RADÍME: Čo robiť, keď vám na dovolenke zmiznú doklady? Ak to nahlásite polícii, ostanú neplatné aj v prípade ich nálezu

Polícia slovenskej republiky bude znovu pôsobiť v najnavštevovanejších oblastiach Chorvátska. V dôsledku kladných reakcií v minulých rokoch budú aj tento rok pomáhať slovenským turistom, a to až do 15. septembra.


Pokiaľ nahlásite stratu alebo krádež svojich osobných dokladov a potom ich nájdete, už s nimi nemôžete naďalej cestovať. Údaje o nahlásení straty sú v už vložené do informačného systému, a pri kontrole sú doklady považované za neplatné.

V prípade krádeže alebo straty je prvoradé túto situáciu nahlásiť polícii. Tá vám následne vydá potvrdenie, ktoré treba predložiť na zastupiteľskom úrade spolu so žiadosťou o vydanie náhradného cestovného dokladu.

Žiadosť o vydanie náhradného dokladu sa vyplňuje priamo na zastupiteľskom úrade, je však nutné uhradiť poplatok za vydanie náhradného dokladu. Poplatok je vo výške 10 eur a platí sa v chorvátskych kunách podľa aktuálneho kurzu Národnej banky Chorvátska.

O náhradný cestovný doklad je možné požiadať aj na Úrade honorárneho konzula, ktorý má sídlo na adrese Mažuraničevo šetalište 1, 21 000 Split, číslo telefónu: +38521362679, mobil: +38598264041.

Tento úrad bude poskytovať občanom Slovenskej republiky pomoc v prípade núdze. Bližšie informácie o činnosti konzulárneho úradu sú zverejnené na stránke Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky.

Čaputová sa vyjadrí až k finálnej verzii novely zákona o volebnej kampani
Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa k novele zákona o volebnej kampani, o ktorej parlament rokuje v zrýchlenom režime, vyjadrí, až keď bude známe jej konečné znenie. Povedala to vo štvrtok. Priznáva však, že niektoré opatrenia v novele "môžu... Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | TASR


Do Chorvátska môžu slovenskí občania cestovať s platným slovenským cestovným pasom alebo s občianskym preukazom na dobu 90 dní bez víz. Deti musia mať svoj vlastný cestovný doklad.

Ak osoby cestujú na dovolenku do Chorvátska s domácimi zvieratami, môžu cestovať so psami, mačkami a fretkami, ale len v tom prípade, ak si zabezpečili cestovný pas zvieraťa, v ktorom sú zaznamenané všetky potrebné vakcinácie.