EÚ má problém s"fejkami". Ekonomika vďaka tomu ročne stratí až 63 miliárd eur!
06 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Kľúčové sektory hospodárstva v Európskej únii prídu ročne kvôli falšovaniu v prepočte o 63 tisíc eur, čo predstavuje 7,4 percenta všetkých predajov. Napríklad v Českej republike tieto odvetvia stratia 16,16 miliardy korún, teda 8,2 percenta ročného predaja. V prepočte na občana jedného občana činí hodnota nezískaných tržieb spôsobená falšovaním 1530 korún ročne, odhaduje vo svojej novej analýze Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo.


EUIPO skúmal vplyv pirátstva a falšovania v jedenástich sektoroch: kozmetické prípravky a produkty pre osobnú starostlivosť; odev, obuv a doplnky, športový tovar, hračky a hry, šperky a hodinky, kabelky a batožinu, hudobné nahrávky, liehoviny a víno, liečivá, pesticídy a smartfóny. Sú to všeobecne oblasti, o ktorých je známe, že vykazujú vyššie riziko porušovania duševného vlastníctva.

Poctiví výrobcovia produkujú kvôli falzifikátom menej tovaru, v dôsledku toho zamestnávajú menej pracovníkov. Uvedené odvetvia v EÚ preto prichádzajú o 468.000 pracovných miest.

Ekonomické analýzy založené na princípe špionážnych techník. Satelitné snímky sú budúcnosť zberu dát!
Spoločnosť Google skúma a analyzuje dostupné údaje, akými sú napríklad kliknutia na stránky, záujem užívateľov internetu o vyhľadávanie kľúčových slov, alebo údaje z ich dôkladných máp celého sveta, ktoré všetkým používateľom internetu bezplatne... Čítať ďalej
06 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Odvetvie odevov a obuvi a doplnkov sú z hľadiska objemu predaja a zamestnanosti zo všetkých skúmaných sektorov najväčšie. V celej EÚ ušlé tržby zodpovedajú 9,7 percenta celkového predaja.