Generál Macko hovorí o "žalostnej bilancii fejkových vlastencov". To sa Dankovi páčiť nebude!
31 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Generál v zálohe a kandidát na europoslanca Pavol Macko, ktorý teraz ťahá za jeden povraz s Miroslavom Beblavým v strane Spolu, napísal na Facebooku ostrý komentár k modernizácii slovenskej armády.


"Ani zďaleka nie som jediný, kto vidí ako katastrofálne končia ambiciózne plány na modernizáciu a revitalizáciu našich ozbrojených síl a to aj napriek jej všeobecnej spoločenskej podpore a radikálnemu zvyšovaniu rozpočtu," píše Macko v úvode svojho príspevku.

Poukazuje na "partičku", ktorá si "natvrdo privlastnila hrdý názov historickej Slovenskej národnej strany sa pod heslom „Hrdo, slušne, odborne“ a za výraznej podpory súkromnej televízie doslova predrala k moci".

DANKO SA UŽ NESŤAŽUJE: SNS vrazila do reklám na Facebooku takmer 20-tisíc eur!
Pamätáte sa, keď sa predseda Národnej Rady Andrej Danko sťažoval na "plný a vykúpený online priestor"? Teraz sa situácia otočila - za posledných 30 dní zaplatila SNS za facebookové reklamy takmer 20-tisíc eur. Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Pôsobenie SNS na rezorte obrany podľa Macka "nie je ani vlastenecké, ani v prospech čo najlepšieho zabezpečenia vyváženého rozvoja ozbrojených síl pre potreby našej obrany".

Macko píše ďalej o tom, ako namiesto normálnej a rozumnej modernizácie sa SNS " veľmi rýchlo sústredila na korisť v podobe zvýšeného rozpočtu a pár lukratívnych dodávok, zopár veľkohubých sľubov a vlastnú stranícku propagáciu za štátne a s použitím ozbrojených síl, ktoré patria všetkým občanom".

Ako Macko správne poznamenal, vojenská technika stále chátra a slovenskí vojaci sú bez poriadnej výzbroje. "Novej vláde zanechávajú demoralizované a početne poddimenzované vojsko, obrovské faktúry a vyjedenú kasu na roky dopredu a aj napriek zvýšenému rozpočtu pokračujúci celkový úpadok ozbrojených síl s rozpadajúcou sa infraštruktúrou a nedostatkom zdrojov na výcvik," pokračuje Macko.

MISTRÍK REAGUJE: Danko "perverzne dehonestuje" výsledky našej práce, odkázal šéfovi parlamentu
Úspešný slovenský vedec a kandidát na prezidenta Robert Mistrík cez Facebook reagoval na medializované informácie ohľadom predaja jeho firmy. Predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi tiež poslal ostrý odkaz. Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Vo svojom príspevku ďalej vymenováva "úspechy" SNS na ministerstve obrany. Ako prvé spomenul stíhačky F-16. V tomto prípade ale nehovorí o tom, že by boli zlé samotné stíhačky.

"Problém je však v spôsobe výberu, nejasnosti účelu a dymovej clone pri rozhodovaní a najmä, že celkovo prekročili o viac ako miliardu pôvodný rozpočet bez toho, aby nejako upravili Dlhodobý plán," zhodnotil Macko.

Opomenul aj známu "kauzu" obrnených vozidiel 8x8, ktorá bola veľkou témou pred vyše rokom. "Pod zámienkou údajného výskumu a vývoja prišli (SNS, pozn. redakcie) v podstate s dvojnásobne drahšou „Vydrou“, ktorá sa len málo líši od pôvodného projektu „Scipio“, na budúcu výrobu ktorého bombasticky podpisoval dohodu s poľskou premiérkou vtedajší premiér Fico. Národniari projekt vyhodili a nahradili svojim vlastným," pripomína Macko.

K tejto veci poslal spolu so svojou stranou na rezort obrany 15 pripomienok, keď bol návrh ešte len v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Na ich pripomienky podľa slov Macka "ani len nereagovali".

DANKO OTVORENE: "Slota ma oklamal, zničil som si život a zdravie"
Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko v druhej časti rozhovoru pre Plusku prezradil novinky o rozpočte, sociálnych opatreniach či povolebnej spolupráci s ďalšími stranami. Prezradil aj detaily z čias, kedy preberal štafetu po Jánovi... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Ako tretiu záležitosť pripomenul obrnené vozidlá 4x4. Macko napísal, ako "to vyzeralo, že konečne dostali rozum a pôjdu do lacnejšieho variantu a verejnej súťaže".

"Lenže lacnejšie to asi nebude, len skryli náklady tým, že kupujú holé šasi bez výzbroje," dodal. Túto súťaž podľa jeho slov aktuálne preveruje Úrad pre verejné obstarávanie.

K záveru spomenul aj "najväčšiu nehoráznosť", ktorou je "tvrdenie, že výrazný pokrok sa dosiahol vo vystrojení vojakov". Macko upozorňuje, že k "zásadnej modernizácii" či "dostatočnému nákupu na úhradu deficitu" výstroje nikdy nedošlo.

Podľa jeho slov sa v roku 2018 malo do výstroje z investovať 20 miliónov eur z celkového rozpočtu miliardy eur. Sľúbiť to mal Ján Hoľko, generálny tajomník na ministerstve obrany, ktorý je zároveň šedou eminenciou SNS, no v skutočnosti to bol "len zlomok z tejto sumy".

"Po nových dodávkach to len zasyčalo, ako pri dopade kvapky na horúcu platňu. Lenže od ministra, ktorý od roku 1994 zakotvil v Kutuzovových kasárňach a k útvaru alebo zväzku sa dostal len v rámci svojej náročnej kontrolnej činnosti a do misie ako súčasť delegácie nemožno čakať nič iné, ako vyjadrenie, že sortiment výstrojných súčiastok je príliš široký a 13 tis. bavlnených tričiek za dva roky na 12 tis. vojakov by malo byť dosť. Keby raz nebol kontrolór alebo delegát, ale v reálnom nasadení, možno by zmenil názor," uzatvára bývalý generál Macko.

Bojí sa o svoj život? Tóth nepríde vypovedať na pojednávanie o údajnom falšovaní zmeniek
Niekdajší novinár a bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth nepríde svedčiť na stredajšie pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek televízie Markíza. Tóth to oznámil prostredníctvom sociálnej... Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR


%5B0%5D=68.ARBzYXQa9qFex1XKYaHd5Ok0GL9pxw1qu3404Lu9_gIZLgJVpFIidyWJzkTaKZuKjJBcuE4kmtWk976WYOls0IhU5jclGzknQlPn-2fhh5DphsjI75LC6rG6UTghntLPvNgpbOv-Z78Tt5KyXN8eXVLIWbz9k9txzf3JTOkb18kRAHqHgcQAp2a0L_Gcr-k_Dv2Dr6RlmnsqjZu4pNjewr2VqZiJVUTUAJ3-BvMWHPWZ9aSCpypyycYrx3p_lLOCS6EY47yUjhsnOyGCmmWA7XEQUs8obe2R7DxpM2WqqUA-oSRsx2mv-3a0kMPw4HjPdffXGph8omtWl9YysIq45FA&__tn__=-R