Kauza Pečniansky les sa konečne pohla. Proces dokazovania je už ukončený
13 | 06 | 2019 I TASR

Pred sudkyňou Okresného súdu Bratislava II pokračovalo vo štvrtok civilné pojednávanie v spore o pozemky pod bratislavským Pečnianskym lesom.


Sudkyňa na úvod uviedla, že do konania nebolo pripustené ďalšie občianske združenie Servisné centrum Ekofóra, na strane druhej sa stala najnovšie účastníkom konania mestská časť Bratislava-Petržalka, keďže v jej katastri sa sporné pozemky nachádzajú. V spore ako navrhovateľ-žalobca figuruje štátny podnik Lesy SR, ďalším účastníkom konania je žalované OZ Človek a strom. V konaní je aj OZ Vlk.

Prokurátorka Okresnej prokuratúry Bratislava II navrhovala, aby došlo k znaleckému dokazovaniu, čo sa týka posudkov ceny pozemkov a následne by sa malo rozhodovať o právnej argumentácii sporu. Súd si vo štvrtok vypočul aj stanovisko mestskej časti Bratislava-Petržalka prostredníctvom jej zástupcu, ktorý vyslovil názor, že zámená zmluva medzi podnikom Lesy SR a OZ Človek a strom je absolútne neplatná.

PRÁVE TERAZ: Slovensko bude mať svoju prvú európsku inštitúciu - Európsky orgán práce (ELA)
Európsky orgán práce (ELA) bude sídliť v Bratislave. Vo štvrtok o tom rozhodla Rada pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu. Na Slovensku tak vznikne prvá inštitúcia Európskej únie. Slovensko na... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | TASR


Sudkyňa následne vo štvrtok po návrhoch vyhlásila dokazovanie za ukončené a pristúpilo sa k prednesu záverečných návrhov. "Predmetnú zámennú zmluvu požadujeme za absolútne neplatný právny úkon," uviedla zástupkyňa žalobcu Lesy SR a požiadala, aby bolo žalobe vyhovené. "Sme presvedčení o tom, že súd by mal zámennú zmluvu vyhlásiť za absolútne neplatnú. Hodnota sporných pozemkov bola niekoľkonásobne vyššia," povedala v záverečnom návrhu okresná prokurátorka.

Okresný súd Bratislava II v novembri 2015 potvrdil platnosť zmluvy o výmene pozemkov pod Pečnianskym lesom za pozemky v Šiatorskej Bukovinke, okres Lučenec, medzi štátnym podnikom Lesy SR a občianskym združením Človek a strom. V prípade padli odvolania a Krajský súd v Bratislave minulý rok prípad vrátil naspäť na okresný súd na ďalšie konanie.

Právna zástupkyňa štátneho podniku Lesy SR tento rok v marci uviedla, že trvajú na podanej žalobe. Podľa nej je nepochybné, že hodnoty pozemkov vo vlastníctve štátu a vo vlastníctve žalovaného – OZ Človek a strom nespĺňajú podmienku zo zákona o lesoch. Právna zástupkyňa uviedla, že podľa nej nemôže dôjsť k prevodu vlastníckeho práva, keďže v tejto veci absentuje súhlas ministerstva. Právna zástupkyňa OZ Človek a strom v marci vyhlásila, že trvajú na svojom doterajšom stanovisku a žalobu považujú za neodôvodenú. Zmluva podľa nej bola uzatvorená v súlade s platnými právnymi predpismi. Ako tvrdí, na platnosť kontraktu sa vyžaduje predchádzajúci súhlas ministerstva a ten podľa nej udelený bol.

OZ Človek a strom vzniklo v máji 2008. Následne v júni požiadalo Lesy SR o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom za približne rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke. Uvedené pozemky pod Pečnianskym lesom sa nachádzajú na petržalskom brehu Dunaja, rovno oproti parlamentu a Bratislavskému hradu. Združenie pôvodne vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre Bratislavčanov, akýsi "Central park".

PRIESKUM: Najdôveryhodnejším politikom je opäť Pellegrini, dobieha ho Čaputová. Harabin zažil fiasko
"Agentúra FOCUS uskutočnila v dňoch 1.6. – 11.6.2019 prieskum verejnej mienky formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1017 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania,... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ladislava Chovana. Súhlas na zámenu nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon. Výmena sa nepozdávala ani lučeneckému katastru. Ten bol presvedčený, že s výmennou zmluvou nebolo všetko v poriadku a odmietol zapísať nových vlastníkov. Prípad sa nakoniec dostal až na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra.

Pečniansky les je súčasťou územia európskeho významu Bratislavské luhy a predstavuje časť súvislých lužných lesov medzi Bratislavou a Viedňou.

Harabin stále neuznáva Čaputovú za prezidentku, zahmlieva aj o svojej politickej budúcnosti
13 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Hlavné mesto v druhej polovici apríla uviedlo, že pozorne sleduje tento proces. V spore podporuje snahu Lesov SR o zrušenie zámeny týchto pozemkov. "Okolnosti zámeny pozemkov medzi Pečnianskym lesom a Šiatorskou Bukovinkou v nás vzbudzujú pochybnosti a najmä obavy o budúcnosť Pečnianskeho lesa, ktorý je súčasťou územia európskeho významu Bratislavské luhy," informovalo vtedy TASR mesto Bratislava. Chránený areál Pečniansky les má, ako tvrdí, pre Bratislavu strategický význam z viacerých hľadísk.