Eurobarometer ukázal, aká krajina je po brexite najviac náchylná vystúpiť z EÚ. Viete ktorá?
27 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Česi sú po Veľkej Británii najviac naklonení k vystúpeniu z Európskej únie. Vyplýva to z čerstvého eurobarometru. Ak by sa tam v najbližšej dobe konalo referendum o vystúpení z Únie, v Česku by hlasovalo za až 24 percent.


Na Slovensku by za odchod hlasovalo 11 percent opýtaných. Za zotrvanie by bolo 69 percent z nich. Pätina je nerozhodnutých.


Veľa Európanov vníma smerovanie Únie, ale aj vlastnej krajiny za negatívne. V Európe panuje zlá nálada napriek nízkej nezamestnanosti a rýchlemu ekonomickému rastu. Najhoršie to je vo Francúzku a Grécku.


Výskum sa ľudí pýtal aj na to, akú úlohu by mal zohrávať Európsky parlament, do ktorého si budú Európania čoskoro voliť svojich reprezentantov.


Väčšina opýtaných si myslí, že vplyv europarlamentu na chod Únie zostal rovnaký ako predtým. Viac než pätina si myslí, že sa jeho postavenie posilnilo a necelá štvrtina tvrdí opak. Na otázku, či by mal mať Európsky parlament dôležitejšiu rolu odpovedalo najmenej ľudí pozitívne práve v Českej repulike. Posilniť pozíciu europarlamentu chcú hlavne obyvatelia ostrovného štátu Cyprus.


Obyvatelia takmer všetkých krajín EÚ dôverujú viac Európskemu parlamentu než ich národnému. Najviac je tento rozdiel viditeť v štátoch Rumunsko, Litva, Bulharsko a Chorvátsko.


Vo Švédsku a Dánsku ľudia veria, že ich hlas má v Únii váhu. V Grécku, Estónsku a Česku je to naopak - o váhe ich hlasu nie sú takmer vôbec presvedčení.


V prieskume sa ľudí pýtali na dôvody, pre ktoré pôjdu voliť v nasledujúcich eurovoľbách. Medzi najčastejšie názory patria tie, že voliť je občianska povinnosť, je všeobecným zvykom zúčastňovať sa volieb a pocit spriaznenosti opýtaných s Úniou. Menej ako štvrtina ľudí pôjde voliť preto, lebo veria, že môžu svojím hlasom niečo zmeniť.


Dôvodom, prečo sa ľudia rozhodli neísť voliť je ten, že sú presvedčení o tom, že ich hlas nebude mať vplyv na dianie v Únii. Myslí si to 34 percent opýtaných nevoličov. Ďalších 31 percent opýtaných nejde voliť, pretože nedôverujú súčasnému politickému systému. Takmer štvrtina si tiež myslí, že Európsky parlament nerieši veci, ktoré trápia ľudí.


Biely dom oznámil, že Trump bude 3. mája rokovať s premiérom SR Pellegrinim
Prezident USA Donald Trump bude 3. mája vo Washingtone diskutovať so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim o bezpečnostnej spolupráci a ďalších záležitostiach, oznámil v piatok Biely dom. V sobotu ho citovala tlačová agentúra... Čítať ďalej
27 | 04 | 2019 | Peter Králik/TASR

Prieskum tiež ukázal, aké témy európskej úrovne považujú ľudia za dôležité a o ktorých by sa malo diskutovať v predvolebnej kampani. Na čele je ekonomika a jej rast. Nasleduje boj s nezamestnanosťou mladých a až na treťom mieste sú imigranti, ktorí len tesne predbehli klimatické zmeny.


Nastali aj posuny v prioritách občanov Únie oproti údajom z minulého roka. Ľudia na Slovensku vtedy považovali migráciu za najvážnejší problém, dnes ich najviac trápia otázky ohľadom ochrany spotrebiteľov a bezpečnosť potravín.


Migrácia ako hlavný problém ostal len v krajinách, ktoré ňou boli najviac postihnuté - v Taliansku a na Malte. V Česku a Maďarsku táto téma stále žije vo veľkom, keďže sa stala súčasťou politického boja a taktiež sa na nej priživuje veľa demagógov.


Eurobarometer bol realizovaný od 19. februára do 4. marca. Zúčastnili sa ho obyvatelia všetkých 28 členských štátov Únie.