Zahoďte rúška! Nosenie rúšok nemá žiaden zmysel, tvrdí WHO
31 | 03 | 2020 I Miroslav Tóth

Svetová zdravotnícka organizácia nevidí žiadny úžitok vo všeobecnom nosení rúšok v terajšom boji proti šíreniu koronavírusu. Nič nenaznačuje, že by to niečomu pomohlo, konštatoval koordinátor organizácie krízovej pomoci Michael Ryan.


Podľa Ryana rúška predstavujú skôr dodatočné riziká, keď ich ľudia nesprávne snímajú. Práve pri tom sa totiž môžu nakaziť. "Naša rada: neodporúčame nosenie rúšok, ak človek nie je sám nakazený," povedal Ryan. Dodal, že pri súčasných opatreniach vo svete sa vírus častejšie prenáša doma medzi členmi rodín než vonku na ulici.

Rakúsko v pondelok oznámilo, že od stredy zavedie povinnosť nosenia rúšok pri nakupovaní. Rúška budú ľuďom rozdávané pri vchodoch do obchodov. Nemecký minister zahraničia Heiko Maas nevylúčil, že by takéto opatrenie mohlo byť zavedené aj v Nemecku. "Ak to má zmysel, nemali by sme niečo také vylučovať," povedal sociálnodemokratický (SPD) politik denníku Bild.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/03/30/statna-firma-expresne-kup

Podľa Maas ale musí byť isté, že rúška človeka alebo ľudí v jeho okolí skutočne ochráni. "Nemá zmysel si zavesiť na tvár niečo, čo nemá vôbec žiadny ochranný účinok," povedal Maas.

Pretože v mnohých krajinách boli zavedené prísne obmedzenia pre pohyb vonku, hlavné nebezpečenstvo nákazy teraz číha v rodinách, upozornil Ryan. "Vo väčšine častí sveta sa teraz kvôli obmedzenému vychádzaniu odohrá väčšina nakazení v prostredí domovov, v rodine. V istom zmysle sa prenos (nákazy) presunul z ulice do rodín. "Preto je podľa neho potrebné, aby všetci ľudia v domácnostiach pozorne sledovali svoje zdravie.

Ryan nabáda, že podozrivé prípady musia byť rýchlo rozpoznané a izolované od ostatných členov rodiny. Potvrdených nakazených je potom potrebné izolovať a tí príbuzní, ktorí sa mohli tiež nakaziť, musia zostať v karanténe. Keď sa podarí toto zaručiť, bude možné uvažovať o uvoľnení prísnych reštrikcií pre vychádzania, poznamenal Ryan.

Expert zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa v pondelok opatrne optimisticky vyjadril aj k ďalšiemu vývoju epidémie v Taliansku, ktorá je najviac postihnutou krajínou v Európe. Podľa neho by obmedzenie pohybu a ďalšie opatrenia z uplynulých dní mali viesť k skorej stabilizácii epidémie.

"Dúfame, že Taliansko a Španielsko už tam takmer sú, vírus sa nevyčerpá sám od seba, treba ho unaviť úsilím v oblasti verejného zdravotníctva," poznamenal Ryan.

Od Stalina po Putina. (Jadrové zbrane) – časť 14
Štrnásta časť pokračovania seriálu Od Stalina po Putina. (časť 13 TU) Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Zuzana Perželová