Tehotné ženy ba mali s očkovaním na Covid ešte počkať
03 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Poradný výbor vlády Spojeného kráľovstvaodporučil tehotným ženám, aby odložili očkovanie proti koronavírusu. Pre túto demografickú skupinu nie je dostatok údajov o jeho bezpečnosti, konštatuje portál Breitbart.


V stredu bolo Spojené kráľovstvo prvou západnou krajinou, ktorá schválila vakcínu proti čínskemu koronavírusu vyvinutú spoločnosťou Pfizer / BioNTech. Odštartovanie očkovania sa očakáva budúci týždeň, pričom prioritu budú mať zdravotnícky personál a obyvatelia domovov starostlivosti.

Regulačná agentúra pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) uviedla, že vakcína sa bude podávať v dvoch dávkach s odstupom 21 dní s nadobudnutou imunitou po týždni od prijatia druhej dávky.

Spoločný výbor pre očkovanie a imunizáciu (JCVI), ktorý radí zdravotným oddeleniam vo Veľkej Británii pri imunizácii, v stredu na brífingu uviedol, že tehotné ženy alebo ženy plánujúce tehotenstvo by nemali vakcínu brať kvôli nedostatku údajov na otestovanie ich bezpečnosti.

Nepredbiehajte sa v schvaľovaní vakcíny, varuje štáty európska agentúra
03 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


JCVI v správe uviedol: "Neexistujú ešte žiadne údaje o bezpečnosti vakcín na COVID-19 v tehotenstve, a to buď zo štúdií na ľuďoch, alebo na zvieratách. Vzhľadom na nedostatok dôkazov uprednostňuje JCVI preventívny prístup a v súčasnosti neodporúča očkovanie proti COVID-19 počas tehotenstva."

"Ženám by sa malo odporučiť, aby sa neprihlásili na očkovanie, ak sú tehotné alebo plánujú tehotenstvo, do troch mesiacov začiatku očkovania. Očakávajú sa údaje, ktoré budú podkladom pre diskusie o očkovaní v tehotenstve. JCVI ich preskúma, akonáhle budú k dispozícii,“ uvádza JCVI.

Výbor tiež odporučil, že očkovanie by malo byť poskytované iba tým deťom, ktoré sú vystavené veľmi vysokému riziku vystavenia sa vírusu a vážnym následkom. To sú staršie deti s ťažkým neurologickým postihnutím, ktoré si vyžadujú domácu starostlivosť, pretože údaje o očkovaní u dospievajúcich sú veľmi obmedzené, zatiaľ neexistujú údaje o očkovaní u mladších detí.

„Po dokončení skúšok na deťoch a tehotných ženách tiež lepšie porozumieme bezpečnosti a účinnosti vakcín u týchto osôb,“ uviedla JCVI.

Zdravotníci v čase korony bojujú s vlastným stresom užívaním antidepresív a analgetík
Preťažený a prepracovaný zdravotnícky personál pracuje počas pandémie COVID-19 pod enormným tlakom. Podľa berlínskej štúdie analgetiká a antidepresíva užívajú dvakrát častejšie než ľudia v iných profesiách, konštatuje na stránkach nemeckého... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Tehotné ženy, deti a zdraví mladší ľudia však nepredstavujú prioritu súčasnej distribúcie vakcíny. Ľudia vo veku nad 50 rokov, obyvatelia domovov sociálnych služieb a opatrovatelia a personál lekárskej a sociálnej starostlivosti v prvej línii sú naplánovaní na očkovanie počas prvej fázy vládneho programu hromadného očkovania.

Wei Shen Lim z JCVI podľa denníka The Mirror uviedol: „Stanovenie priorít bolo založené na riziku úmrtia na Covid-19 a v záujme ochrany tých najzraniteľnejších sme práve túto skupinu uprednostnili. Ďalším prvkom je ochrana NHS a systému zdravotnej a sociálnej starostlivosti, pretože ochranou NHS chránime aj životy.“

Na obzore je liek na Alzheimerovu chorobu
02 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Britský premiér Boris Johnson povedal, že ľudia by nemali  „príliš skoro dúfať v rýchlosť, s akou budeme môcť túto vakcínu zaviesť“, z čoho vyplýva , že zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, ako dlho bude trvať dokončenie prvej fázy. Prieskum z minulého mesiaca ukázal, že takmer polovica Britov (49 percent) podporila povinné očkovanie (proti 34 percentám, ktorí tak neurobili).

Očkovanie proti COVID-19 začne už čoskoro. Pripravených je 25 nemocníc
Deň „D“, teda aspoň čo sa očkovania proti koronavírusu týka, sa nezadržateľne blíži. Vláda už má pripravený plán, v ktorej nemocnici by mali ľudí očkovať. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.