Nepredbiehajte sa v schvaľovaní vakcíny, varuje štáty európska agentúra
03 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Európska agentúra pre lieky (EMA) varovala krajiny v celej EÚ, aby sa nepredháňali v povoľovaní vakcín na Covid-19 a vyzýva ich, aby počkali na dokončenie svojich vlastných regulačných mechanizmov, upozorňuje portál RT.




V stredu ráno Veľká Británia oznámila, že vydala núdzové povolenie pre vakcínu Pfizer-BioNTech Covid-19, čím sa stala prvou krajinou, ktorá schválila rozsiahle používanie injekcie s koronavírusmi. Minister zdravotníctva Matt Hancock uviedol, že je nadšený jej rýchlym schválením, orgány a zákonodarcovia v EÚ však tento zrýchlený krok kritizujú.

Európska agentúra pre lieky (EMA) reagovala na rozhodnutie Spojeného kráľovstva vyhlásením, že „agentúra sa domnieva, že podmienené povolenie na uvedenie na trh nie je najvhodnejším regulačným mechanizmom na použitie v prípade súčasnej pandemickej núdze.“ Vyhlásenie EMA je odôvodnené tým, že európsky proces je založený na viacerých dôkazoch a kontrolách ako pri núdzovom postupe Spojeného kráľovstva.

Škandál: homosexuálne orgie v Bruseli a vyhováranie sa na diplomatickú imunitu.
Zdá sa, že škandálov, kedy politici nedodržiavajú vlastné nariadenia v súvislosti so šírením korony, pribúda. „Papalášstvo“ nie je len problémom Slovenska. Aj politici v zahraničí majú problém dodržať vlastné prísne nariadenia. To, čo vyžadujú od... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Petra Demková


Popredný zákonodarca EÚ Peter Liese, člen strany nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, označil núdzový proces Spojeného kráľovstva za problematický. Obáva sa, že bol vykonaný príliš unáhlene a varuje ostatné krajiny v bloku, aby sa vyhli opakovaniu britských krokov. "Niekoľko týždňov dôkladného vyšetrenia Európskou agentúrou pre lieky je lepšie ako unáhlené povolenie na uvedenie vakcíny na trh v prípade núdze."

Regulačný úrad Spojeného kráľovstva túto kritiku odmietol. Tvrdil, že v procese preskúmania nedošlo k nijakým zlomom a označil ho za dôkladný a dôsledný: „Je zrejmé, že samostatné tímy paralelne pracujú na vypracovaní najprísnejšieho preskúmania tejto vakcíny.“

Po schválení vakcíny a objednaní 40 miliónov jej dávok začne Spojené kráľovstvo s distribúciou očkovacích látok v najbližších dňoch. NHS sa pripravuje na najkomplexnejší očkovací program, aký  Spojené kráľovstvo videlo.

Británia ako prvá krajina na svete schválila vakcínu od Pfizeru
Spojené kráľovstvo ako prvá krajina na svete oficiálne schválila očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech na všeobecné použitie. Očkovať ňou začnú už na budúci týždeň. V stredu ráno o tom informoval portál britskej... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | tasr