Komentár Jany Teleki: Keď Kiska prichádza ako Avatar v podobe lacného agitátora a robí si reklamu v Die Welt
04 | 05 | 2019 I Jana Teleki
Andrej Kiska chce vracať...

Presnejšie chce vracať moc ľudu. Po piatich rokov vykonávania funkcie sa precitol a po Kuciakovej vražde si uvedomil, že aj on žije v mafiánskom štáte a je prezidentom krajiny, ktorá je v strede Európy a nedivil by sa tomu, keby ho Európa nazývala mafiánskou krajinou. Redaktorovi Die Welt zároveň pridal, že od roku 2014 si uvedomoval mieru korupcie a od Kuciakovej vraždy prišiel aj na to, že talianska mafia je priamo vo vláde a štát je prerastený a riadený mafiou prostredníctvom politického systému. Aspoň tak  agitoval v Die Welt.

Haščák z Penty a prípad vraždy Kuciaka: Kto hrozí Lučanskému a odvracia pozornosť od informácii?
04 | 05 | 2019 | Jana Teleki


Kiskove prebudenie

Kiskove veľmi letargické a všeobecné vyjadrenia odhaľujú motív rozhovoru. Priehľadný, čistý Public Relation, v ktorom nič nepovedal redaktorovi Tim Röhnovi, dodržiavajúcemu zásady protokolu a slušnosti voči excelencii prezidentského statusu. Redaktor vedel za kým a do akej krajiny ide a pravdepodobne iba zo slušnosti neotvoril tému uneseného Vietnamského občana a verdikt nemeckej justície, ktorá vec uzavrela tým, že Slovenské štátne orgány na únose majú priamy podiel.

V rozhovore sa Kiska inštaloval do polohy osoby, ktorá si vzorne plnila svoje štátnické povinnosti, nemala žiadny vplyv na možné predčasné voľby, opomínajúc svoje vlastné vyhlásenia. Pri predstave, že mohol ako prezident, v čase vážnej krízy krajiny predviesť ľudský aj politický postoj a najmä pevnejšiu ruku, a premietneme si jeho spôsob výkonu práv prezidenta - otázkami na ministrov, či apelovaním na generálneho prokurátora - jeho pôsobenie bolo v skutočnosti veľmi detinské. Redaktorovi Die Weltu objasnil všetky neuspokojené pohnútky, ktoré zažil v prezidentskom úrade ako dôvod rozhodnutia isť na politickú dráhu a zápasiť so svojim najväčším kritikom Róbertom Ficom.

Akú bude mať šancu v politickom súperení bez ochrany prezidentskej aury a s neporovnateľnými skúsenosťami a politickými úskokmi, ktoré SMER ovláda?

Kiska zneužíva Kuciaka pre svoju vznikajúcu stranu: Ján musel zomrieť, aby sa niečo stalo, tvrdí pre Die Welt
Prezident Kiska sa chce angažovať proti vplyvu mafie na chod štátu. Nemeckému denníku Die Welt v rozhovore povedal, že tak urobí prostredníctvom svojej vznikajúcej stredovej strany. Čítať ďalej
04 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Príchod Mešiáša, ktorý vráti moc ľudu

Vlastná marketingová stratégia prisudzuje Kiskovmu vstupu do politiky charizmu Mesiáša. Ohlúpnutí a v beznádeji sa nachádzajúci občania ho budú vítať ako spasiteľa, ktorý okamžite prevezme vedenie opozičnej scény a ohúri nás novými politickými názormi, ktorými strhne k sebe sympatie väčšiny. Stačí im sľúbiť, že im vráti moc!

Väčšina ľudí si ani nevie predstaviť, čo by to mohlo znamenať.

Dajú im bumážky, posadia ich zástupcov na súdy, sprivatizujú štátny majetok a rozdajú medzi ľudí, aby boli spokojní ?

Alebo každý mesiac bude nejaký plebiscit a krajina sa bude riadiť podľa vybičovaných názorov z námestia?

Redaktorovi aj čitateľom Die Welt je vcelku jasné, čo znamená vykonávať moc parlamentným a demokratickým systémom, aj keď im chýba poučenie z kolektivizmu a komunistického systému nomenklatúr, ktoré v mene ľudu riadili štát. Pre nich je Kiskovo vyhlásenie o vrátení moci čisté populistické klišé. Ak by to náhodou Kiska nevedel, tak čitatelia Die Welt, dokonca aj väčšina slovenských občanov vie, že v krajine vládne skupina ľudí, ktorú zostaví víťaz volieb a schvaľuje prezident. Volá sa to vláda alebo kabinet. Ako chcete.

Komentár Petra Sokola: Pellegrini pózoval s Trumpom a vymenil americké zbrane za slovenské zdravotníctvo
04 | 05 | 2019 | Peter Sokol


Kto má v rukách moc ?

