Kočnerova komunikácia sa na súde zatiaľ nečítala
30 | 07 | 2019 I SITA

Komunikácie obžalovaného podnikateľa Mariana K. s obvineným Štefanom A. alebo nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom sa pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku zatiaľ nečítali. Prokurátor už síce oba dokumenty v rámci pojednávania v kauze miliónových zmeniek súdu predložil, obhajoba však protestovala s tým, že prepisy sú nekompletné a sekcie z nich sú vybrané účelovo.


Predseda senátu dnes k tejto veci uviedol, že argumenty procesných strán zváži. Prokurátor chcel pôvodne tieto prepisy prečítať ešte pred výsluchom bývalého príslušníka SIS Petra Tótha. Jeho výpoveď bola naplánovaná na stredu, avšak podľa predsedu senátu neprevzal predvolanie. Druhý predvolaný svedok sa ospravedlnil s tým, že je odcestovaný. Program stredajšieho pojednávania preto pravdepodobne súd určí až ráno.

Marian K. a Pavol R. čelia v kauze miliónových zmeniek obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Podľa obžaloby Marian K. spolu s Pavlom R. a Štefanom A., ktorý je vyčlenený na samostatné konanie, po vzájomnej dohode s účelom zadovážiť sebe prospech vytvorili v roku 2016 štyri zmenky datované do roku 2000 a údajne splatné po 15 rokoch.

Prokuratúra bude informovať o postupe vo vyšetrovaní vraždy Kuciaka začiatkom augusta
Úrad špeciálnej prokuratúry plánuje začiatkom augusta rozsiahlo informovať o postupe v rozbehnutých vyšetrovaniach v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Na svojej spravodajskej stránke noviny.sk o tom informuje TV JOJ. Pripomínajú, že práve Úrad... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | SITA


Dve z nich boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Marian K. prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal Pavol R. ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia. V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené.

Pavol R. trvá na tom, že zmenky podpísal v roku 2000 na záchranu TV Markíza. S návrhom vystaviť zmenky podľa neho prišiel advokát Ernest Valko, ktorý vtedy zastupoval spoločnosť Gamatex. Táto spoločnosť podľa Pavla R. získala majetok televízie, keďže jeho vtedajšia obchodná partnerka Silvia Volzová uznala neexistujúci dlh. V tejto súvislosti hrozila podľa Pavla R. televízii strata licencie a riešením bolo odkúpenie Gamatexu. Časť sumy za spoločnosť sa podľa neho zaplatila v hotovosti a na ďalšie sumy boli vystavené zmenky. Markíza dlhodobo spochybňuje autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000.

Obžalovaný Marian K. požiadal ešte pred začiatkom procesu o pojednávanie v jeho neprítomnosti a zatiaľ sa na pojednávaniach v tejto kauze nezúčastňuje.

Jana Teleki: Kto je vlastne žalobcom v procese s Kočnerom, Lipšic alebo Šanta?
30 | 07 | 2019 | Jana Teleki