Zázrak proti Covidu-19 existuje. Politici ho ale nepoužívajú (Petr Bohuš)
17 | 01 | 2021 I Petr Bohuš

Vláda pozná len reštriktívne opatrenia a celoplošné testovania, ktoré likvidujú ľudí, rodiny, ekonomiku a štát. Počet chorých a mŕtvych sa pritom stále zvyšuje. Existujú ale aj iné riešenia a sú jednoduché a lacné. Stačilo by len počúvať odborníkov.


Nie je možné, aby epidémiu riadili amatéri. Do boja proti Covidu je potreba zapojiť lekárov a vedcov z praxe,  nevynímajúc pri tom ani výživových lekárov. Nie je možné neustále počúvať politikov a ich poskokov, ktorým pod rukami nikdy neprešiel ani jeden jediný pacient.

Niektorí z tých odborníkov sú možno z praxe, ale ich reštriktívne opatrenia tak ako tak nezaberajú. Je teda načase využiť odbornosť lekárov, ktorí boli doteraz vládou opomínaní či dokonca dehonestovaní za svoj vlastný názor, ktorý bol väčšinou iný ako ten provládny. Títo lekári by mohli okamžite pripraviť a navrhnúť celý rad opatrení, ktoré by dokázali ochrániť celú spoločnosť komplexne a bez výrazných negatívnych vplyvov na štát a obyvateľov.

Napríklad každý občan na Slovensku by mal dostať balenie vitamínu D na celý rok. Štát by to mohol zaplatiť a distribuovať. Okrem toho by mal štát začať propagáciu a podporu zdravého života, zdravia a stravy a poskytnúť k tomu podmienky nielen v bežnom živote ľudí, ale aj v zdravotníckej starostlivosti.
Ide o celý rad opatrení.

Médiá, najmä verejnoprávne, by mali prestať variť nepraktické nezmysly a vo svojich reláciách by mali akcentovať zdravú výživu, ktorá podporuje imunitu a zdravie. Redaktori a dramaturgovia by mali spolupracovať nie len s kuchármi, ale aj s odborníkmi na výživu. Je nutné vyhlásiť boj nielen Covidu, ale aj rakovine, obezite, vysokému tlaku, cukrovke, srdcovým a ďalších chorobám. Tým, ktoré spôsobujú alebo urýchľujú úmrtie na Covid.

"Plošné testovanie? Viac ľudí sa nakazí, ako zistíme pozitívnych," hovorí analytik
Jeden zo zakladateľov platformy Dáta bez pátosu, analytik Ivan Bošňák poskytol rozhovor pre portál cas.sk. Čo z neho vyplýva? To podstatné je, že hnať ľudí v tejto zime do šóry čakať na testovanie mimo ohnísk nákazy je kardinálna blbosť. Viac ľudí... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Michal Filek


Z príkladov reštrikcií všetkých krajín a ich výsledkov vyplýva, že miera prísnosti Lockdownu nie je priamo úmerná počtu úmrtí. Lockdown naopak ničí imunitu ľudí, nabúrava ich psychiku a ochotu podieľať sa na záchrane. Tvrdil to už lekár Donald Henderson, ktorý v druhej polovici minulého storočia odpratal kiahne na celom svete.
Obmedzenia jednoducho nepomôžu

Nezmyselné sú aj vynútené celoplošná testovania, ktoré okrem neúmerne vysokého stresu a zvyšovania rizika nákazy všemožných infekcií (nielen Covidu) zatvoria zdravých ľudí v ich domovoch. Do sveta sa ale neustále vyberajú tí, ktorí bagatelizujú hygienickú etiku a potom sú infekční. Aj kvôli tomu sa Covid šíri.

Vláda by mala prestať využívať celoplošné testovanie k alibistickej seba prezentácii, pripisovaniu si neoprávnených zásluh a zvyšovaniu si predvolebných preferencií na niečí úkor a špinenia politickej konkurencie za každú cenu, aj k podivným nákupom testov prostredníctvom nastrčených firiem. Logiku tu človek ťažko nachádza.

Strašiť ľudí, najmä chorých, len negativizmom je vyslovená tuposť, tvrdí Taraba
Opozičný nezaradený poslanec Tomáš Taraba kritizuje média za to, že na každom kroku strašia smrťou. „Hyenizmus médií v tomto nepozná hraníc. Strašiť ľudí, najmä chorých, len negativizmom je vyslovená tuposť.“ píše vo svojom statuse na... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Gabriel Matta


Úplne by sa mala prehodnotiť komunikácia. Namiesto jednostranných a sploštených informácií v médiách je nutné začať komunikovať o Covide zrozumiteľne, napríklad v kontexte iných závažných ochorení či v kontexte porovnávania úmrtí z iných rokov. Prezentácia Covidu v širších súvislostiach a nie v jej samoúčelnej adorácii môže byť vnímaná obyvateľmi zrozumiteľnejšie a bude presnejšie vykresľovať, v akej situácii sa ako spoločnosť celkovo nachádzame. Pre občanov to bude menej stresujúce. Lebo aj strach zabíja.

