"Plošné testovanie? Viac ľudí sa nakazí, ako zistíme pozitívnych," hovorí analytik
17 | 01 | 2021 I Michal Filek
Jeden zo zakladateľov platformy Dáta bez pátosu, analytik Ivan Bošňák poskytol rozhovor pre portál cas.sk. Čo z neho vyplýva? To podstatné je, že hnať ľudí v tejto zime do šóry čakať na testovanie mimo ohnísk nákazy je kardinálna blbosť. Viac ľudí tým nakazíme, ako zistíme pozitívnych.



 

Podľa Bošňáka by bola blbosť obmedziť ľuďom pohyb v prírode. "Myslím napríklad, že vyjdete z domu a vyvenčíte psa. Ste celý čas doma a už ste z toho na prášky, tak nie, že vám to niekto obmedzí a povie, aby ste sa šli testovať. Teraz? V tejto zime? Myslím, že všetci hygienici hovorili, že v tejto kose nahnať ľudí, ktorí nebývajú v ohnisku, stáť na test, čakať na výsledok, tak to fú. To sa ich viac nakazí, ako zistíme pozitívnych," hovorí pre cas.sk.


 

Úplne, podľa neho, totiž stačí testovať v ohniskách nákazy, čo sa už v súčasnosti deje. Minulý víkend sa takto testovalo v Nitre, Košiciach a Púchove a teraz je to ešte masívnejšie. Načo by sme to, preboha, robili v Snine, Sobranciach, či Revúcej. Bošňák odporúča počkať si na výsledky a vyhodnotiť ich, aby sme mohli určiť ďalší postup.

 

 

Strašiť ľudí, najmä chorých, len negativizmom je vyslovená tuposť, tvrdí Taraba
Opozičný nezaradený poslanec Tomáš Taraba kritizuje média za to, že na každom kroku strašia smrťou. „Hyenizmus médií v tomto nepozná hraníc. Strašiť ľudí, najmä chorých, len negativizmom je vyslovená tuposť.“ píše vo svojom statuse na... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Gabriel Matta


 
Problém však, podľa Bošňákových slov pre cas.sk, je, že sa na Slovensku nerobí dostatok PCR testov. "My nemôžeme robiť 11-tisíc PCR testov v pracovný deň a za týždeň 70-tisíc. V októbri sme robili aj 119-tisíc za týždeň. Všetky krajiny v Európe robia veľa testov. Ale PCR, nie antigénov. Netreba zabúdať, že treba využívať naplno kapacitu PCR testov. Na tie by mali lekári posielať ľudí, ktorí sú z okolia nakazených, najmä starších ľudí. Keď sa veľa ľudí motalo okolo a staralo o staršieho človeka, ktorý je pozitívny, tí nemajú čo ísť na antigénový test. Mali by ísť na PCR, lebo potrebujú spoľahlivý výsledok."



 

Dáta bez pátosu včera zverejnila mierne optimistické údaje. Situácia sa, podľa nich, na Slovensku stabilizovala a očakávajú mierne zlepšenie. Ale Bošňák v Novom čase varuje, aby sme boli ostražití.



"Pozor, po dobrých správach ľudia ožijú a prestanú byť obozretní. Rozbiehajú sa výroby a nie všetky mestá testujú. Zlaté Moravce sú príkladom toho, že to môže vybuchnúť. Peugeot ešte netestuje a nejde dobré počasie. Idú skôr zima a sucho. A tretie, čo je najhoršie, je britská mutácia. Veľa krajín už zareagovalo, takže, pozor, aby sme to nezakríkli."


Napriek tomu je fajn, že odhad je skôr optimistický. "Optimistické je, že sme asi čakali skôr stabilizáciu, prípadne sme sa báli nárastu pozitívnych po Troch kráľoch, rozbehnutej výrobe a príchode britskej mutácie. Ale zatiaľ sa to neprejavilo, ak sme ľahkí optimisti. Ale povedať, že sa to zlepšuje, na to treba štrnásť dní. Klesá však pozitivita PCR testov aj antigénových testov. To sú super správy," uzavrel Ivan Bošňák.






 


Sociologička: Ak vláda nezmení komunikáciu, zrejme padne
Sociologička Silvia Porubänová si myslí, že pre riadenie krajiny je potreba zrozumiteľných riešení a správnej komunikácie je zo strany vlády v dnešnej dobe nevyhnutná. Ak sa nezmení, zrejme to skončí predčasnými voľbami. Uviedla pre denník Pravda.... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021