Rusko by mohlo zložiť rúška už koncom jari
07 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 07/02/2021

Všeobecný režim nosenia rúšok v Ruskej federácii bude
Putin: Je čas začať rušiť covid opatrenia
27 | 01 | 2021 | sefredaktor
zrejme koncom jari 2021. K tomuto názoru sa prikláňa čoraz viac ruských vedcov. Na úplné zrušenie režimu nosenia rúšok v Ruskej federácii je potrebný súbeh niekoľkých faktorov. Hlavným je dosiahnutie kolektívnej imunity. Uviedol Regnum.ru. 


Alergológ a imunológ Vladimír Bolibok je dokonca presvedčený, že nosenie rúšok je možné zrušiť už v apríli. Hlavnou podmienkou je ale podľa neho ukazovateľ vývoja kolektívnej imunity voči koronavírusu SARS-CoV-2.

Kandidátka lekárskych vied imunologička v Európskom očkovacom centre Zoja Skorpilevová spresnila, že na zrušenie režimu nosenia rúšok je potrebný súbeh niekoľkých faktorov. Hlavným je dosiahnutie kolektívnej imunity voči koronavírusu a očkovanie.

Profesor Gamalejovho národného výskumného centra Anatolij Altstein sa ale domnieva, že aj v prípade hromadného očkovania bude možné zrušiť nosenie rúšok až v závere roka 2021.

Nosenie rúšok na všetkých verejných miestach sa stalo jedným z hlavných opatrení na obmedzenie šírenia koronavírusu. Predtým boli rúška bežné iba v niektorých ázijských krajinách, najmä v Japonsku. Vyhlásenie pandémie však napokon viedlo k tomu, že sa nosenie rúšok stalo v istom zmysle normou na celom svete.