Jankovská opäť vypovedá na NAKA. Koho "práskne" tentoraz?
25 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bývalý štátna tajomníčka dlho držala bobríka mlčania, ba odhodlala sa aj k hladovke. Napokon sa ale predsa len rozhodla s políciou spolupracovať. Dnes je opäť na NAKA kde vypovedá, a tak je na mieste otázka, kto skončí v rukách zákona tentokrát?


Monika Jankovská, ktorá skončila v putách 11. marca 2020, tak po mesiacoch strávených vo väzbe a dvadsaťdňovej hladovke prelomila mlčanie. Oficiálne už podľa informácií portálu topky.sk vypovedala proti exministrovi Petrovi Žigovi, dnes od skorého rána však nasleduje dvojdňový výsluchový maratón, pretože bývalá štátna tajomníčka sa rozhodla rozhodla detailne vypovedať o trestnej činnosti v kauzách Búrka aj Víchrica, informuje portál topky.sk.
Začala Žigom, kto je na rade ďalší?

Pre Moniku Jankovskú, ale aj širokú verejnosť, teda po ôsmich mesiacoch po zadržaní, nastal dlho očakávaný deň „D“. Jej dnešná výpoveď predznamenáva zásadný zvrat v najväčšej justičnej kauze v histórii Slovenska, pre ktorú skončilo v putách trinásť sudcov. Topky.sk zistili, že Monika Jankovská po tom ako vypovedala proti Petrovi Žigovi je pripravená rozkryť všetku trestnú činnosť na súdoch, o ktorej má vedomosť. Pred vyšetrovateľom NAKA sa rozhodla dnes podľa informácií Topky.sk vypovedať o kauzách Búrka a Víchrica, pričom jej výpoveď je naplánovaná na dva dni. Motívom spolupráce Jankovskej s políciou je nižší trest a prepustenie na slobodu.

Po skončení výpovede do oboch káuz má Jankovská podľa informácií Topky.sk v spolupráci s políciou pokračovať aj pri rozkrývaní inej trestnej činnosti. V tejto súvislosti sa spomínajú mená bývalých ministrov aj oligarchu. Jednu takúto výpoveď, už Jankovská urobila a pred prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry vypovedala proti exministrovi Petrovi Žigovi. Kto ďalší skončí v hľadáčiku NAKA ukážu nasledujúce dni, týždeň či mesiace.

Jankovská prelomila mlčanie! Spoza mreží natrela exministra Žigu
Bývalá štátna tajomníčka je zrejme najdlhšie zadržanou vysoko postavenou, ktorá skončila v rukách NAKA. Hoci vo väzbe už držala aj hladovku a naznačila, že by chcel s políciou spolupracovať, svoje mlčanie prelomila až teraz. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Pomoc chce vymeniť za nižší trest

Ešte v auguste totiž Monika Jankovská ponúkla skalpy oligarchu aj ministrov listom, ktorý s týmto avízom napísala šéfovi NAKA Branislavovi Zurianovi so žiadosťou o návštevu vo väznici. Prvé stretnutie, ktoré Zurian plánoval, sa však neuskutočnilo, pretože ho zatrhla prokurátorka Valéria Simonová, ktorá dozoruje kauzu Búrka, pre ktorú je Jankovská od marca 2020 vo väzbe.

Zurian sa s bývalou štátnou tajomníčkou nakoniec stretol a spoločne absolvovali hneď niekoľko rozhovorov. Monika Jankovská počas nich vyslovila záujem o spoluprácu pri odhaľovaní trestnej činnosti, o ktorej má vedomosť a ponúkla aj vlastné priznanie. To všetko chce vymeniť za nižší trest a prepustenie z väzby na slobodu. Po stretnutiach so Zurianom, napísala Jankovská list aj prokurátorke Simonovej, v ktorom požiadala o stretnutie s ňou a jej nadriadeným. Simonová tieto úkony naplánovala na koniec októbra.

O kom chcela a nemohla rozprávať Jankovská?
“Jankovská chcela prehovoriť o oligarchovi. Narazila.” píše sa v komentári Daga Daniša. A spomínajú sa aj iniciály “exministra”. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

„Za ušami“ toho má viac ako dosť

Keď však nastal deň „D“ nadriadený prokurátorky Simonovej, podľa informácií Topky.sk, rozhodol o tom, že Simonová sa úkonu nezúčastní a miesto nej sa s Jankovskou stretne prokurátor Peter Kysel, ktorý má na starosti aj zločinecké skupiny. Práve Kysel bude s najväčšou pravdepodobnosťou dozorovať veci, ku ktorým sa Monika Jankovská rozhodla vypovedať. Bývalá štátna tajomníčka je obvinená zo zločinu prijímania úplatku a zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v kauze Búrka. Ide o najväčšiu korupčnú kauzu v justícii v histórii Slovenska. Elitní policajti v tejto súvislosti obvinili až trinásť sudcov bratislavských súdov.

Monika Jankovská je obvinená aj z marenia spravodlivosti v súvislosti s kauzou trenčianskeho baru Fatima. Spolu s bývalou sudkyňou vyšetrovateľ obvinil aj Jankovskej svata Petra Vaska, advokátku Annu Žedényiovú a expolicajta NAKA Milana Žáčika. Podľa vyšetrovateľa mali ovplyvňovať výpoveď Michala Vidu v kauze Fatima.

Prokurátorka Simonová navyše len pred pár týždňami sprísnila trestnú sadzbu v súvislosti s kauzou zmeniek televízie Markíza, a to na zločin prijímania úplatku a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaného formou účastníctva v štádiu pokusu s trestnou sadzbou 10 až 20 rokov, dodáva na záver portál topky.sk.

Jankovská chce kvôli strachu o život vydať knihu. Má byť jej poistkou
Bývalej štátnej tajomníčke aktuálne hrozí až desať rokov za mrežami. Aby sa chránila pred prípadnou pomstou, má zvažovať, že napíše otvorenú knihu o svojom živote. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok