Jankovská na výsluchu: „Noro Bödör mi povedal, že šéf mi už povie všetko."
26 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Po výpovedi bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej na NAKA hustne na slovenskej  politickej scéne atmosféra.Pár dní pred svojím uväznením požiadal Jankovskú Marian Kočner aby mu vyzistila, a tiež v jeho prospech ovplyvnila dianie na Najvyššom súde, ktorý mal o pár dní rozhodnúť o jeho osude. Monika Jankovská kvôli tomu bola dokonca aj v centrále strany Smer, píše o tom portál hnonline.sk.


Informácia vyplynula z jej včerajšej výpovede na NAKA v Nitre, kde sa k svojím trestným činom priznala a pred vyšetrovateľom ich aj opísala. Moniku Jankovskú zadržali po akcii Búrka a obvinili z trestných činov podplácania a prijímania úplatku. Jankovská si zrejme svoju úlohu pre Kočnera, zadržaného Národnou kriminálnou agentúrou 20. júna 2018, splnila dobre, ​pretože tri dni na to ho Špecializovaný trestný súd pustil na slobodu. Po odvolaní prokurátora Jána Šantu o situácii rozhodoval Najvyšší súd, ktorý vzal kontroverzného podnikateľa 28. júna naspäť do väzby.

Práve tých šesť dní medzi Kočnerovým oslobodením a opätovným zadržaním Jankovská vo výpovedi na NAKA podrobne opisuje. Tvrdí, že Kočner ju v tejto veci pravidelne kontaktoval a bol ochotný za svoju slobodu zaplatiť 300-tisíc eur, ktoré plánoval rovným dielom rozdeliť medzi troch členov senátu - predsedu Františka Moznera a sudcov Annu Šiškovú a Martina Bargela. Bývalá štátna tajomníčka vo svojej výpovedi tiež tvrdí, že Kočner jej dal na starosť získať na jeho stranu sudkyňu Šiškovú. Zároveň sa však vyjadrila, že ona pre neho reálne nič nevybavovala, len sa ho snažila upokojovať.

Jankovská opäť vypovedá na NAKA. Koho "práskne" tentoraz?
Bývalý štátna tajomníčka dlho držala bobríka mlčania, ba odhodlala sa aj k hladovke. Napokon sa ale predsa len rozhodla s políciou spolupracovať. Dnes je opäť na NAKA kde vypovedá, a tak je na mieste otázka, kto skončí v rukách zákona... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Noro Bödör: „Ideš za šéfom, veď on ti už všetko povie.“

Jankovká tiež pred vyšetrovateľom podľa HN vypovedala, že raz ju Kočner kontaktoval s tým, že sa jej kvôli jeho prípadu ozve sám predseda Smeru Robert Fico. „Ten mi to dá príkazom, aby som išla za Šiškovou a táto hlasovala v prospech Kočnera,“ uviedla Jankovská s tým, že Fico si ju naozaj v ten deň do centrály Smeru na Súmračnej ulici v Bratislave aj zavolal. „Keď som išla na Smer, tak som medzi budovami stretla Nora Bödöra, s ktorým sme sa pozdravili a tento mi len povedal, že ideš za šéfom, veď on ti už všetko povie,“ opísala vo výpovedi Jankovská a dodala, že Fico jej mal len obsiahlo rozprávať o úrade, ale ku Kočnerovmu prípadu nepovedal nič. Potom už Jankovskej podľa vlastných slov bolo jasné, „že Kočner určite bude vzatý do väzby.“  Jankovská sa tiež vyjadrila, že za Šiškovou nebola. Až neskôr jej vraj došlo, že po tom, čo Fico vôbec nespomenul Kočnera, spravila vlastne dobre.

Monika Jankovská vo svojej výpovedi tiež opísala ako Kočnera spoznala. Malo sa tak údajne stať prostredníctvom jej kamarátky Dariny Lenártovej v lete roku 2016. „Naše prvé stretnutie sa konalo u nej doma, v Rusovciach. Bol veľmi milý, žoviálny, priateľský. S Lenártovou spomínali na staré časy, na spoločných priateľov a zážitky,“ povedala vyšetrovateľovi, ktorému ešte dodala, že neskôr, v roku 2016 až do leta 2017 takýchto stretnutí u Lenártovej mohlo byť približne desať. „Pri týchto stretnutiach som zistila, že Kočner mal vždy stopercentné informácie z politického prostredia, pretože sa viackrát stalo, že niečo nám povedal a následne to odznelo aj v médiách. Informácie mal predovšetkým zo strany Smer, Most- Híd, SNS, ale aj z opozičných politických strán,“ opísala na NAKA niektoré detaily okolo Kočnera.

Jankovská prelomila mlčanie! Spoza mreží natrela exministra Žigu
Bývalá štátna tajomníčka je zrejme najdlhšie zadržanou vysoko postavenou, ktorá skončila v rukách NAKA. Hoci vo väzbe už držala aj hladovku a naznačila, že by chcel s políciou spolupracovať, svoje mlčanie prelomila až teraz. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Od začiatku si myslela, že ide len o rýchlosť konania

Bývalá štátna tajomníčka sa vo svojej výpovedi vyjadrila aj k viacerým kauzám, pričom najobsiahlejšie informácie poskytla k údajným zmenkám televízie Markíza, za ktoré Kočnera vo februári 2020 Špecializovaný trestný súd neprávoplatne odsúdil na 19 rokov väzenia. Na verejnosti je už známe, že tomto prípade mala Jankovská v prospech Kočnera ovplyvňovať sudkyňu a svoju priateľku Zuzanu Maruniakovú, ktorá pojednávala spor týkajúci sa zmenky v hodnote 8,3 milióna eur. Maruniková v tomto prípade skutočne  rozhodla v prospech Mariana Kočnera.

