Komentár Williama Engdahla: Rakovina všade naokolo. Dôvodom je svetoznáme Monsanto
06 | 05 | 2019 I William Engdahl

Zvyšky glyfosátu boli nájdené vo vode z kohútika, pomarančovej šťave, detskom moči, materskom mlieku, čipsoch, občerstvení, pive, víne, obilninách, vajciach, ovsenej kaši, výrobkoch z pšenice a vo väčšine bežných potravín, ktoré boli testované. Stručne povedané, je to všade.


Vzhľadom na to, že nové štúdie naďalej poukazujú na priame spojenie medzi široko používaným herbicídom glyfosátu a rôznymi formami rakoviny, poľnohospodárske lobby zúrivo bojuje, aby boli ignorované alebo diskreditované dôkazy o ujme na zdraví a iných škodách. Jednému poškodenému na zdraví bolo vyplatených 81 miliónov dolárov spoločnosťou Monsanto. Rozhodnutie súdu a celý rad ďalších 11 000 nevyriešených prípadov u amerických súdoch, zameraných na účinky glyfosátu, zasiahli spoločnosť Bayer AG tvrdo. Spoločnosť oznámila dočasné prepúšťanie niekoľkých tisíc ľudí, pretože klesá cena akcií. Počas súdneho procesu v San Franciscu porota jednohlasne vyniesla verdikt, že herbicíd Monsanto Roundup na báze glyfosátu spôsobil rakovinu. Advokáti uviedli:




"Z počínania spoločnosti Monsanto je jasné, že sa nezaujíma o to, či Roundup spôsobuje rakovinu, namiesto toho sa zameriava na manipuláciu s verejnou mienkou a podkopáva snahy každého, kto podnieti skutočné a opodstatnené obavy týkajúce herbicídu Roundup."


Komentár Leonida Savina: Tajomstvo smrti bin Ládina
Cesta do Abbottabádu Čítať ďalej
06 | 05 | 2019 | Leonid Savin (Fond strategickej kultúry)


To je druhá porážka pre právnikov spoločnosti Monsanto potom, čo iná porota rozhodla v roku 2018, že Roundup na báze glyfosátu spôsobil rakovinu u zamestnanca školy v Kalifornii, ktorý mal na starosti údržbu areálu, a ochorel rovnakou formou rakoviny. Každodenne vykonával postrek areáli herbicídom Roundup po radu rokov, bez toho aby sa nejako chránil. Porota zistila, že Monsanto je vinná "zlým úmyslom a útlakom" zo strany riadiacich pracovníkov spoločnosti, a to na základe objavenia interných emailov, z ktorých vyplýva, že vedeli o tom, že ich glyfosátove produkty môžu spôsobiť rakovinu, a zatajili tieto informácie pred verejnosťou.


Nová nezávislá štúdia ukázala, že u osôb, ktoré sú najviac vystavené glyfosátu, je zvýšené riziko vzniku rakoviny, konkrétne non-Hodgkinovho lymfómu (NHL), o 41%. Metaanalýza šiestich štúdií, zahŕňajúcich takmer 65 000 účastníkov, skúmala spojenie medzi herbicídmi na báze glyfosátu a potlačením imunity, endokrinným narušením a genetickými zmenami. Autori došli k "rovnakému kľúčovému zisteniu: expozícia GBH (herbicídy na báze glyfosátu) je spojený so zvýšeným rizikom pre tvorbu rakoviny." Ďalej uviedli, že glyfosát "mení črevný mikrobiom", a mohol by "mať vplyv na imunitný systém , podporiť chronické zápaly a prispieť k náchylnosti k napadnutiu patogénmi". Glyfosát tiež môže pôsobiť ako chemická látka, narušujúca endokrinný systém, pretože nedávno bolo zistené, že mení produkciu pohlavných hormónov u samcov a samičiek potkanov.




V dlhodobej štúdii na zvieratách, ktorú vykonávali francúzski vedci pod vedením Gillesa Erica Seraliniho, Michaela Antoniou a blízkych spolupracovníkov, bolo preukázané, že dokonca aj veľmi nízke hladiny herbicídu glyfosfátu spôsobujú nealkoholické ochorenie pečene. Úrovne, ktorým boli krysy vystavené (na kg telesnej hmotnosti), boli oveľa nižšie, než aké sú povolené u našich potravín. Podľa Mayo Clinic dnes, po minimálne štyroch desaťročiach používaní všetkých prestupujúcich pesticídov glyfosátu, trpí 100 miliónov Američanov, čiže jeden z troch ľudí v USA, ochorením pečene. Tieto diagnózy boli tiež zistené u občanov mladších ako 8 rokov.


Komentár Sergeja Pavlenka: O novom prejave poľskej „mäkkej sily“ v oblasti histórie
"Rozdelenie Ruska tvorí základ poľskej politiky smerom na Východ" Čítať ďalej
05 | 05 | 2019 | Sergej Pavlenko (Fond strategickej kultúry)

Glyfosát nemá alarmujúce účinky iba na ľudské zdravie. Pôdni vedci teraz začínajú prichádzať na to, že to, čo zostane z používania glyfosátu, má tiež zrejme dramatický vplyv na zdravie a výživu pôdy, a že môže trvať celé roky, kým sa pôda obnoví.




