Ekonomické analýzy založené na princípe špionážnych techník. Satelitné snímky sú budúcnosť zberu dát!
06 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Spoločnosť Google skúma a analyzuje dostupné údaje, akými sú napríklad kliknutia na stránky, záujem užívateľov internetu o vyhľadávanie kľúčových slov, alebo údaje z ich dôkladných máp celého sveta, ktoré všetkým používateľom internetu bezplatne poskytujú neuveriteľné detaily.


Podobne ako Google analyzuje takéto správanie ľudí americký startup Orbital Insight. Ten sa však rozhodol analyzovať správanie ľudí na základe snímkov z vesmíru s podobným cieľom.


Ukázalo sa totiž, že cez satelity je možné zistiť takmer čokoľvek. Koľko automobilov závod Tesla vyrába, predpovedať úrodu kukurice, alebo jednoducho sledovať preplnené parkoviská pred supermarketmi a navrhovať optimalizáciu riešení na základe získavania takmer špionážnych údajov. Orbital Insight je ešte len v začiatkoch, ale už teraz si získal obrovskú pozornosť. 


Google už dlhodobo sníva o možnosti zhromažďovať a organizovať všetky informácie na svete a čo najužitočnejšie ich sprístupňovať verejnosti. Tento IT gigant zhromažďuje a analyzuje údaje o návštevách webových stránok, čítaných knihách, záznamoch v elektronických kalendároch, stretnutiach a umiestneniach rôznych spoločností na to, aby predpovedal, čo si ľudia myslia a ako sa asi budú správať. Ale keď sa na ne môžete namiesto zhromažďovania všetkých údajov z celého sveta pozrieť z výšky vesmíru, dosiahnete úroveň Orbital Insight.


Komentár Alexeja Toporova: Čo sa stane so Srbmi na severnom území Kosova?
Priština by najradšej chcela všetko Čítať ďalej
06 | 06 | 2019 | Alexej Toporov (Fond strategickej kultúry)

Spoločnosť bola založená v roku 2013 s cieľom zhromažďovať snímky z družíc. Tie následne analyzuje a pomocou reálneho sledovania dostupných údajov na snímkach dokáže poskytovať dôveryhodné analýzy správania sa ľudí kdekoľvek na svete.


Orbital Insight môže sledovať napríklad aj obyčajné dopravné zápchy pred nákupnými centrami Walmart, aby pochopili, ako často kupujúci navštevujú obchody v určitých obdobiach roka alebo dokonca v konkrétny deň a danú hodinu.


Pomocou analýzy snímkov zo satelitov dokážu analyzovať aj vývoj realitného trhu v konkrétnej lokalite, pretože dokážu zistiť, koľko domov sa práve stavia napríklad v Houstone, koľko ropy sa v konkrétnej chvíli nachádza napríklad v čínskych tankeroch, alebo ako aktívne produkuje Tesla svoje elektromobily a koľko sa ich denne vyvezie zo závodu.


Tradičné analýzy o stave ekonomiky zohľadňujú najmä informácie získané zo Zeme. Orbital Insight však ubezpečuje, že ich satelitné snímky poskytujú oveľa presnejšie informácie o tom, čo sa deje na celej planéte, než iba údaje získané priamo zo planéty.


“Musíte sa na to pozrieť z nadhľadu. Používame pohľad nezainteresovaných pozorovateľov. Skúšame pochopiť správanie ľudí na celej planéte a sledovať ich očami mimozemšťanov,” uvádza Orbital Insight.