Jedine analýzou a kritickým myslením sa môžeme zbavovať nezmyselného strachu z toho, že niekto z nás umrie. Všetci raz umrieme, s tým sa nedá nič robiť. Je to síce hrozné, ale je to tak. Ide o prirodzený a neodvratný kolobeh života. Nie je možné, aby strach ľudí donekonečna slúžil k budovaniu politického kapitálu. Aby sme čakali, koľko ľudí zomrie na Covid, kvôli zlým opatreniam a nezodpovednosti politikov. A koľkí z toho na devastujúce dôsledky neadekvátnych opatrení proti Covidu a koľkí na zanedbanú starostlivosť u iných chorôb.

Na Covid zomierajú takmer výhradne ľudia s inými ťažkými chorobami a rizikovými faktormi. Vo viac ako deväťdesiatich percentách ide o ľudí nad 65 rokov. Ak ich chceme chrániť, je nutné tieto skupiny ľudí monitorovať a dôsledne strážiť prostredníctvom praktických a odborných lekárov, hygienických staníc, prípadne iných vyhľadávacích tímov či rodinných príslušníkov. V prípade že ľudia z týchto ohrozených skupín ochorejú na Covid-19, je možné vďaka včasnému monitoringu a diagnostike u nich zabezpečiť okamžitú kvalifikovanú liečbu vrátane zodpovedajúcich prístrojov v nemocnici. A zároveň im poskytnúť napríklad liek Izoprinosin alebo iné obdobné lieky, ktoré vedia u človeka vybudiť vysokú imunologickú reakciu. Je overené, že včasná liečba vie ohrozených pacientov zachrániť a títo ľudia nemusia zomierať! Metodika monitorovania ohrozených skupín zároveň môže chrániť kapacitu nemocníc pred ich zahltením.

Špárať či nešpárať?
Komentár Ivana Mihale Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Ivan Mihale

Jeden príklad z praxe.

V domove dôchodcov sa nakazilo cca 80 seniorov Covidom, ďalších 80 ich bolo zdravých. Pretože obe tieto skupiny nebolo možné v budove od seba striktne oddeliť, chorým bola poskytnutá okamžitá lekárska starostlivosť a nasadený liek Izoprinosin, ktorý bol zároveň v nižších dávkach ako prevencia podávaná aj seniorom bez príznakov. Stal sa zázrak. Chorí seniori boli zachránení a tí zdraví na Covid vôbec neochoreli!

V USA obdobu lieku Izoprinosin pod iným názvom minulý rok v decembri vedci vyhlásili za zázrak proti Covidu. Chorí seniori boli zachránení a tí zdraví na Covid vôbec neochoreli!

Nie som lekár. Iba načúvam múdrejším ľuďom. Lekárom a odborníkom v Českej republike a na Slovensku, ktorí sa opierajú o svoju celoživotnú prax aj štúdie vedcov z celého sveta. Covid je možné zvládnuť najmä ochranou rizikových skupín a zvyšok spoločnosti môže normálne žiť. Zdraví ľudia si s Covidom poradia aj sami a získajú prirodzenú imunitu.

Samozrejme je potrebné zdôrazňovať, aby aj ľudia z neohrozených skupín, ak budú mať príznaky, zostávali a liečili sa doma minimálne 10 dní, kedy môžu byť infekční. Všetko sa dá riešiť s rozumom. Exhibície politikov na tlačových konferenciách s amatérskymi a odborne neodôvodnenými opatreniami tejto situácii nepomôžu a skôr či neskôr povedú do záhuby.

S vývojom novej spoločnosti rastie triedny boj a tým aj nepriatelia (Vladimír Bačišin)
Komentár Vladimíra Bačišina (Finančné noviny) Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Prevzatý článok

Kľúčová je dôvera ľudí a tá absentuje

Presadzovaním obmedzujúcich opatreniam a omieľaním bezobsažných fráz ťažko niečo získame. Už vôbec nie dôveru u ľudí. Násilné opatrenia ľudia dodržujú vždy podstatne menej ako opatrenia dobrovoľné. S ľuďmi treba spolupracovať a nie im neustále niečo nariaďovať. A je potrebné načúvať odborníkom, zvažovať relevantné názory a z nich vyberať tie najlepšie. Len spoločná diskusia nás môže posunúť ďalej, nie represívny diktát, ktorý sa nakoniec dotkne zdravia aj u tých, ktorí s reštriktívnymi opatreniami bez dialógu doteraz súhlasili.

Ťažko radiť ľuďom, čo nepočúvajú a sú presvedčení o svojej vlastnej pravde. A ťažko povedať, koľko ľudí ešte bude musieť zomrieť, pokým toto všetko politici pochopia. Niekto im to ale vysvetliť musí. Samozrejme situácia sa môže zmeniť s vakcínou, tá však zatiaľ nie je široko dostupná. Aj preto je potrebné hľadať a zavádzať odborné a dlhodobo perspektívne riešenia, najmä ak tie existujúce nezaberajú.

Mimochodom aj u vakcín niektorí lekári a odborníci upozorňujú na rad nejasností a úskalí, o ktorých sa zatiaľ verejne príliš nehovorí. To už je ale iná kapitola v ktorej ale opäť zas prevládajú skôr prázdne frázy politikov než hlasy odborníkov s dôveryhodnými informáciami.

Doktor Marec: antigénové testy a navyše v mrazoch? - nezmyselný truc urazeného škôlkara!  
Známy lekár z Čadce, opäť raz zhrnul situáciu na Slovensku.. „Niektoré osobnosti Slovenska sa zapísali a zapíšu do análov, niektoré do kanálov a niektoré do análu,“ napísal hodnotil na svojom Facebooku doktor Jozef Marec. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Petra Demková