Izrael vydal 700 stavebných povolení pre Palestínčanov
31 | 07 | 2019 I TASR

Izraelskí ministri udelili pomerne neobvyklé stavebné povolenia pre 700 nových domov Palestínčanov v časti okupovaného územia na západnom brehu Jordánu. Vláda ďalej povolila výstavbu 6000 nových domov pre izraelských osadníkov. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa židovského štátu o tom v stredu informovala agentúra AFP.


Zdroj AFP potvrdil jednomyseľné rozhodnutie bezpečnostného kabinetu premiéra Benjamina Netanjahua, ku ktorému došlo v utorok večer počas rokovania za zatvorenými dvermi.

Agentúra AP upozornila, že sa tak stalo krátko pred tohtotýždňovou očakávanou návštevou zaťa prezidenta USA Donalda Trumpa a zároveň poradcu Bieleho domu pre Blízky východ Jareda Kushnera v regióne.

Podľa AFP nebolo bezprostredne jasné, či pôjde výlučne o nové stavby, alebo o také, ktoré už stoja a dostanú spätné schválenie.

Povolenia sa vzťahujú na tzv. oblasť C, ktorá tvorí viac než 60 percent západného brehu Jordánu a spadá úplne pod kontrolu Izraela. Ide o palestínske územia, ktoré by v súlade s prípadnou dohodou o dvojštátnom riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu mali byť súčasťou budúceho palestínskeho štátu.

Izrael vydáva povolenia na výstavbu pre Palestínčanov v tejto oblasti zriedka.

Čína zakázala cesty jednotlivcov na Taiwan, aby na ostrov zvýšila tlak
Čína zakázala cesty jednotlivým čínskym občanom na Taiwan a ako dôvod uviedla súčasný stav vzťahov s týmto ostrovom, ktorý má vlastnú demokratickú vládu. V stredu o tom informovalo čínske ministerstvo kultúry a turistického ruchu, na ktoré sa... Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | TASR