Boju proti nelegálnym cigaretám má pomôcť projekt Nekur fejky
30 | 07 | 2019 I SITA

Počet nelegálnych cigariet na slovenskom trhu rastie. Obchodom s nimi je najviac zasiahnuté východné Slovensko. Kým podiel nelegálnych cigariet na Slovensku je približne šesť percent, na východnom Slovensku presahuje jednu tretinu. Podľa aktuálnych údajov zo začiatku tohto roka najvyšší počet nelegálnych cigariet evidovali v mestách Kráľovský Chlmec (43,2 %), Snina (37 %) či Sobrance (21 %). Reakciou na tento vývoj je projekt Nekur fejky, ktorého cieľom je informovať verejnosť o všetkom, čo s nelegálnymi cigaretami súvisí.


Ako agentúru SITA informoval výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky Ľubomír Tuchscher, štatistiky hovoria o stúpajúcom počte nelegálnych cigariet na slovenskom trhu s tabakovými výrobkami. Kým v roku 2014 to bolo len jedno percento, v tomto roku sa ich podiel vyšplhal na takmer šesť percent. Ako upozornil Tuchscher, slovenská spoločnosť má značnú mieru tolerancie voči nelegálnemu obchodu.

„Konzumenti si neuvedomujú, že práve z takto získaných zdrojov zločinecké skupiny financujú svoje nelegálne aktivity,“ uviedol s tým, že na tento problém sa preto rozhodli aktívne upozorniť a všetky potrebné informácie zhromaždili na webovej stránke www.nekurfejky.sk. „Jazyk na stránke sme prispôsobili mladšej generácii, aby všetky informácie boli podané jasne a zrozumiteľne.

Kočnerova komunikácia sa na súde zatiaľ nečítala
Komunikácie obžalovaného podnikateľa Mariana K. s obvineným Štefanom A. alebo nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom sa pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku zatiaľ nečítali. Prokurátor už síce oba dokumenty v rámci pojednávania v kauze... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | SITA


Názov Nekur fejky sme zvolili zámerne na upútanie pozornosti a aj preto, že problém nelegálnych cigariet sa týka najviac východného Slovenska, kde je podľa našich analýz nelegálnou každá tretia škatuľka,“ dodal Tuchscher. Stránka obsahuje informácie o tom, ako sa dajú rozoznať ilegálne cigarety, aké môžu mať zdravotné, ekonomické aj spoločenské dopady a občania získajú návod, ako nahlásiť podnety na zelenú linku Kriminálneho úradu finančnej správy.

Finančná správa od začiatku roka 2019 identifikovala na východnej hranici s Ukrajinou vyše 826 prípadov, pri ktorých zaistili viac ako 2,17 milióna kusov nelegálnych cigariet. Vysoký podiel nelegálnych cigariet na východe Slovenska súvisí najmä s blízkosťou Ukrajiny, kde sa veľké množstvo nelegálnych cigariet aj vyrába, ale aj so schengenskou hranicou a vonkajšou hranicou Európskej únie, po prekročení ktorej je už pohyb pašovaného tovaru pomerne jednoduchý až do cieľových krajín predaja, ako sú napríklad Anglicko či Nemecko.

„Príslušníci finančnej správy sa stretávajú s naozaj vynaliezavými úkrytmi, a to nielen v rôznych konštrukčných dutinách vozidiel, ale aj špeciálne vybudovaných úkrytoch, napríklad dvojitých strechách či podlahách vozidiel, upravenom motore, ale aj v chlebe, torte, bonboniérach, krabiciach od džúsov, drevených doskách, tvárniciach, ráme bicykla, v protéze, alebo jeden z posledných prípadov v sudoch od piva,“ uviedol Viktor Mihalčík, riaditeľ Colného úradu Michalovce, ktorý je dnes už jediným hraničným colným úradom na Slovensku.

Prokuratúra bude informovať o postupe vo vyšetrovaní vraždy Kuciaka začiatkom augusta
Úrad špeciálnej prokuratúry plánuje začiatkom augusta rozsiahlo informovať o postupe v rozbehnutých vyšetrovaniach v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Na svojej spravodajskej stránke noviny.sk o tom informuje TV JOJ. Pripomínajú, že práve Úrad... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | SITA