Boris Johnson dosiahol víťazstvo na súde, ten zablokoval žalobu proti nemu za klamanie
07 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, favorit medzi uchádzačmi o post premiéra po Therese Mayovej, v piatok dosiahol víťazstvo na londýnskom súde. Ten totiž vyhovel jeho žiadosti o zablokovanie žaloby, ktorá ho obviňuje z vedomého klamania počas kampane pred referendom o brexite. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


Rozhodnutie súdu odstraňuje Johnsonovi prekážku, ktorá mu bránila uchádzať sa o vedúci post v Konzervatívnej strane a tým aj o kreslo britského premiéra. Jeho právnici presvedčili londýnsky najvyšší súd, že žaloba proti jeho osobe bola "politicky motivovaná a kverulantská".

Právnici požiadali najvyšší súd, aby zamietol májové rozhodnutie okresného sudcu, ktoré umožňovalo predvolať Johnsona na súd pre obvinenia zo zneužitia úradných právomocí. Najvyšší súd vysvetlil, že toto rozhodnutie sudcu je v "rozpore so zákonom".

"Rušíme rozhodnutie okresného sudcu umožňujúce predvolať Johnsona," uviedol Michael Supperstone, jeden z dvoch sudcov najvyššieho súdu, po piatkovom pojednávaní, na ktorom Johnson nebol prítomný.

Prípad žaloby, ktorú podal podnikateľ Marcus Ball v rámci crowd-fundingovej iniciatívy, sa týkal Johnsonovho tvrdenia, že Británia posiela Európskej únii týždenne 350 miliónov libier (400 miliónov eur).

Hoci toto je príspevok Británie v hrubom, je nutné odeň odrátať britský rabat (britská zľava) od EÚ, ako aj príspevky do britského verejného sektora z rozpočtu EÚ, čo znamená, že je podstatne nižší. Británia teda do rozpočtu EÚ prispieva približne polovicou z 350 miliónov libier týždenne, napísala agentúra AP.

Zelenskyj potvrdil, že nepôjde do koalície s proruskými stranami
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas dvojdňovej návštevy Bruseli začiatkom tohto týždňa jasne potvrdil proeurópsku a proatlatnickú orientáciu svojej krajiny a svojich európskych partnerov presviedčal, aby kvôli predčasným voľbám na... Čítať ďalej
07 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Britský rabat alebo zľava na príspevok Spojeného kráľovstva do rozpočtu EÚ je suma, ktorú Európska únia vracia vláde Spojeného kráľovstva.

Oficiálna predreferendová kampaň za "odchod" z Únie zdôrazňovala práve tento sporný údaj aj na boku autobusu, ktorý podnikal okružnú cestu po krajine pred referendom v roku 2016.
Ball (29) vyzbieral vyše 300.000 libier prostredníctvom internetu, čo mu pomohlo dostať prípad na súd.

Novinárom pred piatkovým pojednávaním povedal, že verí "v zmysel a pozitívnosť" tejto kauzy.
Johnson v pondelok 3. júna spustil kampaň ako uchádzač o post lídra Konzervatívnej strany, aby nahradil Mayovú.

Mayová odstúpi v piatok a oficiálne tak odštartuje súťaž o nástupníctvo v strane - v súčasnosti sa o funkciu uchádza 11 poslancov, vrátane Johnsona - politička však zostane premiérkou až do zvolenia nového straníckeho lídra, pravdepodobne do konca júla.