Začínajú s rekonštrukciou jednej zo vstupných brán do Slovenského raja za 800-tisíc eur
05 | 08 | 2019 I SITA

V Letanovciach v okrese Spišská Nová Ves začínajú s rekonštrukciou cesty, ktorá je jednou z brán do Slovenského raja. Opravu takmer štvorkilometrového úseku za 800-tisíc eur bude financovať Košický samosprávny kraj z úveru od Európskej investičnej banky.


Cesta je v dezolátnom stave a sťažovali sa na ňu nielen miestni, ale aj turisti prichádzajúci do národného parku. „Už dlho vieme o zlom stave tejto komunikácie v obci a jej okolí. Ide o druhú vstupnú bránu do Slovenského raja, táto cesta má teda aj iný rozmer, nevyužívajú ju len obyvatelia z obce, má význam aj pre rozvoj cestovného ruchu,“ uviedol pre médiá pri odovzdávaní staveniska predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Práce by mali byť ukončené koncom októbra.

Stavenisko dnes oficiálne prebral zhotoviteľ, ktorým je bratislavská spoločnosť Strabag, s. r. o. Opravovať budú cesta II/3226 od križovatky s cestou II/536 pred obcou, následne komunikáciu cez samotnú obec po otočku pri vstupe do Slovenského raja.

Rekonštrukciou by sa mal zlepšiť komfort pre vodičov, zvýšiť bezpečnosť a rovnako by sa mali minimalizovať náklady na bežnú údržbu cesty. Počas prác bude prejazdný len jeden jazdný pruh, premávka bude riadená semaformi.

Slovensko podľa SaS prichádza o stovky tisíc eur za vyťažené zlato
Slovensko prichádza ročne o stovky tisíc eur na neodvedených poplatkoch za vyťažené zlato. Tvrdí to opozičná SaS, podľa ktorej z 500 kilogramov zlata ročne vyťaženého na Slovensku ťažobná spoločnosť odvedie zhruba 8 tisíc eur, namiesto 400 tisíc... Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | SITA


Podľa starostu Letanoviec Slavomíra Zahornadského daný úsek, v blízkosti ktorého bola v minulosti aj rómska osada, nebol opravovaný asi štyri desaťročia.

„Po presťahovaní nelegálnej osady spred vstupnej brány do Národného parku Slovenský raj turisti znovu objavujú vstup do tohto národného parku aj cez obec Letanovce, avšak táto cesta je veľkým problémom,“ povedal. Úsek už podľa neho nespĺňal žiadne technické parametre.

Obec registruje veľký počet sťažností zo strany domácich obyvateľov, ale aj prichádzajúcich turistov zo Slovenska i zahraničia. "Za bránou pri vstupe do Raja býva niekedy zaparkovaných aj 30 až 40 áut," dodal Zahornadský na margo vysokej návštevnosti zo strany turistov.

Tender na výstavbu obchvatu Šale za 60 miliónov eur sa predlžuje
Verejná súťaž na výstavbu obchvatu Šale na ceste prvej triedy I/75 za predpokladanú cenu 60,32 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty sa predlžuje. Slovenská správa ciest (SSC) už trikrát zmenila lehotu na predkladanie a otváranie ponúk, z pôvodne 6.... Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | SITA