Ruská diplomatka odporučila Porošenkovi "podriadiť sa Putinovej vôli"
27 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Maria Zakharova so značnou iróniou reagovala na ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorého vyviedol z miery Putinov nedávny dekrét o uľahčení vydávania ruských pasov občanom Luhanskej ľudovej republiky a Doneckej ľudovej republiky.


Diplomatka pripomína, že sa počas volieb Porošenko jasne postavil proti Putinovi. Vtedy jeho štáb začal rozmiestňovať po ukrajinských dedinách a mestách billboardy s heslom "Buď Porošenko, alebo Putin".

"Porošenko voľby prehral. Ukazuje sa, že ich neprehral proti niekomu, ale proti Putinovi. Takže, Petro Alexejevič, od teraz máte poslúchať vôľu toho, s kým ste podľa vašich vlastných slov súťažil a s kým ste podla vašej vlastnej logiky prehral," napísala na Zakharova na sociálnej sieti Facebook.

Eurobarometer ukázal, aká krajina je po brexite najviac náchylná vystúpiť z EÚ. Viete ktorá?
Česi sú po Veľkej Británii najviac naklonení k vystúpeniu z Európskej únie. Vyplýva to z čerstvého eurobarometru. Ak by sa tam v najbližšej dobe konalo referendum o vystúpení z Únie, v Česku by hlasovalo za až 24 percent. Čítať ďalej
27 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Putin podpísal dekrét o zjednodušení postupu pre získanie ruského občianstva obyvateľov dvoch separatistických repubík, ktoré sú však oficiálne uznávané ako územné časti Ukrajiny. Šéf Kremľa upozornil, že nechce vytvárať Kyjevu problémy, ale podľa neho dosiahla situácia v oblasti ľudských práv "neprípustných medzí". Porošenko nazval rozhodnutie Kremľa "aktom agresie" a "zásahom do vnútorných záležitostí krajiny".

Táto reakcia Putina zaskočila. Poukázal na fakt, že mnoho krajín uplatňuje rovnaký vzor. Ako príklad uviedol Poľsko, Maďarsko a Rumunsko, ktoré takto už niekoľko rokov vydávajú pasy. Treba pripomenúť, že spomínané krajiny nepodporujú konflikty v ich susedných krajinách a následne im nejdú pasy rozdávať na základe dekrétu.

Vasilij Nebenzia, ktorý je predstaviteľom Ruska v OSN, povedal, že stovky tisíc obyvateľov Donbasu žiadali o ruské občianstvo ešte pred Putinovým dekrétom.

Prezidentské voľby na Ukrajine vyhral Vladimír Zelensky, ktorý získal viac ako 73 percent hlasov.