Zatiaľ čo sa väčšina pozornosti pochopiteľne sústredila na účinky glyfosátu, najpoužívanejšiu chemikáliu v poľnohospodárstve na svete, a jej vplyvom na ľudské zdravie, nezávislí vedci teraz začínajú skúmať ďalšie alarmujúce účinky tejto agrochemikálie - jej vplyv na základné pôdne živiny. Web Politico zistil na základe štúdie o zdraví pôdy v EÚ, že účinky postreku glyfosátu na hlavné plodiny v európskom poľnohospodárstve majú okrem usmrcovania buriny katastrofálne dôsledky pre zdravie pôdy.


Vedci z rakúskej Univerzity prírodných zdrojov a vied o živej prírode vo Viedni zistili, že aktivita dážďoviek takmer vymizla z povrchu poľnohospodárskej pôdy do troch týždňov od použitia glyfosátu. Tento proces spočíva v tom, že dážďovky počas svojho zavrtávania vytláčajú úrodnú pôdu na povrch, čo je nevyhnutné pre zdravie pôdy a výživu rastlín. Štúdia, ktorú uskutočnila holandská univerzita vo Wageningene zo vzoriek ornice z viac ako 300 polôh pôdy v EÚ, zistila, že 83% pôdy obsahovalo 1 alebo viacej rezíduí pesticídov. To nie je žiadne prekvapenie. "Glyfosát a jeho metabolit AMPA, DDT (DDT a jeho metabolity) a širokospektrálne fungicídy... boli zlúčeniny, ktoré sa najčastejšie vyskytovali vo vzorkách zeminy, a to v najvyšších koncentráciách."


Používanie rôznych pesticídov, najmä tých, ktoré sú založené na glyfosátu, prudko vzrástlo za posledné štyri desaťročia v celej EÚ, rovnako ako v USA. Poľnohospodársky priemysel tvrdí, že to je kľúčové pre dramatický nárast v produktivite poľnohospodárskych plodín. Ak však budeme skúmať údaje detailnejšie, zistíme, že zatiaľ čo priemerné výnosy hlavných obilnín, ako je ryža, pšenica a kukurica, sa od roku 1960 viac ako zdvojnásobili, používanie pesticídov, založených na glyfosátu, vzrástlo 15 - 20-krát. Je dosť zvláštne, že zatiaľ čo EÚ vyžaduje monitorovanie mnohých vecí, tak monitorovanie rezíduí pesticídov v pôde sa na úrovni EÚ nevyžaduje. Až donedávna boli účinky intenzívneho používania pesticídov, ako je Roundup, ignorované.

"Nemysliteľné, čo dnes Európa dovoľuje Rusku," tvrdí americký veľvyslanec v Nemecku
Veľvyslanec USA v Nemecku Richard Grenelle sa opäť vyhrážal sankciami nemeckým spoločnostiam, ktoré sa podieľajú na výstavbe ruského plynovodu Nord Stream 2. Čítať ďalej
06 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Dôkazy, ktoré predkladajú pôdny odborníci, začínajú odhaľovať jasné prepojenia medzi používaním pesticídov, ako je glyfosát, a dramatickým poklesom úrodnosti pôdy a kolapsom systému mikróbov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravú pôdu. Dážďovky patrí k jedným z najdôležitejších.

Je dokázané, že dážďovky majú zásadnú úlohu pre živiny, dôležitú pre zdravú pôdu. Pôdy, ktoré tieto živiny nemajú, nás ochudobňujú o potrebné prvky, ktoré potrebujeme v rámci zdravej stravy. Tento pandemický problém vyčerpania pôdy sa v posledných štyroch desaťročiach objavil na celosvetovej úrovni, a je pozoruhodné, že k tomu došlo v rovnakom časovom rámci, kedy celosvetovo prudko vzrástlo používanie pesticídov. Dážďovky sú prospešné, pretože zlepšujú cirkuláciu živín v pôde, zlepšujú ďalšie prospešné pôdne mikroorganizmy a zvyšujú koncentráciu veľkého množstva živín, ktoré rastliny ľahko asimilujú.

EÚ nekladie žiadne limity na to, koľko glyfosátu možno použiť na plodiny, hoci bolo zistené, že glyfosát môže zabíjať špecifické huby a baktérie, ktoré rastliny potrebujú k tomu, aby nasávali živiny, mimo to, že má vplyv na dážďovky.

Komentár Jany Teleki: Keď Kiska prichádza ako Avatar v podobe lacného agitátora a robí si reklamu v Die Welt
04 | 05 | 2019 | Jana Teleki


Začína byť čím ďalej jasnejšie, že zo strany regulačných orgánov nielen v EÚ a USA, ale aj v Číne, ktorá dnes produkuje viac glyfosátu, než dokonca Monsanto, dochádza ku kolosálnemu a zjavne úmyselnému ignorovaniu potenciálneho nebezpečenstva pesticídov na báze glyfosátu. Vzhľadom k tomu, že patent spoločnosti Monsanto na Roundup vypršal, čínske firmy, vrátane Syngenta, Zhejiang Xinan Chemical industrial Group, SinoHarvest a Anhui Huaxing Chemical Industry Company, sa stali hlavnými svetovými výrobcami tejto chemikálie, a zároveň aj najväčšími spotrebiteľmi, čo nie je dobré znamenie pre budúcnosť legendárnej čínskej kuchyne.

Aj napriek drvivým dôkazom byrokrati z Európskej komisie a americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia naďalej ignorujú akúkoľvek toxickú chemikáliu, zatiaľ čo sa čaká na výsledky dôkladného nezávislého vyšetrovania, ktoré prebieha dlhšiu dobu.