PRÁVE TERAZ: Slovensko bude mať svoju prvú európsku inštitúciu - Európsky orgán práce (ELA)
13 | 06 | 2019 I TASR

Európsky orgán práce (ELA) bude sídliť v Bratislave. Vo štvrtok o tom rozhodla Rada pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu. Na Slovensku tak vznikne prvá inštitúcia Európskej únie. Slovensko na rokovaní rady zastupoval minister práce Ján Richter.


Slovensko o sídlo ELA súperilo s Bulharskom, Lotyšskom a Cyprom. Spočiatku sa chceli o sídlo tejto inštitúcie uchádzať aj Rumunsko a Chorvátsko.

Rezort práce má na sídlo ELA vytypovaný priestor v okolí autobusovej stanice a novej výstavby biznis centra na Landererovej ulici.

Vyhovárajú sa na seba navzájom? Colníci o Vadalovi vraj nevedeli, Saková hovorí, že to nie je v poriadku
Prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová tvrdí, že finančná správa nebola v roku 2013 informovaná o aktivitách Antonina Vadalu. Ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) reaguje, že to nie je v poriadku, v dôsledku čoho bola aj... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Na zriadení ELA sa definitívne dohodli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia 14. februára 2019. Hlavným poslaním inštitúcie bude zlepšiť implementáciu práva EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácie sociálneho zabezpečenia. Poskytovať bude napríklad informácie občanom a podnikom o ich právach a povinnostiach pri mobilite, bude koordinovať spoluprácu medzi členskými štátmi, najmä pokiaľ ide o vykonávanie spoločných inšpekcií. Zároveň bude pôsobiť ako mediátor v cezhraničných sporoch medzi členskými štátmi.

Odhaduje sa, že ročný rozpočet ELA sa bude pohybovať na úrovni 50 miliónov eur. Agentúra bude mať približne 140 zamestnancov, z toho 60 expertov, ktorých vyšlú členské štáty. Budú vykonávať aj úlohu národných styčných úradníkov.