Človek by mal pravidelne spať aspoň sedem hodín: AKÉMU RIZIKU SA VYSTAVUJEME PRI NEDOSTATOČNOM SPÁNKU?
15 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Britská vláda sa chystá presviedčať občanov o tom, že by mali v noci dlhšie spať, aby tak čo najlepšie chránili svoje zdravie. V oficiálnom dokumente, ktorý pripravilo ministerstvo zdravotníctva, chce ľuďom okrem iného predstaviť vedecké argumenty, prečo by mali pravidelne spať aspoň sedem hodín. Zároveň bude varovať, že chronický nedostatok spánku môže spôsobiť vážne zdravotné problémy vrátane vyššieho rizika obezity, infarktu, cievnych mozgových príhod alebo depresie.


O príslušnom návrhu nových odporúčaní informoval denník The Times. Podľa neho minister zdravotníctva Matt Hancock, bude v odporúčaniach určených verejnosti klásť po prvýkrát veľký dôraz na dostatok kvalitného spánku, aj napriek tomu že sa bude venovať aj dlhodobým preventívnym opatreniam v boji proti fajčeniu a obezite.

"Ak človek nespí denne aspoň sedem až deväť hodín, pôsobí to škody na jeho fyzickom i duševnom zdraví. Vzhľadom na to, že až tri štvrtiny britských dospelých spí pravidelne menej ako sedem hodín, máme pred sebou veľké množstvo práce, "citoval The Times z vládneho dokumentu.

V Turecku pristálo už ôsme lietadlo so súčasťami systémov S-400
Už ôsme ruské nákladné lietadlo dopravilo v pondelok do Turecka ďalšie prvky raketového systému S-400, informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany. Podobne ako v uplynulých dňoch lietadlo pristálo na leteckej základni... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | TASR


Britský kabinet chce poukázať aj na to, že podľa výskumu zverejneného v odbornom periodiku Journal of Intensive Care Medicine má nedostatok spánku, negatívny vplyv na rýchlosť zotavenia z chorôb a úrazov, pričom nemocničný pacienti sa často krát sťažujú práve na nekvalitný spánok. V dôsledku toho vláda plánuje vydať nové usmernenia pre štátne zdravotníctvo, ktoré sa majú týkať spánku. Personál bude mať v popise práce za úlohu zabezpečiť pacientom pokojný spánok a rušiť ich len v prípade, že na to bude dobrý dôvod.

Denník The Times sa okrem iného odvoláva na štúdie, ktoré dokázali, že každou hodinou, ktorú človek spí menej ako odporúčaných sedem hodín, sa zvyšuje riziko ochorenia na cukrovku druhého typu o desať percent. Ženy, ktoré pracujú v noci, majú až o 30 percent vyššiu pravdepodobnosť, na ochorenie rakoviny prsníka. Naopak muži kvôli nočnej práci majú až o štvrtinu vyššie riziko infarktov.

TRAGÉDIA: Pri dopravnej nehode v Beckove zahynul motorkár z okresu Trenčín
Dopravná nehoda, ku ktorej došlo v nedeľu (14. 7.) na ceste II/507 v miestnej časti Beckova Červená hora v okrese Nové Mesto nad Váhom si vyžiadala život 32-ročného muža z okresu Trenčín. Okolnosti nehody motorkára polícia vyšetruje, informoval v... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR