Premiér Matovič sa s prezidentkou Čaputovou nebaví
02 | 02 | 2021 I sefredaktor

Premiér Igor Matovič s prezidentkou Zuzanou Čaputovou nekomunikuje, zatiaľ neodpovedal ani na jej  sms výzvy na kontakt. Hlava štátu to uviedla v rozhovore pre dennikn.sk.


"S premiérom sa snažím komunikovať, správy odo mňa má doručené. Musím si len počkať, kedy bude aj on komunikovať so mnou, uviedla prezidentka. "Absolvovali sme veľa rozhovorov medzi štyrmi očami, aby sme si naše pozície vysvetlili. Následne som musela reagovať aj verejne a v médiách, pretože som nevidela posun k lepšiemu, dodala.


Matovič podľa vlastných slov považuje Čaputovej esemesky za „informatívne správy”, na ktoré reagovať nie je  potrebné. "Mrzí ma, ak je s tým spojená nejaká negatívna emócia," povedala Čaputová.  "Mojím cieľom nie je premiérovi podrážať nohy, ale byť súčasťou reflexie. Tak, ako to reflektujú ľudia v prieskumoch verejnej mienky, ako to reflektujú jeho koaliční partneri, tak isto aj ja reflektujem niektoré veci, ktoré považujem za hodné zmeny k lepšiemu," zdôraznila.


Predseda vlády na adresu prezidentky uviedol, že by si mala preštudovať kompetencie hlavy štátu. "Keď sa vyjadrujem k pandémii, alebo keď ho vyzývam, aby zvážil prenechanie manažovania pandémie niekomu inému, nejde o realizáciu ústavných kompetencií prezidentky, ale o realizáciu ústavného práva na slobodu prejavu. Snažím sa to robiť veľmi citlivo, premyslene a kultivovane vzhľadom na všetky okolnosti. Pán premiér, keďže on sám nie je právnik, by mal možno zvážiť, s kým sa o kompetenciách prezidenta radí", komentovala premiérov postoj Zuzana Čaputová.