Iránska armáda tvrdí, že všetky jej drony sa bezpečne vrátili na základňu, aj napriek tvrdeniu USA, že jeden zostrelili
19 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Iránsky vojenský hovorca odmietol tvrdenie USA, že iránsky dron bol zostrelený vo štvrtok pri americkej vojnovej lodi v Perzskom zálive.


„Všetky drony patriace Iránu v Perzskom zálive a Hormuzskom prielive sa po svojom poslaní bezpečne vrátili na svoje základne a neexistuje žiadna správa o operatívnej reakcii zo strany USS 'Boxer',“ vyhlásil generál Abolfazl Shekarchi pre tlačovú agentúru Tansim.

Včera americký prezident Donald Trump prehlásil, že iránsky dron bol zostrelený útočnou loďou USS Boxer po tom, ako sa k nej priblížil do vzdialenosti 1000 yardov (900 metrov). Iránsky predstaviteľ uviedol, že cieľom vyhlásenia je vyostriť napätie a neistotu v Hormuzskom prielive.



Napätie je v strategickom regióne vysoké od mája, keď Washington obvinil Teherán z prípravy nešpecifikovaného útoku a nasadenia ďalších vojenských prostriedkov na Blízky východ. USA tiež uložili ekonomické sankcie voči Iránu a vyvíjali nátlak na ostatné krajiny, aby prestali kupovať iránsku ropu.

V posledných mesiacoch sa tiež udialo množstvo incidentov týkajúcich sa ropných tankerov, pričom Washington a jeho spojenci tvrdili, že je za to zodpovedný iránsky Revolučný gardový zbor.

MIMORIADNA SPRÁVA: US Navy zostrelilo iránsky drone v Hormuzkom prielive, informoval Trump
Krátko po vstupe do Perzského zálivu, americká vojnová loď zostrelila iránsky dron, ktorý sa priblížil necelý kilometer od plavidla. Informáciu podal americký prezident Donald Trump na tlačovom brífingu Bieleho domu. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič