POTVRDENÉ: Fico na NAKA vypovedal v kauze Žigu, kajúcnik Makó opäť „spieval“ v kauze Judáš
18 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Šéf Smeru-SD síce nechcel konkretizovať dôvody jeho dnešnej návštevy na NAKA, advokát Petra Žigu bol ale zhovorčivejší. Robert Fico vypovedal k obvineniu exministra.


V bratislavskej expozitúre NAKA sa dnes stretla celkom slušná „elita“ veľmi dôležitých ľudí. Prirodzene, TOP mužom bol expremiér Robert Fico, ktorý síce nechcel prezradiť prečo tam je, advokát obvineného Petra Žigu dôvod predsa len prezradil, dôležitým svedkom, ale v kauze Judáš, bol však aj Lajo Makó, píše portál cas.sk.
Expremiéra vypočúvali vo veci úplatku exministra Petra Žigu

„Robert Fico vypovedal k obvineniu exministra Petra Žigu,“ potvrdil médiám advokát obvineného Sergej Romža, ktorý zároveň uviedol, že sťažnosť podanú voči obvineniu Petra Žigu pre údajné podplácanie orgány činné v trestnom konaní zamietli. „Myslím si, že vypovedal spontánne, vypovedal k veci a tiež že viaceré veci objasnil,“ povedal Romža na margo výpovede predsedu Smeru-SD. V predmetnej veci podľa advokáta mali vo štvrtok vypočuť spolu štyroch svedkov. Podľa Romžu jeho klient Peter Žiga kategoricky popiera spáchanie skutkov tak, ako sú uvedené v obvinení a ako uvádza svedkyňa Monika Jankovská. „Každopádne tu absentuje motív zo strany môjho klienta, prečo by mal spáchať skutok tak, ako mu je kladené za vinu,“ povedal obhajca.

Doplnil, že vo veci bola už vypočutá aj sudkyňa, ktorej mal Peter Žiga ponúkať úplatok. „Ja si myslím, že bola vo svojej výpovedi konzistentná,“ dodal Romža. Polícia ešte 17. decembra 2020 potvrdila, že exministra hospodárstva, životného prostredia, v súčasnosti nezaradeného poslanca Národnej rady a člena strany Hlas-SD Petra Žigu obvinili pre podplácanie. Prípad má súvisieť s údajným úplatkom 100-tisíc eur pre sudkyňu, ktorá rozhodovala spor o vodnú elektráreň Gabčíkovo. Sudkyňa, podľa výpovede obvinenej bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, úplatok neprijala. Obvinený poslanec je stíhaný na slobode. Začiatkom februára tohto roku polícia vykonávala prehliadku v sídle spoločnosti Taper, v ktorej je exminister spoločníkom.

„Peter Žiga chcel cezo mňa uplatiť sudkyňu!“ tvrdila Jankovská vyšetrovateľovi
Exminister Peter Žiga sa stále tvári akoby sa ho kauza jeho rodinného príslušníka netýkala, lenže Monika Jankovská v inej jeho kauze tvrdí pravý opak. Práve on totiž mal, podľa nej, snahu uplatiť sudkyňu pri jej rozhodovaní. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kajúcnik Ľudovít Makó si bol opäť „zaspievať“ na NAKA

Ďalšou „celebritnou“ osobou, ktorá dnes na NAKA vypovedala, ale v rámci akcie Judáš, bol aj bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Ako pre médiá uviedol Adrián Kucek, advokát obvineného policajta Ladislava V., jeho výpoveď vyvoláva otázky a pochybnosti v danej veci. „Je potrebné pripomenúť, že ide o svedka, ktorý sa dopúšťal závažnej trestnej činnosti a v súčasnosti požíva značné výhody poskytnuté orgánmi činnými v trestnom konaní,” skonštatoval obhajca. Národná kriminálna agentúra obvinila v decembri 2020 v rámci akcie Judáš pôvodne osem osôb. Trestná činnosť sa týka najmä korupcie. Jedna osoba bola obvinená i z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vydierania a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. 

Išlo o osoby, ktoré v minulosti pôsobili vo vysokých funkciách Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby a Kriminálneho úradu finančnej správy. Podľa vyšetrovateľa sa trestnej činnosti mali dopúšťať dlhodobo a minimálne v ôsmich skutkoch. Ľudovít Makó bol na jeseň minulého roku obvinený v rámci akcie Božie mlyny. Keďže začal spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, bol neskôr z väzby prepustený. Obvinený bývalý policajný prezident Milan Lučanský († 51) spáchal koncom decembra 2020 v prešovskej väznici samovraždu.

Slučka okolo Smeru-SD a jeho ľudí sa pomaly uťahuje. Ruku na nej drží kajúcnik Makó
Zadržaním Ľudovíta Makóa akoby sa otvorila pomyselná Pandorina skrinka, z ktorej odrazu začali vypadávať kostlivci zapojení do obrovskej mašinérie spojenej s úplatkami a páchaním najrozličnejšej trestnej činnosti. Čo je však najdesivejšie, takmer... Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.