Komentár Martina Ondráša: Čaká nás vrcholné dejstvo špinavej tragédie
09 | 08 | 2019 I Martin Ondráš

Začína vysoká hra politikov. Ide sa do volieb a táto predvolebná kampaň bude patriť medzi najšpinavšie v histórii Slovenska. Okrem toho, že ekonomika nemá potrebný výkon, budeme sa musieť v nasledujúcom období vyrovnať s robotizáciou a tým pádom drastickou redukciou zamestnancov v automobilovom priemysle, na východe sa črtá otvorený problém s najväčším zamestnávateľom. Trh s oceľou je v recesii, likviduje ho Trump a jeho nezmyselné vojny s Áziou a výsledok je pretlak lacnej ocele, čo zas tlačí výrobcov v EÚ.


O politický život ide Ficovi, dá sa očakávať, že skutočne zaberie na plný plyn. Musí sa udržať pri moci nech to stojí, čo to stojí a preto sily rozloží na 2 fázy. Prvá – budú predstavené ekonomické nezmysly a populistické sľuby, ktoré budú útočiť na nízko príjmové skupiny a druhá - potrebuje bulvárne zabávať zbytok Slovenska, aby si nikto nestihol uvedomiť, aké ekonomické diletanstvo a šialenosti chystá. Bulvár bude najlepšie zásobená časť mediálneho spektra a dožijeme sa aj prepisu základných definícií konšpiračných teórií. Slušnosť pôjde bokom a hlavný útok bude orientovaný na opozičné strany z jediným cieľom, nepripustiť diskusiu o ich programe a úplne zosmiešniť lídrov.


Dankovi ide o všetko. Nevyšiel pokus znárodniť reťazce, jeho aktivity na ich mimoriadne zdanenie dopadli opačne, ako to génius slovenskej ekonomiky myslel. Dvojaká kvalita sa po testovaní z Bruselu ukázala ako reálne neuchopiteľná téma a presne naopak, všetky argumenty jeho aktuálnej podpredsedníčky SNS boli zhodené zo stola ako nepreukázané. Bude v ošiali, lebo nevychádza základná stratégia. Musí zmeniť rétoriku. Urobí to a jediné čo bude prezentovať je „vraj úspech“ dovolenkových poukazov. Ak si súdny človek pozrie vývoj v cestovnom ruchu za ostatných 15 rokov, zistí, že krivka prenocovaní sa opakuje a mali sme tu už aj podstatne vyššie medziročné nárasty aj keď v tej dobe nikto o Dankovi nechyroval. Nepomôže nič iné, iba bulvár. Tam kde Fico nestihne zaútočiť, zaútočí Danko. Poplače si nad tým, ako ho nikto nemá rád a ako mu všetci škodia a keď si utrie herecké slzy, povedie frontálny útok voči celej opozícii. Ekonomické šialenosti rýchlo prekryje vyťahovaním a prepieraním špiny najhlbšieho dna a budeme mať možnosť sledovať spoločne koordinovaný útok JUDr. Fica a JUDr. Danka, ktorí nám predvedú ako hlboko môže klesnúť politická scéna. Že pri tom stihol slušne ožobračiť všetky rezorty, ktoré viedol, bude tíško tajiť a modliť sa, aby si na to nikto nespomenul.


Bugár vie, že na nacionalizme to nemôže postaviť. Už nemá Slotu, proti ktorému by bojoval. Neostáva nič iné, len vydierať voličov, že ak ho nezvolia, odíde a hlavný bon mot jeho kampane bude to, že národnostné menšiny nebudú zastúpené v parlamente a tým pádom ich nikto nebude chrániť. Len zabudol, že národnostné menšiny žiadnu ochranu nepotrebujú. Nikto z nových nespochybňuje že existujú a že treba tolerovať jemné rozdiely, ktoré existujú. Videli sme to v prezidentských voľbách aj voľbách do EÚ. Do priameho útoku nepôjde, uvedomuje si, že by sa mohlo stať, že sa pri tom ukáže aj jeho, nie najčistejšie tričko a charakter.


Matovič vznikol ako najhlasnejší kritik SMERu a kauza jeho preverovania ho vytiahla do parlamentu. Tam nerobil nič iné, iba kričal a kritizoval, na bežnú politiku, program, ľudí neostal čas. Všetci ho považujú za časovanú bombu a vedia, že bude najnestabilnejší prvok možnej budúcej koalície. On to vie tiež, preto bude kričať ešte viac, aby sa nezabudlo, bude chcieť spájať a následne rozdeľovať, ako rímsky cisár a bude pripomínať, že len ON tu odstráni korupciu. Ako, to už nepovie, s kým, to už tiež nie je jasné, ale blahoslavený ten, čo nevidel (program a cestu) ale uveril. Zásobovať bulvár bude rovnako, ako vyššie uvedení páni a nebude núdza ani o najnižšie formy vyjadrovania sa.


Do toho oznámili príchod na scénu aj múmie a politické mŕtvoly. No skutočne, bude z čoho vyberať a je sa na čo tešiť.


Ostatní sa budú brániť a z času na čas odpovedať na útoky, politiku chcú založiť na slušnosti. Všetci dobre vieme, že na špinavý útok sa nedá donekonečna odpovedať s úsmevom, takže sa určite dožijeme aj poriadneho finále. A ako už dávno povedal rímsky cisár, dajte národu chlieb a hry. Dostaneme ich v plnej dávke. Chlieb síce najdrahší v celej EÚ, vďaka Dankovi, ale hry to budú skutočne hnusné a krvavé.


To, že máme ekonomiku v slabšom výkone ako potrebujeme, nevadí. To, že robotizácia nás dobieha rýchlejšie ako by sme chceli, hlavne keď máme majoritu ekonomiky naviazanú na automobilky, tiež nevadí. Že sa nám črtá na východe problém s najväčším zamestnávateľom, nikoho nezaujíma. Príde doba, kedy je potrebné rozhodnúť o našej budúcnosti. Divák tohto divadla, teda volič, by mal viac pozerať na program, ako na pozlátko. Jediná cesta je zodpovedná ekonomika a jasná orientácia na pôdohospodárstvo a jeho skutočnú obnovu, ktorá prinesie nie len zastavenie prepadu ale aj otvorí možnosti pre zamestnávanie v regiónoch. Druhotný jav musí byť zlepšenie ekologických dopadov a tým lepšia kvalita a štruktúra vidieka, čo prinesie oživenie aj cestovného ruchu a tým pádom sa nám podarí pripraviť rozsiahle pracovné miesta pre pretlak pracovnej sily, ktorú prinesie robotizácia a hospodárska recesia. O tom, že opäť začneme vyrábať a produkovať aj potraviny, nie je nutné písať.


Čaká nás špinavá jeseň, zima, jar. Majme však stále na pamäti, ako si ustelieme, tak budeme spať. Budeme si voliť budúcnosť. Ak chceme bulvár, cirkus a špinu, voľme tak. Ale hlavne voľme, nech nerozhodne menšina o väčšine, ale väčšina o sebe.