Šesť kusov Su-57 strážilo Putina v lietadle. Je táto ukážka "agresiou"?
16 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Pred stretnutím s americkým ministrom zahraničia Mikeom Pompeom išiel Vladimír Putin do štátneho leteckého skúšobného strediska Čkalov, kde si prezrel nové vzorky ruskej vojenskej techniky.


Pred cestou do Soči na stretnutie s americkým ministrom zahraničia Mikeom Pompeom odletel Vladimir Putin skontrolovať rôzne vojenské jednotky. Podľa The Drive letel Putin do juhozápadnej oblasti krajiny v prezidentskom lietadle Il-96-300PU, sprevádzanom šiestimi Su-57, čo je asi polovica z celkového počtu týchto moderných bojových stihačiek.

Ako pokračoval autor článku, Rusko uviedlo, že odkladá masovú výrobu tohto typu lietadiel, ale tiež hľadá nových medzinárodných partnerov, ktorí by začali masovú výrobu. Kremeľ nedávno ponúkol Turecku, ktoré by mohlo byť vylúčené zo spoločnej výroby útočných stíhačiek F-35 kvôli pozícii USA a ďalších spojencov NATO k plánovanému nákupu ruských systémov protivzdušnej obrany S-400.

Inaugurácia Volodymyra Zelenského za prezidenta Ukrajiny bude 20. mája
Ukrajinský parlament vo štvrtok rozhodol, že jeho slávnostné zasadnutie, na ktorom bude Volodymyr Zelenskyj uvedený do úradu prezidenta, sa uskutoční 20. mája. Čítať ďalej
16 | 05 | 2019 | tasr


Po pristátí v Čkalovskom štátnom letovom testovacom centre Putin tiež skontroloval komplex moderných zbraňových systémov, vrátane Hypersonické rakety "Kinžal-47m2" a jej nosiča, modifikovaného lietadlá MiG-31. Taktiež sa hlásilo, že ruský prezident skontroloval ešte vyvíjané bezpilotné lietadlo Suchoj "S-70 Okhotnik-V", hoci Kremeľ nezverejnil žiadne nové fotky.

Ruský prezident mal tiež príležitosť zoznámiť sa s najnovšími modelmi stíhacích lietadiel triedy MiG, vrátane MiG-35 a Su-35. Boli tiež predstavené rôzne systémy protivzdušnej obrany, vrátane nového systému vzdušnej obrany stredného doletu "S-350 Víťaz", ktorý začal masovú výrobu v marci 2019, a početných variaccí systému protivzdušnej obrany "Pancier".

Jemen: Letectvo Saudskej Arábie zaútočilo na ciele kontrolované povstalcami
Saudská Arábia vo štvrtok letecky zaútočila na oblasť v okolí jemenského hlavného mesta Saná, ktoré ovládajú šiitskí povstalci. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje z prostredia povstalcov a na svedkov. Čítať ďalej
16 | 05 | 2019 | tasr


Putin odišiel do Soči, kde sa stretol s americkým ministrom zahraničia Mikom Pompeom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol myšlienku, že návšteva ruského prezidenta v Štátnom leteckom skúšobnom stredisku v Čkalov by mala poslať správu Pompeovi pred ich schôdzkou.

Ako však autor článku uzavrel, táto návšteva zdôraznila, že "Kremeľ nemá v úmysle opustiť agresívnu zahraničnú politiku a úsilie o modernizáciu, bez ohľadu na to, či sa vzťahy USA s Ruskom zlepšia alebo nie."