Arpád Németh: Feťáci, klamári a zlodeji v politike
11 | 08 | 2019 I Arpád Németh

Feťáci do politiky nepatria a Truban by mal zložiť svoj post. Asi takto by sa dala zjednodušiť reakcia
časti obyvateľov, ktorí sa zaujímajú o politiku, na „drogovú kauzu“ predsedu Progresívneho
Slovenska.


V skutočnosti však nie je všetko čiernobiele a ak by mal šéf PS odstúpiť len kvôli vyskúšaniu marihuany alebo LSD, nemôžeme v najbližšej dobe počítať s nástupom akéhokoľvek mladého politika. Dôvod je jednoduchý. Podľa štatistík vyskúšalo mariuanu, v závislosti od vzorkya roku prieskumu, niečo medzi 30 % až 60 % mladých Slovákov.

Ak vezmeme do úvahy, že cez 70 % mladistvých sa vo svojom dospievaní niekedy podnapilo a zo starších ročníkov, viac či menej "slope" drvivá väčšina populácie, z pohľadu skúseností s drogami, medzi ktoré patrí aj alkohol, by bolo veľmi problematické vyskladať čo i len menšie obecné zastupiteľstvo bez toho, aby niekto nemal za sebou nejakú tú kauzičku.

Pavol Jesenský: Ekonomike chce škodiť koalícia aj opozícia
09 | 08 | 2019 | Pavol Jesenský


Omnoho problematickejšie sú však informácie o údajnej distribúcii drog, ktoré na Trubana vytiahli médiá.
Tam už pri prípadnom objavení sa reálnych dôkazov nie je čo riešiť a novopečený šéf progresívcov by
mal zmiznúť rýchlejšie ako díler pri razii. Následne by sa mohol pokojne vrátiť na nejaký manažérsky post
v súkromnej firme a vyskúšasť si prípadne aj niečo "nové", keďže podľa týždenníka Trend, množstvo manažérov holduje kokaínu.

Truban však aktuálne svoju pozíciu lídra nehodká nikomu ponúknuť. "Zachoval som sa tak, ako som sa nikdy nechcel zachovať, bál som sa, že ohrozím celú koalíciu," priznal sa verejne k tomu, prečo najskôr hovoril len o jednom marihuanovom jointe a nepriznal sa aj k užívaniu LSD. Ponaučenie, ktoré si podľa vlastných slov vzal: "je byť úprimný a nesnažiť sa vytvárať klamlivý dojem", napísal po včerajšej spoločnej tlačovke PS/Spolu
a KDH denník SME.

Inak povedané, sám priznal, že sa spočiatku snažil vytvárať klamlivý dojem. Ešte inak povedané: klamal. A to ho jednoznačne predurčuje na politickú dráhu. Lebo ak by išlo len o skúsenosť s drogami, kde sa počíta aj legálna droga alkohol a k tomu všetkému ešte aj o klamstvo na verejnosti, tak Truban by v prípade vstupu do parlamentu zapadol priamo medzi svojich a mohol by sa tam cítiť ako ryba vo vode.

Komentár Martina Ondráša: Čaká nás vrcholné dejstvo špinavej tragédie
Začína vysoká hra politikov. Ide sa do volieb a táto predvolebná kampaň bude patriť medzi najšpinavšie v histórii Slovenska. Okrem toho, že ekonomika nemá potrebný výkon, budeme sa musieť v nasledujúcom období vyrovnať s robotizáciou a tým pádom... Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | Martin Ondráš


Reakcie politikov z iných strán sú v podstate iba čistým farizejstvom. Len pár spomienok: Strana Smer má priame väzby na Antonia Vadalu, ktorý vo veľkom obchodoval s kokaínom. Dokument ÚPN o pašovaní drog Borisom Kollárom ešte v 90-tych rokoch. Podozrenia na užívanie drog exministrom Jánom Počiatkom. Sulík, ktorý išiel po Ficových obvineniach na (sporný) drogový test. Martin Poliačik, ktorý testoval halucinogénnu ayahuascu. A zrejme desiatky iných, ktorí nemali k experimentom, alebo pravidelnému užívaniu odvahu sa priznať.

A to sme ešte nespomenuli nelátkové závislosti, z ktorých sa podľa odborníkov dostáva ešte horšie, ako zo závislosti na alkohole či iných drogách. Medzi najsilnejšie drogy patrí moc. Silné abstinenčné príznaky po tom, čo prišiel o pravidelnú vysokú dávku tejto omamnej látky, už mesiace vidno na expremiérovi Ficovi.

Takže aktuálne tanečky okolo Trubana sú len búrkou v pohári kalnej vody. Prieskumy zatiaľ túto aféru nemali možnosť zachytiť a prípadný pokles si budú musieť vyhodnotiť neskôr v strane, ako aj celej koalícii. Otázkou je však, koľko "čistých" kandidátov na predsedu má PS ešte v zálohe.

Možno sa napokon ukáže, že lepšie je byť zlodejom, ako závislákom a klamárom.