Ruský premiér Medvedev navštívil Južné Kurily, čím rozhneval Japonsko
02 | 08 | 2019 I TASR

Ruský premiér Dmitrij Medvedev navštívil v piatok ostrovy Sachalin a Iturup, ktoré patria k súostroviu Južné Kurily pri ruskom ďalekovýchodnom pobreží. Keďže toto teritórium je predmetom dlhodobých územných sporov s Japonskom, jeho návšteva vyvolala protesty zo strany Tokia. Informovala o tom agentúra AFP.


"Toto je naše územie," uviedol Medvedev pred novinármi. "Tieto ostrovy sú súčasťou Sachalinskej oblasti," povedal, pričom zopakoval obvyklú rétoriku Ruska. Jeho vyjadrenie odvysielala televízia.

Japonské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Medvedevovo rozhodnutie navštíviť tieto ostrovy je "mimoriadne poľutovaniahodné". "Dokonca ani po viac než 70 rokoch od ukončenia vojny ešte stále nie sú vyriešené územné spory s Ruskom a prebiehajú intenzívne rokovania o mierovej zmluve," uvádza sa vo vyhlásení japonského ministerstva.

"Budeme dôrazne naliehať na Rusko, aby sa konštruktívne zaoberalo otázkami, ako je napríklad podpísanie mierovej dohody s cieľom dosiahnuť pokrok v budúcich vzťahoch medzi Japonskom a Ruskom," píše sa vo vyhlásení.

Rusko a Japonsko si nárokujú suverenitu nad štvoricou ostrovov, ktoré sú v Japonsku známe ako Severné teritóriá a v Rusku ako Južné Kurily. Ostrovy obsadili a zabrali v posledných dňoch druhej svetovej vojny sovietski vojaci.

Ruský prezident Vladimir Putin vlani navrhol, aby Rusko a Japonsko podpísali mierovú dohodu, ktorá by ukončila konflikty z obdobia druhej svetovej vojny bez akýchkoľvek podmienok. Ako poznamenala AFP, obe krajiny však v tejto oblasti za posledné mesiace dosiahli len malý pokrok.

Medvedev povedal, že čím viac Japonsko protestuje, tým viac dôvodov majú ruskí predstavitelia na návštevu týchto ostrovov. V roku 2010, keď bol Medvedev prezidentom, navštívil ostrov Kunašir. Stal sa tak prvým štátnym predstaviteľom z Ruska, ktorý vstúpil na toto územie. Južné Kurily navštívil následne niekoľkokrát vo funkcii predsedu vlády.

Rozhodnutie USA ukončiť INF bude mať za následok „chaos“, tvrdí Gorbačov
Bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov, kritizoval odstúpenie USA od Zmluvy o jadrových zbraniach stredného dosahu (INF), ktorú kedysi podpisovali spolu s Ronaldom Reaganom a uviedol, že ohrozuje medzinárodnú bezpečnosť. Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | Marek Molnár