb114 89 percent.

Odborník na infekčné choroby Sabu Mulangi, ktorý sa na štúdii podieľal, povedal, že výsledok umožňuje úradom zdôrazňovať, že pri včasnej liečbe majú ľudia 90-percentnú šancu na prežitie.

Riaditeľ charitatívnej organizácie Wellcome Trust Jeremy Farrar povedal, že výskum preukazuje, že testované preparáty môžu zachrániť ľudské životy a že sa svet blíži k dobe, kedy bude ebola liečiteľná. "Nezbavíme sa jej, ale mali by sme byť schopní zabrániť národným a regionálnym epidémiám," povedal.

Huawei predstavil svoju víziu budúcnosti. 10 megatrendov, ktorým sa nevyhneme (FOTO)
13 | 08 | 2019 | Gabriel Matta