Vo výpovedi Jankovská síce priznala, že na Kočnerovu žiadosť s Maruniakovou v kontakte bola, ale vraj si myslela, že mu ide len o rýchlosť konania. „Od začiatku svojej komunikácie s Marianom Kočnerom som nemala absolútne žiadnu vedomosť o tom, že by so zmenkami mal byť nejaký problém. Celý čas som bola uisťovaná, že zmenky sú v poriadku,“ vypovedala Jankovská, ktoré tiež tvrdí, že to vnímala ako pomoc kamarátovi s termínom. „Tam si človek ani neuvedomí, ako sa to postupne od vybavenia termínu dostane do úplne inej roviny a už je neskoro,“ vyjadrila vyšetrovateľovi sa na svoju obranu.

Zaklope na dvere NAKA aj Kaliňákovi s Počiatkom?
Policajný Očistec odkryl viacero silných mien. Výsledkom je, že národná kriminálna agentúra zadržala hneď niekoľko vysokopostavených policajných exfunkcionárov. Do nelegálnej činnosti takéhoto rozsahu však mohli byť zapletení aj ďalší vplyvní... Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Brala to aj ako pomoc Smeru-SD pred voľbami

Motívom Jankovskej v súvislosti so zmenkami podľa jej slov neboli peniaze, ktoré jej ponúknuté údajne ani neboli. Priznala však, že televíziu Markíza nikdy nemala rada, a to najmä pre neobjektívne spravodajstvo. „Taktiež som to brala ako určitú pomoc Smeru, najmä pred voľbami, čo mi tiež bolo častokrát Kočnerom takto prezentované,“ uviedla ešte vo svojej výpovedi. Jankovská sa okrem iného vyjadrila, že ona na Maruniakovú nevyvíjala nátlak, a rovnako tak ani Kočner na ňu. Toto jej tvrdenie ale odporuje údajnému prepisu komunikácie medzi ňou a Kočnerom získaného cez aplikáciu Threema.

​„Ja som z nej urobila to, čo je a prišiel čas splatiť dlh!!!!! Sľúbila to a sama dala návod a postup, ktorý si dodržal. Tak prišiel čas, aby teraz ona dodržala, čo sľúbila!“ mala v Threeme napísať tajomníčka Kočnerovi. V inej správe mala o Maruniakovej napísať: „Takže vysratá, došťatá…. povedala som jej, že ma to nezaujíma!!! Má urobiť, čo sľúbila! Inak s ňou končím a príde satisfakcia.“ Na margo toto jej Kočner mal poslať správu, v ktorej sa vyjadril, že keď Maruniaková nebude robiť, čo má, skončí „na Kuciaka“. 

Vyšetrovanie akcie "Očistec" vedie čoraz bližšie k Smeru-SD. Smeruje to na Kaliňáka?
Zatýkanie vysokopostavených exšéfov polície v rámci akcie Očistec, ale najmä niektoré výpovede zadržaných funkcionárov možno dovedú políciu až k dlhé roky najobľúbenejšej strane, ktorej šéfuje Robert Fico. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Fico ani Pellegrini sa vraj o zmenkách baviť nechceli

Okrem Fica spomenula Jankovská vo výpovedi aj jeho nástupcu na pozícii predsedu vlády aj predsedu Smeru SD Petra Pellegriniho, za ktorým mala ísť kvôli už spomínaným zmenkám. Fica sa údajne chcela opýtať, či je pravdou, že aj Smer mal záujem na zmenkách. „Fico ma prijal na Súmračnej, kde som mu ale veľmi stručne uviedla, že riešim zmenky. On sa k tomu nijako nevyjadril a začal rozprávať o úrade, ktorý som už skôr spomenula.“ Naopak, Pellegrinimu mala o zmenkách už povedať podrobnejšie, lenže ani u neho sa reakcie nedočkala. „Pellegrini si ma vypočul a tiež danú vec nekomentoval a povedal len „hm“.“ Okrem zmeniek Jankovská vypovedala aj ku kauzám Maják nádeje, Vodári a Ecoinvest, uvádza v závere portál hnonline.sk, podľa ktorého majú Hospodárske noviny k dispozícii zápisnicu z výsluchu Moniky Jankovskej.

Fico podľa agentúry TASR ocenil prácu Moniky Jankovskej na pozícii štátnej tajomníčky. „To, čo mala Monika Jankovská robiť ako štátna tajomníčka, robila dobre,“ povedal Fico. Zároveň skritizoval, že sa väzba začína zneužívať ako „mučiaci nástroj“. S obvinenou Jankovskou mal Fico ako predseda vlády riešiť otázku koordinácie zastupovania štátu vo veľkých prípadoch, ale o jej súkromných aktivitách údajne nič nevedel. Smer-SD podľa neho nemá s kauzou zmeniek podnikateľa Mariana Kočnera nič spoločné a odmietol aj to, že by niekedy vybavoval jeho prepustenie z väzby. Kočnera označil Fico ako „veľkého chválenkára“, ktorý „nič nevybavil“. Na otázku, či bol šéfom Norberta Bödöra, odpovedal ironicky „jasné“. Poznamenal tiež, že všetci ho volajú „šéf“ a zároveň nevylúčil ani to, že by sa Norbert Bödör objavil v centrále Smeru-SD, ako to vo svojej výpovedi spomína aj Monika Jankovská.

Ďalšími v poradí sú už len dvaja Robertovia – Fico a Kaliňák, myslí si politológ Štefančík
Akcia NAKA pod názvom Očistec rozbúrila na Slovensku diskusiu o stave polície u nás. Ako sa zdá, do nelegálnej činnosti môžu byť zapletení aj niektorí politici. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.