Rozhodnutie USA ukončiť INF bude mať za následok „chaos“, tvrdí Gorbačov
02 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov, kritizoval odstúpenie USA od Zmluvy o jadrových zbraniach stredného dosahu (INF), ktorú kedysi podpisovali spolu s Ronaldom Reaganom a uviedol, že ohrozuje medzinárodnú bezpečnosť.


Bývalý prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov vyhlásil, že Spojené štáty, ktoré odstúpili od zmluvy z roku 1987, čelia potenciálne drvivej rane nielen pre európsku bezpečnosť, ale pre celý medzinárodný bezpečnostný systém.

Ukončenie zmluvy bude pre medzinárodné spoločenstvo sotva prospešné, tento krok podkopáva bezpečnosť nielen v Európe, ale na celom svete,“ prehlásil Gorbačov v piatok pre agentúru Interfax.

Moskva bezvýhradne poprela všetky obvinenia a naopak obvinila Washington. Rusko považuje nasadenie amerických protiraketových obranných systémov do Európy, za porušenie zmluvy.

Za útok novičkom v Salisbury schválil Trump na Rusko ďalšie sankcie
merický prezident Donald Trump podpísal nariadenie o uvalení dodatočných sankcií na Rusko v súvislosti s vlaňajším útokom nerovoparalytickou látkou novičok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa v britskom meste Salisbury. S odvolaním sa na... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | TASR


Gorbačov má bezprostredné vedomosti o podrobnostiach zmluvy, ktorú podpísal v roku 1987 spolu s vtedajším prezidentom USA Ronaldom Reaganom. Dohodou sa zakazuje vývoj, výroba alebo rozmiestnenie pozemných a vzdušných rakiet s doletom od 500 km do 5 500 km.

Keďže INF už nepredstavuje oporu európskej bezpečnosti po skončení studenej vojny, do nerovnováhy sa dostáva aj ďalší dôležitý pilier systému nešírenia jadrových zbraní, keďže sa očakáva, že Washington ukončí aj novú zmluvu START. Dohoda podpísaná v roku 2011 bola zameraná na obmedzenie obrovského jadrového arzenálu USA a Ruska o tretinu.

V utorok americký poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton vyhlásil, že zmluva, ktorú nazval „chybnou“, sa po uplynutí jej platnosti v roku 2021 pravdepodobne nepredĺži, zatiaľ čo Trump povedal, že chce „uzavrieť dohodu“ s Ruskom, ktorá bude zahŕňať „kontrolu niektorých druhov zbraní,“ avšak nešpecifikoval o aké zbrane pôjde ani nič bližšie k obsahu možnej dohody neuviedol.

Gorbačov vyzval všetky strany, aby sa „zamerali na zachovanie posledného piliera globálnej strategickej bezpečnosti“, keďže výhlasenia Washingtonu sa stávajú „neistými“.

Konšpiračné teórie spôsobujú extrémizmus, tvrdí dokument FBI
"Domáci extrémisti podliehajúci konšpiračným teóriám predstavujú pre USA vážnu hrozbu a ich počet rastie vďaka častému odhaľovaniu skutočných sprisahaní, do ktorého sú zapojení mocní vládni predstavitelia" tvrdí správa FBI. "Konšpiračné teórie sa... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič