Ďuriš Nicholsonová v liste Matovičovi: Ľudia sa začínajú báť rozhodnutí ich vlastnej vlády viac ako Covidu
02 | 02 | 2021 I Petra Demková

 „Igor, ľudia sa začínajú báť viac ako Covidu rozhodnutí ich vlastnej vlády. Je potrebné so zodpovednosťou štátnika načrieť na dno vlastných schopností a napraviť vlastné chyby,“ píše Lucia Ďuriš Nicholsonová v liste premiérovi Matovičovi. Podľa nej predseda vlády žije v akváriu, kde mu hovoria len to, čo unesie a čo chce počuť.


„Milý Igor,“ píše eroposlankyňa, „posielam ti otvorený list a neber to ako útok na tvoju osobu, ani ako podraz. Robím to preto, že sa domnievam, že si v tom svojom akváriu obklopený ľuďmi, ktorí ti hovoria len to, čo unesieš a čo chceš počuť, nie to, čo by si počuť mal.“

Konflikt medzi Matovičom a Sulíkom bude mať len porazených, myslí si Ďuriš Nicholsonová
Spor, dá sa povedať, že už osobný, sa medzi premiérom Matovičom a ministrom hospodárstva Sulíkom tiahne od jesene. Tento problém v koalícii veľmi citlivo vnímajú aj europoslanci. Dvaja z nich si navyše myslia, že pandémiu u nás by mal riadiť... Čítať ďalej
31 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


„Inak si totiž neviem vysvetliť, že ti nedochádzajú dopady formy aj obsahu rozhodnutí tvojej vlády. ...Nemám toľko zodpovednosti, ani to neriadim z bojového poľa ako ty. Ale mám prístup k dátam a na základe nich v európskom kontexte vidím, kde robíš ako hlava vlády chyby, ktoré sú zničujúce pre ľudí na Slovensku," pokračuje členka strany SaS.

"Začnem schémami štátnej pomoci. Sú deravé. Až doposiaľ patrila naša štátna pomoc k tým najnižším v EÚ, predovšetkým voči fyzickým osobám - živnostníkom a zamestnancom... pričom naše odvodové zaťaženie patrí k najvyšším v EÚ,“ prechádza k faktom Nicholsonová.

„Množstvo ľudí, ktoré sa celé roky držali svojimi malými biznismi nad hladinou bez akejkoľvek pomoci štátu, hodil tento štát v kríze cez palubu, lebo sa na nich, ako na žiadateľov pomoci, pozeral ako na potenciálnych podvodníkov. Veľa byrokracie za príliš málo peňazí. Tých peňazí je pritom v EU fondoch viac ako dosť, Komisia povolila štátom dočerpať prakticky bez akýchkoľvek podmienok nevyčerpané zdroje z minulého rozpočtu. Všetky mali ísť na pomoc jednotlivcom a firmám...“ zdôrazňuje europoslankyňa.

Nicholsonová informuje, že pomoc je príliš nedostatočná a ľudia z nej nedokážu platiť za základné životné potreby. „Videla som tlačovku ministrov Hegera a Krajniaka: pre firmy aj SZČO zvýšili Prvú pomoc+  takmer na dvojnásobok. Super. Problém je, že podmienkami pre získanie pomoci sa prepadávajú desaťtisíce ľudí, ktorí končia v chudobe,“ upozorňuje bývalá štátna tajomníčka.

Nicholsonová: Minister Krajniak by mal rozptýliť pochybnosti verejnosti
Predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci a europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová sa obrátila listom na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka. Dôvodom sú medializované informácie o neobjektívnom... Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Gabriel Matta


„Čítala som analýzy našich inštitútov, podľa ktorých je pomoc na Slovensku síce najnižšia, ale je vraj adresná a cielená. Porovnávali pomer výšky pomoci k nezamestnanosti a vyšlo im, že to robíme efektívne, keď v Česku pri dvojnásobne vyššej pomoci pre zamestnávateľov majú zhruba tú istú mieru nezamestnanosti. Lenže tieto makro čísla nezachytávajú mikro osudy desaťtisícov ľudí, ktorí sa zo dňa na deň ocitli na hranici chudoby. To sú tí, ktorí nedostali a nedostanú ani cent od štátu preto, že sú dlžní na odvodoch,“ píše Nicholsonová a pridáva aj údaje zo zdravotných poisťovní a „sociálky“. Momentálne si odvody nedokáže platiť vo VŠZP 222000 FO a takmer 45000 zamestnávateľov, v UNIONe 131600 a v Soc. poisťovni 107000 občanov.

Europoslankyňa zároveň upozorňuje, že z týchto nie každý má nárok na pomoc SOS práve preto, že sú dlžníkmi. „Takže, čo s tými desaťtisícami, státisícami ľudí, ktorí sú dlžníkmi?“ pýta sa. „Ani Prvá pomoc+, ani častokrát ani SOS dávka. Ak nedostanú ani tú, viete, čo im radia úradníci na úradoch práce? Aby si požiadali o hmotnú núdzu. Lenže to by museli zrušiť alebo prerušiť svoje živnosti. Toto chcete, Igor?“ pýta sa Nicholsonová.

