USA odsúvajú hlasovanie o sankciách pre Nord Stream 2
27 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Výbor Senátu USA bude až budúci týždeň hlasovať o návrhu zákona, ktorý sa snaží uvaliť sankcie na spoločnosti a jednotlivcov zapojených do výstavby plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka.


Očakáva sa, že návrh zákona sa bude posudzovať na obchodnom stretnutí vo štvrtok, keďže jeden člen požiadal o oneskorené posúdenie zákona o ochrane európskej energetickej bezpečnosti, ktorý prijal predseda výboru a republikánsky senátor Jim Risch.

Návrh zákona, ktorý sponzoruje republikánsky senátor Ted Cruz, musí prejsť celým senátom a snemovňou reprezentantov, ako aj podpísaním prezidentom Trumpom, kým sa stane zákonom.

Potrubie plynovodu Nord Stream 2 malo prepravovať zemný plyn z Ruska do Nemecka, čo v USA a Európe vyvolalo obavy kvôli závislosti od dodávok plynu z Ruska.

Zatiaľ čo Nemecko podporuje tento projekt pre svoje stabilné dodávky plynu, východoeurópske, severské a Baltské more považujú ropovod za zvyšujúci sa ekonomický kontakt Moskvy s Európou. Rovnako ako minulí americkí prezidenti, aj Trumpova administratíva je proti ropovodu Nord Stream 2.

Komentár Petra Iskenderova: Európa riskuje, že zostane bez ruského plynu a bez peňazí
Peter Iskenderov (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | Zuzana Perželová


USA sa pokúsili odtiahnuť Európu od Ruska tým, že sa stali pre Európu vývozcom skvapalneného zemného plynu (LNG). Po tom, čo sa Spojené štáty stali hlavným vývozcom LNG, pokračovali v propagácii svojho vývozu LNG s cieľom pomôcť diverzifikovať zdroj zemného plynu v Európe mimo Ruska.

Poľsko sa ako jeden z najsilnejších odporcov tohto plynovodu dohodlo na kúpe LNG v USA s cieľom znížiť svoju závislosť od ruského plynu.

Hoci americké spoločnosti obchodujúce s LNG uzavreli s európskymi krajinami dlhodobé dohody, tieto prepravy sú stále drahšie ako plyn zasielaný plynovodom z Ruska.

Projekt plynovodu Nord Stream je dokončený na šesťdesiat percent. Dodával by plyn z Ruska pod Baltickým morom do Nemecka a zdvojnásobila by tak kapacitu existujúceho plynovodu, pričom stále nemá povolenie na výstavbu plynovodu cez dánske vody.

Boj Spojených štátov proti Nord Streamu je "chybný na viacerých úrovniach", píše Forbes
Snaha Washingtonu zabrániť výstavbe plynovodu Nord Stream - 2 je "zlá z mnohých dôvodov", uviedol Michael Lynch, komentátor Forbesu. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | František Németh