Parlament je najvyšším orgánom, ktorý môže rozhodnúť o tom, ako vláda plní svoje povinnosti. V parlamente sedia poslanci. Každý z nich je niekomu rodina a známy. Námestia, verejná mienka a hlavne média, kde má prezident neobmedzený priestor sú tým najdôležitejším prvkom demokracie, ktoré dokážu lámať väzy predsedom vlád a ministrom. Môže v nich vystupovať, povzbudzovať, pózovať, klásť otázky, ale aj podmienky ministrom, môže vystúpiť v parlamente koľkokrát o to požiada. Jeho vplyv a moc nie je len v rovine etických a diplomatických apelov, dohôd a rokovaní, lebo tým sa stáva aj sám súčasťou vládnutia.

Jediný dôvod prečo Kiska nevypísal nové voľby a nechal kľučkovať SMER aj s jeho koaličnými partnermi, bola jeho nepripravenosť na vstup do politiky, jeho nerozhodnosť a samozrejme chýbajúca skúsenosť s masami ľudí a médiami. Všetko sa rodilo za jazdy, keď Kiska si uvedomil, že musí vyčkať do riadnych volieb a mať priaznivú situáciu v osobe nového prezidenta.

Z  pohľadu Kisku to bolo strategicky dobré rozhodnutie, čo potvrdzuje aj jeho program a vyjadrenia za posledné týždne, keď je čisto zameraný na svoju budúcu politickú kariéru.

Kiskove fatamorgány

Európa má dostatok informácií o Kiskových škandáloch s vratkami DPH, hoci ich Kiska nazval iba politickými hrami, organizovanými Ficovými ľuďmi a nejakými vyšetrovateľmi lojálnymi Gašparovi. Európa neverí tomu, že poctivý biznismen si pýta naspäť vratku DPH a po niekoľkých rokoch, respektíve po zverejnení škandálu sa z problému vyzuje prenesením zodpovednosti na svojho spolukonateľa. Bagatelizovanie samotného princípu v európskom chápaní demokracie a štátnickej zodpovednosti sa v Európe netoleruje.

V civilizovanej Európe odstupovali ľudia za zneužívanie služobných telefónov, mailov, reprezentačných fondov na milenky, iba preto, že tieto peniaze pochádzali od daňových poplatníkov. Reportér bol skutočne distingvovaný a tému nerozoberal podľa zaužívaných spoločenských pravidiel a meradiel. Na otázku, či Kiska nemá aj mŕtvolu v pivnici bola Kiskova odpoveď jasná, je to všetko len Ficova robota, ktorý na neho hádže špinu.

Miroslav Číž (SMER-SD) v exkluzívnom rozhovore: Myslím, že Smer ešte nepovedal posledné slovo
Kandiduje do eurovolieb ako jeden z dvojice lídrov kandidátky Smeru. Kolegovia v parlamente o ňom hovoria, že je skvelý spoločník pri cigarete. Liberálne média ho príliš nemajú v láske. Prinášame vám exkluzívny rozhovor s Miroslavom... Čítať ďalej
03 | 05 | 2019 | Peter Králik


Zmena mysle

Kiska potvoril pred redaktorom svoje vnútro a priznal, že pred desiatimi rokmi ešte ani nepomyslel na politiku, bol spokojný so svojim životom, ale v súčasnosti má už jasný pocit, že chce krajine pomôcť. Prebudila ho k tomu Kuciakova vražda, keď zrazu uvidel ako je integrovaná mafia do celej štruktúry štátu. Nikde sme nezistili, že ho osvietilo na nejakej púti. Naozaj si uvedomil, že mladí ľudia a potenciál sociálnych médií je fenomén, ktorý môže založiť základ politického úspechu. Prípad Čaputovej mu to potvrdil. A zo záveru z jeho vyjadrenia tu máme jasný odkaz. Osloví mladých ľudí na Slovensku, ktorým bude sľubovať to, čo ešte asi nikdy nikto nesľúbil.

Avatar Kiska

Nech je náš pohľad akýkoľvek, Slovensko prešlo 30-ročným vývojom parlamentného systému, demokracie, vývoja korupcie a justičnej chobotnice, prezentujúc, že všetky parlamenty a vlády vzišli z vôle ľudu. Kiska prichádza ako Avatar nejakého lacného komunistického agitátora a chce presvedčiť nemeckého čitateľa, že prinesie na Slovensko svojim politickým vstupom nový poriadok a vráti ľuďom moc. Gýč, ktorý radšej nikto nekomentoval.

Kiska sa predovšetkým bude musieť naučiť vytvoriť vo svojej politickej agende hodnotu obsahu, ktorú chce voličovi ponúknuť. Musí povedať, čo, ako a s kým to chce dosiahnuť. Musí jasne a verejne nazvať nepriateľov demokracie a ľudu a najmä tých, ktorí našu krajinu vyciciavali, parazitovali na štátnom rozpočte a uzurpovali si moc, ktorá im nepatrí, a ktorú im treba zobrať.

Keď sa moc chobotnici vezme, bude patriť niekomu konkrétnemu alebo konkrétnym a je veľmi otázne, či to bude práve ľud a či náhodou len "staronoví" Kiskovi ľudia.