Slováci veria najviac Rusku, nedôverujú vláde, médiám a neveria počtom úmrtí na COVID-19
03 | 06 | 2021 I Peter Sulek
V strednej Európe nikto neverí Rusku viac ako Slováci. Zároveň si nikde inde toľko ľudí nemyslí, že ich vláda pandémiu nezvládla. A viac ako polovica obyvateľov vidí Slovensko medzi východom a západom.

Slováci za strategického partnera oveľa viac považujú Rusko ako USA, z regiónu strednej Európy dokonca Rusku veria najviac.

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Globsec Trends 2021. Uskutočnili ho v marci celkovo v desiatich krajinách strednej, juhovýchodnej a východnej Európy vrátane Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska či Rumunska.
Slováci veria Rusom

Respondentov sa pýtali na dôveru k svetovým lídrom či k veľmociam. Na Slovensku pritom najviac dôverujeme Rusku, oveľa viac ako USA a tiež najviac spomedzi všetkých krajín strednej Európy.

Nikde inde v strednej Európe nepovažuje Rusko za strategického partnera taká veľká časť obyvateľov, ako na Slovensku.

Rusko považuje za najdôležitejšieho strategického partnera až 47 percent Slovákov, USA len 17 percent. Spoločne s Bulharskom sa na Slovensku potvrdil najsilnejší proruský sentiment v rámci celej EÚ.

Slováci vnímajú Rusko ako strategického partnera a zároveň ako obeť západných machinácií
Tak toto zistenie Američanov ani think-tank Globsec určite nepotešilo. Prieskum, napriek obrovskej protiruskej štvavej kampani opäť potvrdil to, čo aj každý rok predtým - Slováci majú k Rusku prevažne pozitívny vzťah. Hlavne staršia generácia,... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Petra Demková/TASR

Vláda nezvláda pandémiu a neveríme jej

Globsec sa respondentov v desiatich krajinách pýtal aj na ich postoj k pandémii. Na Slovensku si až 75 percent ľudí myslí, že ju nezvládame, čo je opäť najviac spomedzi štátov strednej a východnej Európy. Len štvrtina Slovákov tvrdí, že ju zvládame.

Podľa prieskumu 54 percent respondentov v priemere nedôveruje svojim národným vládam. Najvyššia nedôvera k vláde bola v Rumunsku 68 percent. Nasledujú Česko a Slovensko, kde vládam nedôveruje 66 percent obyvateľov.
Most medzi východom a vzpadom

Korčoka a podobných prozápadných fanatikov určite nepoteší, že viac ako 50 percent slovenskej populácie preferuje geopolitické umiestnenie Slovenska medzi východom a západom. Zo všetkých krajín má západné smerovanie krajiny najmenšiu podporu práve na Slovensku.

Opäť sa teda potvrdilo, že Slováci chcú byť mostom medzi východom a západom. Slovensko na to má všetky predpoklady.

Ostrihoňová bude na RTVS diskutovať s GLOBSECom o prokremeľskej propagande. Toto platíme?
RTVS sa zmenila na pro-americkú propagandistickú televíziu. Inak sa nedá vysvetliť najnovšia časť diskusnej relácie moderátorky V. Ostrihoňovej, ktorá sa odvysiela 29.4. Americký think-tank Globsec nás ide poučiť o prokremeľskej propagande.... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Petra Demková

Naplánovaná pandémia

Až 46 percent opýtaných si myslí, že na COVID v skutočnosti umrelo menej ľudí, ako uvádzajú oficiálne čísla. O niečo viac je to už len v Rumunsku, kde oficiálnych číslam úmrtí neverí 47 percent.

Spomedzi opýtaných 29 percent Slovákov je presvedčených, že pandémia COVID-19 bola naplánovaná operácia elít na ovládanie populácie.
Nedôvera v médiá narástla

V súčte až 60 percent respondentov na Slovensku skôr nedôveruje alebo vôbec nedôveruje médiám hlavného prúdu. Toto číslo vzrástlo za rok o 10 percentuálnych bodov.

Nedôvera sa počítala ako percento respondentov, ktorí odpovedali na otázku „Nakoľko osobne dôverujete alebo nedôverujete mainstreamovým médiám vo vašej krajine?“ S možnosťami na odpoveď (a) skôr nedôverujem alebo (b) úplne nedôverujem.

Mediokracia, financovaná rusofóbia, spojená s najhlbším úpadkom politiky, likviduje demokraciu
Médiá hlavného prúdu vrátane médií verejnej služby venovali tento rok výročiu oslobodenia Československa ešte menej pozornosti než v predchádzajúcich rokoch. Jednou z príčin nezáujmu je angažovanie sa médií v sledovaní ničím nedoloženej ruskej... Čítať ďalej
11 | 05 | 2021