MIMORIADNA SPRÁVA: US Navy zostrelilo iránsky drone v Hormuzkom prielive, informoval Trump
18 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Krátko po vstupe do Perzského zálivu, americká vojnová loď zostrelila iránsky dron, ktorý sa priblížil necelý kilometer od plavidla. Informáciu podal americký prezident Donald Trump na tlačovom brífingu Bieleho domu.


Útočná loď USS Boxer podnikla „obrannú akciu“ proti iránskemu dronu, ktorý sa priblížil k hranici 1 000 yardov (900 metrov) a ignoroval viacnásobné výstražné varovania. “Drone bol okamžite zničený.” uviedol Trump.


Drone „ohrozoval bezpečnosť lode a posádky lode,“ povedal prezident a dodal, že „USA si vyhradzujú právo brániť svoj personál, zariadenia a záujmy“.



Boxer odplávala do Perzského zálivu po správach, že Iránske revolučný gardy sa zmocnili ropného tankera MT Riah s jeho 12 člennou posádkou. 


Lietadlová loď triedy USS Abraham Lincoln s doprovodnou bojovou skupinou plavidiel, ktoré sú už dva mesiace v regióne pripravené na možný úder proti Iránu, vykonávajú pátracie a záchranné operácie námornej plavby v danej lokalite.


Trump tiež vyzval ďalšie krajiny, aby „odsúdili pokusy Iránu narušiť slobodu plavby a globálneho obchodu“ v Hormuzskom prielive, dôležitom medzinárodnom lodnom pruhu na prepravu ropy z Perzského zálivu.


Washington vyzval na medzinárodnú „koalíciu“ pri hliadkovaní v prielive.