Sulík je rukojemníkom Matoviča. Taká je politická matematika
11 | 02 | 2021 I editor01hd
Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Igor Matovič si vykopal politický hrob. Kým doň spadne a definitívne za sebou zavrie poklop rakve, podusí vo vlastnej šťave svojho rukojemníka, predsedu SaS Richarda Sulíka.

Koalícia disponuje v parlamente 95 poslancami. OĽANO 53, Sme rodina 17, SaS 13 a Za ľudí 12. Videné optikou zdravého rozumu a najmä psychickej hygieny má šéf SaS Richard Sulík viac ako dosť dôvodov na to, aby odišiel z koalície vedenej Igorom Matovičom. Lenže v politike sú veci oveľa komplikovanejšie ako vo svete, kde platia zákony fyziky.

Ak by Sulík vystúpil z koalície, veľa by sa nestalo. Bez jeho hlasov by mala koalícia v parlamente stále pohodlnú väčšinu 83 poslancov. Je pravda, že zúfalá Veronika Remišová vidí záchranu svojej politickej budúcnosti v spojenectve so SaS, a preto sa môže zdať ako logické, že ak by sa porúčal Sulík, Matovičovi by povedala zbohom aj strana Za ľudí. Koalícia by ostala so 70 poslancami, čo na vládnutie nestačí.

Nový prieskum: Hlas-SD stále nad 20 percentami, do parlamentu aj Progresívci a SMK
V krátkom čase tu máme ďalší prieskum verejnej mienky, ktorý prezradil zaujímavé skutočnosti. Za ľudí sa dostala nad hranicu zvoliteľnosti, mimo parlamentu skončila SNS. Čítať ďalej
11 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Lenže ani to nie je schodné riešenie, pretože by v parlamente nevznikla nová väčšina. Predovšetkým preto nie, lebo nikto by nešiel do spolku s ĽSNS a, naopak, ani Marián Kotleba by nepristúpil na spoluprácu s liberálmi, aj keby od nich ponuku dostal. Teoreticky by sa mohla vytvoriť nová vládna väčšina, ak by sa nielen SaS a Za ľudí spojili so Smerom a Hlasom, ale dýku do chrbta Matovičovi by vrazila aj Kollárova rodina. Tento variant má však jeden háčik: Peter Pellegrini.

Šéf Hlasu nechce vládnuť s novým zlepencom. Aj keby mu odprisahali všetci stranícki náčelníci vernosť a ponúkli funkciu premiéra. Pellegrini chce predčasné voľby, pretože mu ide karta v prieskumoch verejnej mienky. A predčasné voľby okrem neho a Kotlebu už nechce nikto, aj keď sa predseda Smeru Robert Fico tvári, že je za.

Preto je Richard Sulík rukojemníkom Igora Matoviča a nemá poruke žiadne dobré riešenie. Len zlé a ešte horšie. Kým sa rozhodne, ktoré z nich je menším zlom, bude v zovretí človeka s povahou treťotriedneho vydierača, ktorý ho bude ťahať do spoločného politického hrobu.

Telocvikár a klaun Pročko si za poslaneckého asistenta vybral dcérinho frajera
11 | 02 | 2021 | editor01hd