"Nemysliteľné, čo dnes Európa dovoľuje Rusku," tvrdí americký veľvyslanec v Nemecku
06 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Veľvyslanec USA v Nemecku Richard Grenelle sa opäť vyhrážal sankciami nemeckým spoločnostiam, ktoré sa podieľajú na výstavbe ruského plynovodu Nord Stream 2.


Výroky veľvyslanca v koncentrovanej podobe pripomínajú dojemné rozjímanie nad obdobím Studenej vojny a jej veľkolepom návrate. Spomíname to preto, lebo ide o priame vyhrážky svojim spojencom, ale zároveň aj o absolútne hrubú demagógiou.

Pred niekoľkými desiatkami rokov by bolo na Západe považované za absurdné, to, čo Európa dnes dovoľuje Ruskej federácii. Povedal to americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenelle v rozhovore pre Focus.

"Z pohľadu Spojených štátov tento plynovod nielen prepravuje plyn, ale tiež zvyšuje riziko sankcií," uviedol vysoko postavený americký diplomat nemeckému časopisu. Okrem toho plynovod "Nord Stream 2" údajne vytvorí závislosť európskych krajín od Ruska, varoval Grenelle.

M. Lajčák navštívi Čiernu Horu v pozícii úradujúceho predsedu OBSE
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák odcestuje vo funkcii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na návštevu Čiernej Hory, kde bude 7. a 8. mája 2019 rokovať... Čítať ďalej
06 | 05 | 2019 | tasr


Americký veľvyslanec v Nemecku tiež v tejto súvislosti považuje úlohu bývalého šéfa nemeckej vlády Gerharda Schrödera za "neuveriteľnú". Diplomat sa tiež pustil do Európskej únie za jej údajnú "nerozhodnosť" vo vzťahu k Ruskej federácii. Pred niekoľkými desiatkami rokov by  znelo "absurdne, že Európa dovolila Rusku obsadiť Krym, zostreliť lietadlo, manipulovať s voľbami a používať chemické zbrane".

"To je jednoducho nemysliteľné! Dnes vieme, že sa to tak presne stalo, "zdôraznil americký veľvyslanec v Nemecku.

Nord Stream 2 leží Američanom v žalúdku nie kvôli ich starosti o nezávislosť Európanov na ruskom plyne, ale kvôli vytvoreniu závislosti Európanov na dovoze dobre zaplateného amerického bridlicového plynu.

Navyše dnes prebleskujú náznaky, že sa Európanom prestáva páčiť, že s nimi Spojené štáty zaobchádzajú ako s vazalmi a nie ako s rovnocennými spojencami.