USA svojimi sankciami proti "Nord Stream - 2" uškodia samy sebe!
05 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Sankcie, ktoré chcú USA prijať proti "Nord Stream - 2", nezastaví jeho výstavbu, ale rozhádaju USA a Nemecko, píše politický analytik Eugene Rumer vo svojom článku pre Politico.


Podľa neho je to naopak - nový plynovod podľa neho posilní závislosť Ruska na Európe, pričom európsky trh bude ešte viac konkurencieschopnejší.

Vo Washingtone sú sankcie rozdávané sprava a doľava, píše Politico. Rusko je teda potrestané nielen za rok 2016, ale aj za zasahovanie do volieb, ku ktorému doteraz nedošlo. Americký parlament teraz diskutuje o sankciách proti spoločnostiam, ktoré stavajú plynovod "Nord Stream - 2", a politológ Eugene Rumer, autor článku, to považuje za veľmi zlý nápad.

Namiesto toho, aby ochránili Európu pred zlým vplyvom Ruska, tieto sankcie naopak negatívne ovplyvnia vzťahy medzi USA a Nemeckom a Rusko sa ešte viac priblíži k Číne. Ak teda americkí poslanci chcú skutočne obmedziť vplyv Ruska na Európu, musia podporovať projekt plynovodu , zdôrazňuje analytik.

Nové sankcie USA súvisiace s prípadom Skripaľ poškodia vzťahy, prehlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí
Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v piatok poľutovanie nad tým, že USA uvalili nové sankcie na Moskvu v súvislosti s vlaňajším útokom nervovoparalytickou látkou novičok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | TASR


Ako uvádza autor článku, sankcie nemôžu zmeniť Gazprom, jeho európskych partnerov ani politiku Kremľa. Nebudú môcť zastaviť výstavbu projektu, ktorý je už pripravený z dvoch tretín. Aj keď niektoré spoločnosti kvôli sankciám odmietnu zúčastniť sa projektu, iné zostanú. Nemecká vláda navyše už Trumpové hrozby odmietla.

"Nový plynovod nie je tak hrozný, ako si niektorí zákonodarcovia USA myslia," píše autor. Áno, môže to zvýšiť objem ruských dodávok plynu do Európy, ktoré už prekonávajú rekordy. Zároveň však v skutočnosti ruský podiel na európskom dovoze klesá: ak v roku 1980 , počas studenej vojny, činilo 80% európskeho plynu z Ruska, teraz je to 40%.

Áno, Rusko je najväčším európskym dodávateľom, ale potreby Európy rastú tak rýchlo, že ich Rusko nemôže plne uspokojiť. Takže skvapalnený plyn prichádza do EÚ z Nórska, Kataru, Alžírska, Nigérie, Peru a USA. Myšlienka, že pomocou sankcií môžete chrániť Európu pred ruskou nadvládou, je založená na zastaranom porozumení fungovania energetických trhov.

USA odsúvajú hlasovanie o sankciách pre Nord Stream 2
Výbor Senátu USA bude až budúci týždeň hlasovať o návrhu zákona, ktorý sa snaží uvaliť sankcie na spoločnosti a jednotlivcov zapojených do výstavby plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka. Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Niektoré krajiny sú v skutočnosti viac závislé na ruskom plyne ako iné, ale táto situácia sa mení vďaka skvapalnenému plynu a spojovacím plynovodom. Práve tieto nástroje spolu s európskou politickou stratégiou zvýšili konkurencieschopnosť európskeho trhu s plynom.

Obchod vedie k bilaterálnej závislosti, poznamenáva autor. A podľa neho bude závislosť Ruska na Európe kvôli "Nord Stream - 2" silnejšia ako naopak. Rusko sa mnoho rokov sústreďuje na Európu, zatiaľ čo Európa plánuje prechod na obnoviteľné zdroje energie k roku 3030 celkovo na 30%. Preformátovanie svojich tokov nebude však pre Rusko ľahké.

Autor článku odporúča Trumpovej administratíve, aby naopak prispela k výstavbe "Nord Stream - 2", pretože to zvýši závislosť Ruska na európskych európskych partneroch. A jak budú sankcie prijaté, rovnako bude plynovod dokončený. Zároveň však sa urazí Nemecko a protivníci Spojených štátov - Rusko a Čínu - to ešte viac zblíži,varuje autor článku v Politico.

Do väzby vzali ďalších troch údajných účastníkov nepokojov v Moskve
Okresný súd v Moskve v pondelok rozhodol o vzatí do väzby troch ďalších osôb obvinených v prípade nepokojov, ku ktorým došlo v ruskej metropole 27. júla. Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | TASR