Vzápätí europoslankyňa pripojila dva konkrétne príbehy žien, ktoré sa na ňu obrátili o pomoc. Nedokážu sa domôcť žiadnej pomoci. „Na chudobe je najhorší ten okamžitý a radikálny prepad, preto netreba podceňovať zúfalstvo ľudí, ktorí sa zo dňa na deň ocitnú bez príjmu, bez štátnej pomoci, bez dávky SOS, len s dávkou v hmotnej núdzi, chytení v pasci chudoby,“ upozorňuje následne premiéra europoslankyňa a dodáva: „vaše schémy štátnej pomoci nie sú deravé len kvôli podmienke nulových dlhov na daniach a odvodoch, ale aj kvôli podmienke, že neexistuje súbeh niektorých sociálnych dávok so štátnou pomocou pre podnikateľov, či fyzické osoby,“ konštatuje v liste.

Nicholsonová si sarkasticky kopla do Matovičovej vlády
Europoslankyňu Luciu Nicholsonovú očarila fotografia z tlačovej besedy fínskej vlády a na svojom Facebooku ju aj okomentovala s náležitým sarkazmom. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Gabriel Matta


„Aj v chudobe sa musíš najprv naučiť žiť a hospodáriť, Igor, nejde to zo dňa na deň a ani náklady na život nezmiznú zo dňa na deň ako ten príjem počas krízy. ...Videla som tvoje statusy o tom, ako chceš podporovať ženy, aby rodili naozaj veľa detí, aby bolo starým na dôchodky. Čo takto postarať sa najprv o tie žijúce matky tu a teraz? Pýta sa politička a dopĺňa aj konkrétne čísla, pretože, ako píše, má pocit, že premiéra fakty akosi obchádzajú. Na Slovensku údajne vzrástol počet tých, ktorí si nemôžu dovoliť doma primerané teplo; a viac ako 16 % rodín je pod hranicou chudoby. To predstavuje vyše 870-tisíc ľudí. Europoslankyňa Matovičovi ponúka ku všetkým údajom tabuľky a grafy.

Lucia Ďuriš Nicholsonová však neostáva len pri kritike ale ponúka aj riešenia, v prvom rade treba zabrániť, aby sa ľudia vôbec do začarovaného kruhu chudoby dostali. V druhom rade odporúča štruktúry únie, FEAD, do ktorého sa dajú alokovať peniaze z fondu REACT-EU.

„Igor, píšu mi mladí aj starí ľudia, ktorí chcú spáchať samovraždu. Dolieha na nich nielen sociálna deprivácia, depresie z osamelosti, ale aj absolútna neistota z lepších zajtrajškov, ktorá pramení z neistoty, z komunikácie tvojej vlády, z neustálych hádok v koalícii, z toho, že ani v čase, kedy ľudia potrebujú mať elementárnu dôveru vo vládu, nedokážeš zmierniť svoje meniace sa nálady a nálady vo vláde, ktorú vedieš,“ informuje politička premiéra ďalej. „Sledujem vládu Dánska, Fínska, ale aj nemeckú kancelárku, ako komunikuje s občanmi. Ide o vecnú argumentáciu. Hovoria o tých istých opatreniach, ale ich komunikácia má celkom odlišnú formu od tvojej,“ konkretizuje.

Premiér Matovič sa s prezidentkou Čaputovou nebaví
Premiér Igor Matovič s prezidentkou Zuzanou Čaputovou nekomunikuje, zatiaľ neodpovedal ani na jej sms výzvy na kontakt. Hlava štátu to uviedla v rozhovore pre dennikn.sk. Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | sefredaktor


„Hovoriť ľuďom, že ti TO pokazili a preto ich potrestáš ďalším plošným testovaním a ešte prísnejším celoplošným lockdownom spôsobí, že keď budeme najviac potrebovať testovať, pôjdeš len ty a Michal Šípoš,“ varuje premiéra Nicholsonová.

„Igor, ľudia sa začínajú báť viac ako Covidu rozhodnutí ich vlastnej vlády. Na základe všetkého, o čom vyššie píšem, začínam mať strach, že s jednou pandémiou sme boj ani zďaleka nevybojovali a budeme musieť riešiť ďalšiu: rapídny nárast psychických ochorení, úzkostí mladých aj starých, pandémiu pokusov o samovraždu, masívny prepad jednotlivcov aj rodín do pasce chudoby, absolútnu stratu dôvery v autority, protesty v uliciach,“ upozorňuje europoslankyňa ďalej.

„V takomto momente je potrebné so zodpovednosťou štátnika načrieť na dno vlastných schopností a napraviť vlastné chyby a chyby vlády, ktorú vedieš. Zaslúžia si to tí, ktorí nám vo voľbách dali dôveru, že budeme/budete vedieť viesť krajinu v týchto obzvlášť ťažkých časoch. Želám ti veľa síl a veľa správnych rozhodnutí,“ zakončuje svoj dlhý otvorený list Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Belousovová Matovičovi: Začnite meniť svet od seba, nasťahujte do svojej luxusnej vily chudobné deti
Bývalá predsedníčka SNS Anna Belousovová v statuse na sociálnej sieti vykričala premiérovi Igorovi Matovičovi, že sa hrá na sociálne cítiaceho ochranu rodín, no v skutočnosti on a jeho deti žijú zbohatlíckym spôsobom života. Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Petra Demková