NATO chce uznať vesmír za priestor bojových operácií. Reaguje tým na "nové hrozby"
24 | 06 | 2019 I TASR

Severoatlantická aliancia má v priebehu tohto roka v úmysle uznať vesmír za ďalší priestor bojových operácií. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov z prostredia Aliancie.


Podľa vyjadrení diplomatov chce NATO aj týmto krokom ukázať americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, že je dôležitým obranným zoskupením, ktoré reaguje na nové hrozby.

Príslušné rozhodnutie by sa podľa diplomatov malo prijať na nadchádzajúcom summite Aliancie v Londýne (3.-4. decembra). NATO by malo oficiálne uznať, že vojny sa môžu viesť - okrem pozemského povrchu, na mori a vo vzduchu, v kybernetickom priestore - aj vo vesmíre. Do Londýna by mal pri tejto príležitosti pricestovať aj Trump.

AKTUALITA: Putin podpísal predĺženie zákazu dovozu potravín z EÚ
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v pondelok dekrét o predĺžení zákazu dovozu potravín z členských krajín Európskej únie do konca roku 2020 podľa vládnej databázy. Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR


"Existuje dohoda, že vesmír by mal byť vyhlásený za bojový priestor a londýnsky summit je najlepším miestom na jej zoficiálnenie," uviedol koncom minulého týždňa vyššie postavený diplomat z prostredia NATO, podľa ktorého už prebieha technická príprava pre spečatenie tejto dohody.

Citovaní diplomati popreli, že by sa Aliancia týmto spôsobom pripravovala na vojnu vo vesmíre. Predmetné vyhlásenie by podľa nich malo vyvolať diskusiu o tom, či by NATO malo eventuálne používať vesmírne zbrane, ktoré môžu zneškodniť nepriateľské rakety či systémy protivzdušnej obrany alebo ničiť vesmírne družice.

Rozhodnutie vyhlásiť vesmír za bojový priestor by zároveň malo pomôcť presvedčiť Trumpa, že Severoatlantická aliancia môže byť užitočným spojencom, ktorý odradí Čínu od toho, aby sa rozvíjala ako vesmírna vojenská mocnosť.

Sporná Agentúra Evka má opäť dosah na štátne zákazky. V hre sú milióny eur
Agentúra, ktorá je známa z kauzy okolo slovenského predsedníctva, sa dostala k novej štátnej zákazke. Zarábať bude vďaka inej firme, s ktorou už má skúsenosti z minulosti. Víťaz súťaže nemá ani web, informujú Aktuality.sk. Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Podľa Reuters členské krajiny NATO v súčasnosti vlastnia 65 percent vesmírnych družíc. Čína však uvažuje o vývoji celých konštelácií komerčných satelitov, ktoré by mohli poskytovať rôzne služby v civilnej sfére aj vojenskej sfére. Peking okrem toho vyvíja zbrane, ktoré by bolo možné používať na obežnej dráhe Zeme a začiatkom roka 2019 sa stala prvou krajinou sveta, ktorej sonda úspešne pristála na odvrátenej strane Mesiaca.

Dôležitou vesmírnou mocnosťou je aj Rusko, ktorého vzťahy s NATO sú od začiatku ukrajinskej krízy v roku 2014 na bode mrazu.

"Ten, kto kontroluje vesmír, kontroluje aj to, čo sa deje na zemi, na mori a vo vzduchu," povedal pre Reuters Jamie Shea, bývalý predstaviteľ NATO, ktorý v súčasnosti pôsobí ako analytik think-tanku Priatelia Európy v Bruseli.

O možnostiach širšej vesmírnej politiky NATO by mali v priebehu tohto týždňa (26-27.6) hovoriť v rámci pravidelných pracovných rokovaní aj ministri obrany členských krajín Aliancie.

KRIMI: Vyšetrovateľ obvinil šesť osôb zadržaných pri protidrogovej akcii v Podunajských Biskupiciach
Policajný vyšetrovateľ obvinil šesť z 20 zadržaných osôb počas veľkej policajnej protidrogovej akcie, ktorá sa uskutočnila na záver minulého týždňa v bratislavských Podunajských Biskupiciach. Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR