Bojí sa o svoj život? Tóth nepríde vypovedať na pojednávanie o údajnom falšovaní zmeniek
31 | 07 | 2019 I Peter Králik/TASR

Niekdajší novinár a bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth nepríde svedčiť na stredajšie pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek televízie Markíza. Tóth to oznámil prostredníctvom sociálnej siete.





Ozrejmil, že ak by svoju verziu v súvislosti s prípadom mal potvrdiť pred súdom, museli by sa zmeniť bezpečnostné a ďalšie podmienky na Slovensku. „A to nie je v mojich rukách,“ uviedol.





Tóth mal pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vypovedať v stredu, rovnako ako Jozef Dučák, ktorý je obvinený aj v kauze Technopol Servis spolu s Marianom K. Predvolanie na súd sa však Tóthovi nepodarilo doručiť. Tóthov syn políciu informoval, že jeho otec je v zahraničí a nevie, kedy sa vráti. Vypovedať nepríde ani Dučák, oznámil, že sa nemôže zúčastniť zo zdravotných dôvodov.

[0]=68.ARBxztnvrJ5OYE-r42MtgRas4uFTzxhfXOAfn-1sCMUmj84IesqbYZaxGX9LpMduwhh-C4XUuJDHk7Zn_01KSAAPSaswhbrdrNK9ClU6GqCIb0Xwo1iP2-8MBhRhkKtbVUN03CmFlgyIlZXn2PM4I3DonQYLfIqh0ya3LrjegV8x7ekVKLpCi60-KeDCgfh4xkxN8b0keTO4o2lr4rNuJxQjph84GOp_vvz9n85iUY12Owdy9_KrEPr1mj-2Or72CzGV-O26DSxL7hIgT9rkx_jWRwxR4XoQS-yVU6J5jYMVyBopbyn3JlvrtjtAgUfykigL-HM8_4YctLLgnr3KB7cmKHxL&__tn__=-R

V kauze zmeniek mali obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotoviť štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov“. Obvinení Pavol R. sa bráni, že zmenky, o ktorých mal vedieť len úzky okruh ľudí, boli spôsobom, ako zachrániť televíziu.

Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy svojej niekdajšej spoločníčky Sylvie Volzovej, ktorá sa z účasti na pojednávaní ospravedlnila.